Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Al je vragen over het bakken in de BBM
Gebruikersavatar
Door Annelies
#60100
Gisteren voor het eerst een broodje gebakken volgens Levine haar site, Witbrood 5.
Alleen heb ik haar in mijn BBM Inventum BM55 gebakken.
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... ood-5.html
Ingrediënten:
500 gr. gezeefde patentbloem van Dirk
- 1 de beste (12% eiwit)
6,5 gr gedroogde gist
9 gr. Zout
30 gr. zachte roomboter
325 ml. volle houdbare melk 20°- 25°C
beetje citroensap

Ik heb eerst de melk (iets opgewarmd in de magnetron) de zout in het bakblik gedaan toen de gezeefde patentbloem erop, toen een kuiltje in het midden gemaakt, daar de gedroogde gist in gedaan en ietsjes toegedekt. In de hoeken heb ik het boter verdeeld en nog een paar druppeltjes verse citroensap.
Ik heb alles opgeschreven en goed afgewogen.
Het bakblik in de machine gezet, stekker erin en gekozen voor het programma Frans 2.
Omdat het kneed-programma langer is.

Na 3:40 uur het resultaat:
Ziet er goed uit maar toch ietsjes ingezakt tijdens het bakken, niet veel hoor... maar toch.
Een uurtje gewacht en toen het kontje eraf gesneden... het brood ziet er ook vanbinnen goed uit.
Kontje besmeerd met boter en belegd met lekkere jong kaas... mmmmm was het!
Ik ben er best een beetje blij mee!

Het volgende broodje die ik ga bakken, doe ik dan met 7 gr. gedroogde gist en de melk iets minder 300 ml en 2 kleine tabletjes vit. C. Misschien moet ik ook wel het programma aanpassen van Frans 3:40 uur naar gewoon Basis 3:00 uur.

Dan moet het lukken denk ik zo. 🙂🙃🙂
Of hebben jullie een betere oplossing? Ik hou me aanbevolen! 🤗

Foto 1.
https://photos.app.goo.gl/3kmLQ9HXh2y3uPVx2

Foto 2.
https://photos.app.goo.gl/28f9CFYOhOvLfIt12

Lieve bakgroetjes van Annelies :D,
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60103
Het lijkt net een cakeje...

Fraai hoor Annelies... :2th:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60105
Je moet niet meer gist, maar juist minder gebruiken. 4 gram instant gist zou genoeg moeten zijn. Door te veel gist te gebruiken veroorzaak je overrijs en dan zakt het brood in tijdens het bakken. In een broodbakmachine gebruik je 0,8 - 1% instant gist ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel.

Ook te veel vocht kan overrijs veroorzaken. Als je broodrecepten gaat gebruiken voor broden die normaal gesproken in de oven zouden worden gebakken dan moet je dus goed naar de hoeveelheid gist en vocht kijken en eventueel (naar beneden) aanpassen.

Een algemene verhouding voor de broodbakmachine is:
bloem/meel: 100%
droge gist: 0.8 - 1%
zout: 1.5 - 1.8 %
vocht: 60% gemiddeld (voor een AFK 57%, in een Panasonic kan makkelijk 63%)
Vetstof (boter/olie): 3 - 5%
Suiker: 1 - 3% (hoeft niet)
Gebruikersavatar
Door Annelies
#60108
Hartelijk dank Levine!! 👍
Ik ga het morgen uitproberen en dan zal ik het plaatsen in ‘wat hebben we ervan gebakken’
Groetjes Annelies 🤗
Nieuwe gebruiker

Welkom op het forum :G. Je kunt je vragen stellen[…]

Brood van Gerrit

Probeer em nu maar eens uit de knoop te halen..

Hoi, bedankt. Ik heb wel een oven maar bak wegens […]

Rofco

Je moet wel alles tussen de haakjes zetten Jo... e[…]