Pagina 1 van 1

Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 15:07
door baknewbie
6 dagen geleden ben ik met mijn desem gestart. Ik gebruik roggemeel en 100% hydratatie.

Mijn starter is mooi licht van kleur geworden, ruikt lekker en rijst goed. Enkel is hij niet echt heel erg vloeibaar maar meer een beetje... deeg/pasta-achtig?

Als ik hem ga voeden en er een lepel in zet zie ik wel veel lucht in de starter, denk dat dat wel goed is?

Moet ik misschien meer water gebruiken of is een wat stevigere starter helemaal niet erg?

Ik wil aanstaande zondag mijn eerste brood bakken, en vanaf dan de starter in de koelkast gaan bewaren omdat ik helaas maar tijd heb voor 1 baksel per week. De koelkast temperatuur is 2 graden, is dat niet te koud?

Verder wilde ik vanaf morgen, dag 7, minder roggemeel gaan gebruiken. Begrijp ik het goed dat ik bijv gewoon tarwemeel kan gebruiken, of een mix tussen rogge en tarwe?

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 15:23
door lekkermelig
Met een 1:1 oftewel 100% hydratatiemengsel is rogge altijd wat steviger dan tarwe. Niets mis mee.
Je kan het wel dunner maken, de hydratatie kan wel een beetje invloed op de smaak van je desem, maar dat is nogal complexe materie waar ik me gewoon maar niet druk om zou maken.
Je kan met vrijwel alles voeren, alleen gaat het anders smaken en ruiken. Tarwedesems zijn iets minder zuur vaak, en mijn eigen ervaring is dat mijn roggedesem wat robuuster is, dwz twee weken laten verhongeren in de koelkast heeft minder effect op mijn roggedesem dan op mijn tarwedesem.

Ik zou gewoon voeren wat je zelf het makkelijkst vindt. Als je een tarwedesem hebt is ie meestal in een paar stappen om te zetten naar een roggedesem en andersom.

Wil

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 15:34
door baknewbie
Super! Bedankt voor je snelle reactie.

Vroeger heb ik een tarwe starter gehad maar die is helaas overleden nadat ik hem vergat tijdens onze bouw :? Nu ben ik van plan weer beter op te letten natuurlijk maar tis fijn te weten dat een roggestarter iets meer kan hebben ook. Tevens vind ik de geur van de roggestarter echt heel lekker! Ben reuze benieuwd naar mijn eerste brood binnenkort.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 15:53
door Rik59
Welkom....

Let me guess... eerste brood.. roggebrood??

Laat ie erg lekker smaken!!

Enne roggestarter.. ja daar kun je mee metselen... maar super spulleke..

We love pics!! Vooral van eerste maagdelijke broden...!! Wel een lekker dik plak kaas erop hè..

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 18:37
door baknewbie
Ik zal proberen te denken aan foto's :)

wilde zondag eens dit recept proberen, er zijn zoveel recepten dat je door de bomen t bos niet meer ziet dus ik ga maar gewoon (ogenschijnlijk) makkelijk beginnen: https://www.weekendbakery.com/posts/pai ... esembrood/

Vanmiddag mijn starter weer gevoed en hij is hard aan t groeien, hij heeft er iig zin in nog steeds!

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 18:57
door Rik59
Als jij er zondag nou ook zin in hebt met dat mooie broodje dan gaat het helemaal goed komen en dan ligt er een superbrunch op tafel!!

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 20:36
door baknewbie
Rik59 schreef: wo 15 jan 2020, 18:57 Als jij er zondag nou ook zin in hebt met dat mooie broodje dan gaat het helemaal goed komen en dan ligt er een superbrunch op tafel!!
:thumbup: Ik ga mijn best doen.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: do 16 jan 2020, 00:57
door Levinebaktbrood
Een 100% hydratatie roggedesem is inderdaad stevig, maar niks mis mee.

