Desembrood met kruim van een gistbrood

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Desembrood met kruim van een gistbrood

Bericht door Bakben »

Hallo allemaal,
Ik vroeg me af of het mogelijk is om een desembrood te maken waarvan het kruim eigenlijk "identiek" is aan het kruim van een gist brood?
Dus droog en kleine luchtbelletjes.

Laat jullie horen 👍
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Bericht door Levinebaktbrood »

Het kruim van een desembrood zal altijd anders zijn dan van een gistbrood. Als je minder vocht toevoegt aan het deeg wordt het kruim dichter en als je het lang genoeg bakt wordt het kruim droger.

Als het kruim van jouw desembroden vochtig is dan bak je het te kort.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Bericht door Bantam »

Wat Levine hier zegt is helemaal juist.
Maar ik vraag me af waarom een desembrood er zou moeten uitzien als een gistbrood.
Als desembrood liefhebber zou ik het een uitdaging vinden van de gistbroodbakkers om een brood te bakken dat er hetzelfde uitziet dan een desembrood. ;)
Als desembrood hobbybakker imiteer ik geen gistbrood maar ik zoek mijn eigen weg, met vallen en opstaan, in de wereld van broden met lange gistingstijden.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Bericht door Bakben »

Ik vraag dit omdat mijn dochtertje niet zo fan is van het kruim van een desembrood.
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Bericht door Victory »

Als je een tussenweg zoekt kun je misschien 30-40% meel/bloem als desem in je deeg stoppen en er 0,3-0,5% gist aan toevoegen.

Ik bak meestal hybride dus desem/gist (0,3%) en dan heb je dus wel desem erin, maar ook minder vast brood.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Plaats reactie