Getest: desemstarter Levine vs Weekendbakery
Geplaatst: za 28 mei 2016, 10:34
Al een tijd geleden zei ik al eens dat ik weer eens een desem moest opstarten en misschien wel op verschillende manieren. Nu is het er eindelijk van gekomen. Het linker desem is opgestart volgens de methode die Levine in haar boek beschrijft, dat wordt dus een tarwedesem. Het rechterpotje bevat een roggedesem volgens recept van de Weekendbakery
Dag1
Dag2
Dag3
Dag6
Dag7
Dag 11
Beide methodes werken uiteraard Het verschil is dat je bij de methode van de Weekendbakery veel minder desem hoeft weg te gooien. Ik doe dat het 'afval' altijd in een boterhamzakje in de prullenbak, dus minder 'afval' scheelt ook weer wat plastic. Je start met veel minder meel en hoeft de eerste dagen alleen wat toe te voegen en nog niks weg te gooien. Het eindresultaat geeft wel minder desem dan bij methode Levine.
Ik gebruikte ook twee soorten potten, een augurkenpot en een weckpot (stortmodel) van ca. 500ml. De weckpot vind ik veel fijner werken: grotere opening, binnenkant is makkelijker schoon te maken. Inmiddels is de augurkenpot dan ook ingewisseld voor een weckpot!
Dag1
Dag2
Dag3
Dag6
Dag7
Dag 11
Beide methodes werken uiteraard Het verschil is dat je bij de methode van de Weekendbakery veel minder desem hoeft weg te gooien. Ik doe dat het 'afval' altijd in een boterhamzakje in de prullenbak, dus minder 'afval' scheelt ook weer wat plastic. Je start met veel minder meel en hoeft de eerste dagen alleen wat toe te voegen en nog niks weg te gooien. Het eindresultaat geeft wel minder desem dan bij methode Levine.
Ik gebruikte ook twee soorten potten, een augurkenpot en een weckpot (stortmodel) van ca. 500ml. De weckpot vind ik veel fijner werken: grotere opening, binnenkant is makkelijker schoon te maken. Inmiddels is de augurkenpot dan ook ingewisseld voor een weckpot!