Tot nu toe ben ik gewend om de oven met pizza steen voor te verwarmen op 250 en na in openen terug naar 220. Ook met m’n nieuwe stalen plaat doe ik dit. Veel beter resultaat trouwens onderkant kleurt mee met rest.
Nu heb ik na lang zoeken en vergelijken een combi stoom oven ingebruik genomen. Werkt prima. Kijk ik naar het programma brood dan valt me op dat deze met een koude oven start!
Ik vraag me af wat hier het voordeel van is. Voor ik het ga proberen, Wie heeft hier ervaring mee?
Voorverwarmen ja / nee
- Coert
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: wo 17 mar 2021, 11:55
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Voorverwarmen ja / nee
Daar is hier wel eens een draadje over geweest, dat het met een koude oven ook wel zou lukken.
Ik denk eerlijk gezegd dat je beter met een loeihete oven met (in de meeste gevallen) veel stoom kan beginnen. Krijg je veel ovenrijs, en wordt je korst veel mooier van. Nou heeft mijn oven ook niet veel andere opties, maar je kan het altijd eens proberen natuurlijk, dan zie je vanzelf wel wat het wordt.
Wil
Ik denk eerlijk gezegd dat je beter met een loeihete oven met (in de meeste gevallen) veel stoom kan beginnen. Krijg je veel ovenrijs, en wordt je korst veel mooier van. Nou heeft mijn oven ook niet veel andere opties, maar je kan het altijd eens proberen natuurlijk, dan zie je vanzelf wel wat het wordt.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 161
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Koude start
Ik gebruik altijd een koude start voor groot brood en heb steeds een prachtige ovenrijs.
Ik kan me echter voorstellen dat je met een steen of stalen plaat dat juist niet moet doen omdat die dan ook opgewarmd moet worden. Ik heb geen steen of stalen plaat omdat mijn oven te klein is.
Ik kan me echter voorstellen dat je met een steen of stalen plaat dat juist niet moet doen omdat die dan ook opgewarmd moet worden. Ik heb geen steen of stalen plaat omdat mijn oven te klein is.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Voorverwarmen ja / nee
Een koude start werkt niet als je een pizzasteen gebruikt.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Eef
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22
Re: Voorverwarmen ja / nee
Ik heb een stoomoven en een gewone oven, ik vond het voor mijn gevoel ook niet kloppen om het brood te bakken met een koude start.
ik bak altijd 2 broden tegelijk en heb toen ik de ovens net had , 1 brood laten rijzen en af gebakken in de stoomoven en 1 in de gewone, het brood in de stoomoven was nog hoger en malser dan in de gewone oven. Mijn brood wordt nu altijd in de stoomoven gebakken.
Gewoon doen dus, komt helemaal goed, succes!
En idd wat Levine zegt, geen steen in de stoomoven.
ik bak altijd 2 broden tegelijk en heb toen ik de ovens net had , 1 brood laten rijzen en af gebakken in de stoomoven en 1 in de gewone, het brood in de stoomoven was nog hoger en malser dan in de gewone oven. Mijn brood wordt nu altijd in de stoomoven gebakken.
Gewoon doen dus, komt helemaal goed, succes!
En idd wat Levine zegt, geen steen in de stoomoven.
- bakmens
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: ma 29 nov 2021, 23:13
Re: Koude start
Dat is wat ik me bij heel veel oven-dingen afvraag: het voelt zo energie-verspillerig om voor te verwarmen. Hoe werkt dat broodbakken zonder voorverwarmen precies? Ik laat mijn brood tot nu toe in de vorm een uur rijzen waarin dan meteen de oven (in de helft van die tijd) warm wordt.
Hoeveel korter wordt de totale baktijd ongeveer als je het deeg in de koude oven zet? "Proberen" is natuurlijk het beste, maar is er een soort van richtlijn voor te geven? Of maakt de langzaam oplopende temperatuur juist iets stuk waardoor je brood mislukt? Of begint de baktijd pas "officieel" te tellen als de temperatuur is bereikt? Wat zijn jullie ervaringen?
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 268
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Voorverwarmen ja / nee
Ik heb ook een stoomoven.
In de handleiding raden ze een koude start aan.
Vroeger bakte ik met een loeihete voorverwarmde oven,
Nu werk ik altijd met een koude start, en de ingebouwde stoom.
Voordat het deeg in de oven gaat bevochtig ik die nog eens goed met de plantenspuit.
Dat werkt prima.
Het is wel een beetje zoeken naar de juiste temperatuur omdat de temperaturen van de handleiding niet helemaal afgestemd is op mijn bloem en meel.
Of volgens mijn persoonlijke voorkeuren en voortschrijdend inzicht met de leercurve..
In de handleiding raden ze een koude start aan.
Vroeger bakte ik met een loeihete voorverwarmde oven,
Nu werk ik altijd met een koude start, en de ingebouwde stoom.
Voordat het deeg in de oven gaat bevochtig ik die nog eens goed met de plantenspuit.
Dat werkt prima.
Het is wel een beetje zoeken naar de juiste temperatuur omdat de temperaturen van de handleiding niet helemaal afgestemd is op mijn bloem en meel.
Of volgens mijn persoonlijke voorkeuren en voortschrijdend inzicht met de leercurve..
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- bakmens
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: ma 29 nov 2021, 23:13
Re: Voorverwarmen ja / nee
Ik heb een “ouderwetse” gasoven. Geen stoom. Maar daardoor wel een vochtiger klimaat dan met elektries. Ik ga maar gewoon eens wat proberen. We zien wel wat ervan komt.