Speltdesem

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rudolf
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:10

Speltdesem

Bericht door Rudolf » wo 12 sep 2018, 19:55

Afbeelding

Mijn broodbakactiviteiten waren tot stilstand gekomen nadat mijn desem in de zomer was overleden. Ik ben weer opnieuw begonnen, desem gemaakt met spelt en heb dit speltbroodje gebakken.

Luxeprobleem; mijn spelt van speltmeel is nogal actief. Zelfs in de koelkast is het binnen een halve dag verdubbeld. Heeft iemand die ervaring ook?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
mbeen79
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 12 sep 2018, 15:48

Re: Speltdesem

Bericht door mbeen79 » do 13 sep 2018, 16:52

dan denk ik dat je erg actief Spelt hebt (wat ze goede oogst noemen, maar daar heb je voor desem niks aan) dat een potente gisting cq rijskracht heeft. Kan er aan liggen dat het bijvoorbeeld erg veredeld is.

Gebruikersavatar
mbeen79
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 12 sep 2018, 15:48

Re: Speltdesem

Bericht door mbeen79 » do 13 sep 2018, 16:55

en is je huis erg vochtig ondanks de afgelopen temperaturen?

Gebruikersavatar
Rudolf
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:10

Re: Speltdesem

Bericht door Rudolf » vr 14 sep 2018, 07:05

mbeen79 schreef:en is je huis erg vochtig ondanks de afgelopen temperaturen?
Het is hier niet bijzonder vochtig, 55% relatieve luchtvochtigheid.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
Rudolf
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:10

Re: Speltdesem

Bericht door Rudolf » vr 14 sep 2018, 07:18

Een zak nieuw speltmeel is al even actief. Ik ga op ziek naar speltbloem. Ik heb de ervaring bij tarwe dat bloem minder actief is dan meel.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Plaats reactie