Hallo,
Ik weet niet of dit al eens voorbijgekomen is hier, maar ik vraag mij dit dus al geruime tijd af.
Is het mogelijk om Iers Sodabrood (waar dus bakpoeder of zuiveringszout of potas of wijnsteenzuur of een combinatie hiervan in zit) te maken met ook nog eens extra desem?
Dus een soort van vulling zoals je vruchten bij een vruchtenbrood doet zodat ik die specifieke desem smaak krijg.
Dit omdat desem toch vrij zuur is (pH van 4-5) wat dus goed werkt ivm de bakpoeders. Normaal komt karnemelk of yoghurt in zo'n soort recept om de bakpoeders te "triggeren".
Is er hier iemand die dat al eens geprobeerd heeft?
Sodabrood in combinatie met desem
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Sodabrood in combinatie met desem
Ik heb geen idee maar ik heb even gegoogled op soda bread en sourdough en dan komen de wereld aan recepten tevoorschijn. Probeer het eens!
Niet bij brood alleen....
Re: Sodabrood in combinatie met desem
Toch maar eens proberen, maar dan met een kwart van de aangegeven hoeveel bakpoeder en de rest van het percentage aanvullen met roggedesem.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Sodabrood in combinatie met desem
Wat is je recept precies en wat is het resultaat?
Niet bij brood alleen....
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Sodabrood in combinatie met desem
Je kunt heel goed soda bread met desem bakken. Let er wel op dat als je desem gaat toevoegen dat de bloem/meel en het water uit de desem meetellen. Je kunt dus niet zomaar de desem erbij doen want dan klopt de verhouding niet meer.
Zie bijv. dit recept.
In soda bread gebruik je trouwens geen bakpoeder maar baking soda, dat is iets anders dan bakpoeder. Baking soda reageert met zuur en dat zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen.Toch maar eens proberen, maar dan met een kwart van de aangegeven hoeveel bakpoeder en de rest van het percentage aanvullen met roggedesem.
Zie bijv. dit recept.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- jammiejanne
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: do 15 dec 2016, 19:09
Re: Sodabrood in combinatie met desem
Ik kom net dit bericht tegen en ik ben wel benieuwd of je dit nog hebt gedaan? Klinkt wel leuk in ieder geval, misschien ook maar eens proberenPaul80 schreef:Toch maar eens proberen, maar dan met een kwart van de aangegeven hoeveel bakpoeder en de rest van het percentage aanvullen met roggedesem.
Enthousiaste beginnende broodbakster
Foto's
Foto's