Brood rijst met poolish minder dan zonder

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sandra

Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Sandra »

Als ik een poolish gebruik, rijst mijn brood minder dan wanneer ik geen poolish gebruik. Hoort dit zo of doe ik iets verkeerd?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Levinebaktbrood »

Nee, dat hoort niet zo.

Zonder recept en precieze werkwijze is er echter niks over te zeggen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Sandra

Re: Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Sandra »

poolish 150 ml water, 150 gram meergranenmeel, 150 gram water en 1/3 theelepel gist. Ik heb de poolish ongeveer 5 uur laten staan.
Daarna 150 ml water, 150 gram meergranenmeel, 150 gram bloem 2/3 theelepel gist en 1 theelepel zout, samen met de poolish. Ik heb een broodbakmachine van Moulinex uno. Ik gebruik dan de stand voor Frans brood.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Levinebaktbrood »

2 x water in de poolish?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Sandra

Re: Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Sandra »

Nee één keer 150 gram water in de poolish en daarna als het meel e.d. toegevoegd wordt, nogmaais 150 gram water toevoegen.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Levinebaktbrood »

Het staat er anders wel, 2 x water in de poolish .... :D,

Als ik het uitreken gebruik je 66,7% water in het brood (300 gram water : 450 gram meergranenmeel x 100). Dat kan teveel zijn voor een broodbakmachine. Het deeg zal rijzen en vervolgens inzakken. Meergranenmeel zeg me op zich niks. Is het alleen bloem/meel of zitten er ook nog zaden/pitten in? Dat heeft allemaal invloed op hoeveel vocht je moet /kunt gebruiken.

Verder kun je beter alles afwegen, dus ook gist en zeker zout.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 794
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59

Re: Brood rijst met poolish minder dan zonder

Bericht door Soepkipje »

Sandra schreef:poolish 150 ml water, 150 gram meergranenmeel, 150 gram water en 1/3 theelepel gist. Ik heb de poolish ongeveer 5 uur laten staan.
Daarna 150 ml water, 150 gram meergranenmeel, 150 gram bloem 2/3 theelepel gist en 1 theelepel zout, samen met de poolish. Ik heb een broodbakmachine van Moulinex uno. Ik gebruik dan de stand voor Frans brood.
Niet alleen hoeveelheid vocht is (veel te?) teveel, maar ook totale hoeveelheid gist is veeeeeel teveel! .......Overrijs verzekerd in de bbm bij -- > poolish 1/3 tl gist en 5 uur + 2/3 tl gist en programma Frans krokant! :o
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
Plaats reactie