In mijn zoektocht naar authentieke recepten en methodes kwam ik een verhaal tegen over droge desem vs natte desem. Bij droge desem wordt er geen apart potje met starter gehouden maar een stukje ongebakken deeg van vorige brood. Dit is ook hoe ik het vroeger hoorde vertellen van mijn grootmoeder en de verhalen over de oorlog, toen er geen gist was.
In het verhaal dat ik las, zou (ik spreek in de voorwaardelijke wijs) dat de methode zijn hoe men vroeger in de lage landen met desem omging. Dus geen potje desem met 100% hydratatie maar een brokje deeg. Heeft er hier iemand ervaring mee? Hoe bewaar, gebruik, bewerkt je deze desem? Zijn er hier nog bezoekers die het op deze manier doen?
Groetjes,
Tom
Droge desem
- tom thumper
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 19
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 12:57
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Droge desem
Er zijn zoveel methodes om desem te maken, en de meeste zijn nogal cultuur gebonden. Verschil in vochtgehalte zal verschil in smaak geven, maar ook dat geldt voor zoveel dngen. Rogge vs tarwe, volkoren of bloem, frequentie van verversen, temperatuur, en dan vergeet ik er vast nog wel een.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Droge desem
Karl De Smedt heeft een harde desem. Ze heet Barbara Hydratatie +- 47%.
Deze desem is veel zuurder dan vloeibare desem. Vloeibare desem is hier de gangbare aan 100% hydratatie.
Recepten in Frankrijk worden dikwijls aangeduid met de naam "levain liquide" of vloeibare desem.
Hoe je de harde desem bewaart zie je in dit filmpje:
https://youtu.be/h9RC83tMLlk
Als je iets wil bakken dat niet te zuur mag smaken dan kan je de desem "wassen":
Barbara gaat in bad : https://youtu.be/UN3lny64yVc
Gegevens van Barbara : https://www.questforsourdough.com/sourd ... pe/barbara
Harde desem (50% hydratatie) onderhouden : https://youtu.be/uu4fRU8fKGk
P.S.: Zelf hou ik het bij vloeibare desem.
Deze desem is veel zuurder dan vloeibare desem. Vloeibare desem is hier de gangbare aan 100% hydratatie.
Recepten in Frankrijk worden dikwijls aangeduid met de naam "levain liquide" of vloeibare desem.
Hoe je de harde desem bewaart zie je in dit filmpje:
https://youtu.be/h9RC83tMLlk
Als je iets wil bakken dat niet te zuur mag smaken dan kan je de desem "wassen":
Barbara gaat in bad : https://youtu.be/UN3lny64yVc
Gegevens van Barbara : https://www.questforsourdough.com/sourd ... pe/barbara
Harde desem (50% hydratatie) onderhouden : https://youtu.be/uu4fRU8fKGk
P.S.: Zelf hou ik het bij vloeibare desem.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Droge desem
Nou ja zeg, dit heb ik nog nooit gezien! Bedankt voor de linkjes.
Niet bij brood alleen....
- tom thumper
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 19
- Lid geworden op: wo 06 jan 2021, 12:57
Re: Droge desem
Dank u Bantam voor deze zeer nuttige info. Je benoemt correct wat ik bedoelde en ik kan verder zoeken naar meer info over een "stijve starter" En hiermee is dan ook ineens een tweede probleem, de veel zuurdere broden die ik ook wel eens wil bakken naast de gewone broden, ook beantwoord!