Iedereen zegt altijd dat een roggedesem stabieler is en minder snel 'dood' gaat. Ik heb die ervaring niet. Mijn desem op basis van tarwebloem doet het al 7 jaar en in die tijd heb ik al diverse 'overleden' roggedesems gehad. Ze doen het een tijd goed en dan opeens is er niks meer mee te beginnen :o

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: do 16 jan 2020, 09:35
door baknewbie
Levinebaktbrood schreef: do 16 jan 2020, 00:57 Een 100% hydratatie roggedesem is inderdaad stevig, maar niks mis mee.

Iedereen zegt altijd dat een roggedesem stabieler is en minder snel 'dood' gaat. Ik heb die ervaring niet. Mijn desem op basis van tarwebloem doet het al 7 jaar en in die tijd heb ik al diverse 'overleden' roggedesems gehad. Ze doen het een tijd goed en dan opeens is er niks meer mee te beginnen :o
Nou, we zullen zien. :D

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: do 16 jan 2020, 10:31
door lekkermelig
Nou ja, als je de boel geen zes weken uithongert krijg je elke desem, rogge of tarwe wel weer aan de praat. Ik heb de ervaring dat dat bij Rogge iets sneller gaat, maar echt belangrijk is het niet. Ik heb al meerdere malen mijn roggedesem gebruikt om opnieuw een tarwedesem te activeren, maar ook andersom. Regelmatig blijven voeren ook als je eens een paar weken geen desem bakt zou misschien nog beter zijn :D

Wil

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 22 jan 2020, 10:14
door baknewbie
Zondag mijn eerste brood gebakken aan de hand van dit recept: https://www.weekendbakery.com/posts/pai ... esembrood/

Er zijn zeker nog verbeterpunten, heb nog veel te leren, maar voor een eerste keer was ik best tevreden eigenlijk.
eerste zuurdesem heel.JPG
eerste_zuurdesem_half.jpg

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: wo 22 jan 2020, 15:39
door papagena
Dit ziet er prima uit! Ga zo door.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: vr 24 jan 2020, 14:45
door baknewbie
papagena schreef: wo 22 jan 2020, 15:39 Dit ziet er prima uit! Ga zo door.
Dank je! Brood 2 gaat over een paar uur de oven in.

Heb nu een andere methode gebruikt, deels uit tijdgebrek.

Na de poolish, die ik 10 uur had laten staan, heb ik t deeg gemaakt, een paar keer de stretch and fold gedaan en toen in de koelkast gezet (4 graden) waar hij gedurende 40 uur langzaam rees. Nu straks eens afbakken en hopelijk komt t goed.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: vr 24 jan 2020, 21:06
door Vitamine C
Wow 40 uur lijkt me nog al lang.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: zo 26 jan 2020, 22:51
door baknewbie
Vitamine C schreef: vr 24 jan 2020, 21:06 Wow 40 uur lijkt me nog al lang.
Helaas door tijdgebrek kon t niet anders en sowieso, t ergste wat kon gebeuren is dat t brood mislukte en dan zou ik ervan leren, nietwaar?

Het brood was echter super lekker en luchtig met een heerlijke korst! :D Misschien meer geluk dan wijsheid maar het smaakte ons prima.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: ma 27 jan 2020, 00:13
door Vitamine C
Niet te zuur geworden?

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: ma 27 jan 2020, 11:01
door baknewbie
Vitamine C schreef: ma 27 jan 2020, 00:13 Niet te zuur geworden?
Nee, helemaal niet te zuur vond ik.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: ma 27 jan 2020, 11:59
door baknewbie
Brood 3, hoop dat ie van binnen net zo goed is als dat hij er van buiten uitziet. Even geduld nog.

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: ma 27 jan 2020, 14:41
door Rik59
Fraai broodje.. eet smakelijk!!

Re: Desem starter is niet vloeibaar maar ..

Geplaatst: ma 27 jan 2020, 16:23
door baknewbie
Rik59 schreef: ma 27 jan 2020, 14:41 Fraai broodje.. eet smakelijk!!
Dank je, hij is heel lekker (vond mijn bezoek ook gelukkig)