ik snap het niet allemaal

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leonie1974
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 20 jan 2021, 16:25

ik snap het niet allemaal

Bericht door Leonie1974 »

Wil graag ook een keer proberen om desem te maken. maar als ik dag 1 klaar heb, dan haal ik de dag er na op 100 gram na alles er uit? En dat gooi ik dan weg?
En dat elke dag zo?
Gebruikersavatar
PePo
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 08 jan 2021, 12:20

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door PePo »

Je moet met veel minder beginnen. 10-10 is genoeg. En dag twee weer 10-10. Dag drie gooi je 20 weg en voed weer 10-10. Zo door.
Peter
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door Victory »

Ik heb gewoon de methode van Levine aangehouden dus ja je gooit een deel weg en een deel behoud je.

Ik houdt mijn desem buiten de koelkast in leven en gebruik elke dag 1-3 gram desem en de rest gaat weg van de 40-50 gram 😉... Ik hoef geen badkuip vol straks te hebben😉
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door Bantam »

De eerste dagen kan je met grotere hoeveelheden weken totdat je ziet dat je desem actief is. (Meestal een dag of drie vier, als het koud is soms wat langer)
Maar daarna gooi ik niets meer weg. :P

Elke dag, soms eens twee, voedt ik mijn desemstarter. Daar is 35 gram desem in.
Bij het voeden "gooi" ik 30 gram uit het glazen bekertje.***
5 gram desem hou ik dus in het glaasje en voeg daar 15 gram water en 15 gram meel aan toe.
Dat heet dus 1 - 3 - 3 . ( 5g+15g+15g =35 )
Je kan ook 1-5-5 of 1-10-10 kiezen, naar eigen goeddunken.

***De overschot, die 30 gr dus doe ik in een grotere weckpot en bewaar die in de koelkast.

Als die pot vol is dan maak ik daar desemcrackers van.
Zo gooi ik helemaal niets weg. :D
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door Levinebaktbrood »

Leonie: hier staat het duidelijk beschreven: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html

Als de desem eenmaal actief is hoef je niet meer zo veel te bewaren, ± 50 gram is genoeg. Als je meer desem nodig hebt als je brood gaat bakken kan je dat maken van die 50 gram. En ja, als je mijn methode volgt dan gooi je iedere dag een deel weg. Daarna hoeft dat niet meer of nauwelijks meer.

Om je niet meteen te overspoelen met informatie en in de war te brengen: zorg er eerst voor dat de desem actief wordt. Dat duurt 7 - 10 dagen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie