zachte bolletjes

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JEPEDEWE
Jongste bediende
Berichten: 27
Lid geworden op: zo 16 feb 2020, 17:20

zachte bolletjes

Bericht door JEPEDEWE »

Beste allemaal
Ik probeerde vandaag zachte bolletjes te maken uit het boek van Leviene Van Dooren
Ik maakte het deeg 2 keer en in geen van beide zat er enige rijs in... Ik controleerde met indrukken... er veerde na een uur nog geen deeg terug, mijn vinger bleef er netjes in staan...
even dacht ik dat het aan de gist lag, maar ik heb de eerste keer verse en de 2de keer droge gist gebruikt
Met dezelfde gist maakte ik ook pistolets en die zijn perfect gelukt
Wat gaat hier fout?
Dank voor jullie hulp

JP
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: zachte bolletjes

Bericht door Levinebaktbrood »

Leuk dat je uit mijn boek aan het bakken bent :). Op mijn naam moet je nog even oefenen :lol:

Na het kneden bol je het deeg op en laat het rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.
Na het vormen laat je het deeg weer rijzen. Het deeg is klaar voor de oven als je erop drukt en de afdruk veert langzaam terug. Als de indruk zichtbaar blijft dan heb je het deeg te lang laten rijzen (en zal nooit meer gaan terugveren).

Als je verse gist gebruikt dan moet je 2,5 - 3 x zoveel nemen als instant droge gist.

Als het deeg helemaal niet gerezen is dan is er onderweg iets niet goed gegaan. Het ligt niet aan het recept in ieder geval.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
JEPEDEWE
Jongste bediende
Berichten: 27
Lid geworden op: zo 16 feb 2020, 17:20

Re: zachte bolletjes

Bericht door JEPEDEWE »

ik probeer nog wel een keer en laat iets weten
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: zachte bolletjes

Bericht door hjeverts »

Houd met de huidige temperaturen het deeg ook extra goed in de gaten daar alles nu wat sneller gaat…
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: zachte bolletjes

Bericht door bakplaat »

Probeer ook eens dit recept/werkwijze ,
van mijn zachte Melkbollen, deze broodjes zijn reeds door vele forumleden met succes gebakken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Amateurbakkertje
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 16 jan 2022, 12:04

Re: zachte bolletjes

Bericht door Amateurbakkertje »

Hey Bakplaat,

Ik heb zelf het probleem dat met dit recept mijn broodjes niet groot genoeg worden. Ligt dit mogelijk aan de narijs?

Alvast bedankt.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: zachte bolletjes

Bericht door bakplaat »

Dit probleem zou idd. aan een te KORTE narijs kunnen liggen. Een andere oorzaak kan zijn, dat het gewicht/grootte van je bolletjes onvoldoende was.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Plaats reactie