Rijzen in de stoomoven
- mapanima
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: wo 16 sep 2020, 08:55
Rijzen in de stoomoven
Geachte, wellicht denken jullie nu, 'daar heb je er weer een' maar ik kon dit onderwerp niet zo snel vinden vandaar.
Nu ben ik in het bezit van een stoomoven, dat in zijn menu heel mooi aangeeft wat je bakt en wel gewicht dit baksel heeft, voor de rest doet hij automatisch stoomniveau bepalen. Dit werkt , tot nu toe, erg makkelijk.
Echter zit er ook een rijs functie op waarbij de oven ook stoom gebruikt.
nu mijn vraag, stel het recept verteld ons 60 min afgedekt rijzen. Kan ik dan mijn beslag 60 min laten rijzen in de oven met stoom op 30 graden? of zit er een verhouding in tussen rijzen met stoom en rijzen zonder stoom en zo ja, weet iemand dan die verhouding? Net zo'n dingentje als verse gist en instant gist.
Met vertrouwen zie ik graag jullie reactie tegemoet.
Mapanima
Nu ben ik in het bezit van een stoomoven, dat in zijn menu heel mooi aangeeft wat je bakt en wel gewicht dit baksel heeft, voor de rest doet hij automatisch stoomniveau bepalen. Dit werkt , tot nu toe, erg makkelijk.
Echter zit er ook een rijs functie op waarbij de oven ook stoom gebruikt.
nu mijn vraag, stel het recept verteld ons 60 min afgedekt rijzen. Kan ik dan mijn beslag 60 min laten rijzen in de oven met stoom op 30 graden? of zit er een verhouding in tussen rijzen met stoom en rijzen zonder stoom en zo ja, weet iemand dan die verhouding? Net zo'n dingentje als verse gist en instant gist.
Met vertrouwen zie ik graag jullie reactie tegemoet.
Mapanima
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Rijzen in de stoomoven
Gaat prima Mapanima... vocht is vocht... als je bang bent te weinig te hebben kun je altijd wat uit de plantenspuit bijspuiten (die zonder POKON)..
Als je de oven aanzet als je begint te draaien kan hij meteen zijn werk doen op de bulkrijs... SUC6!!
Als je de oven aanzet als je begint te draaien kan hij meteen zijn werk doen op de bulkrijs... SUC6!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- mapanima
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: wo 16 sep 2020, 08:55
Re: Rijzen in de stoomoven
bedankt voor de reactie,
Kortom, als het recept zegt, 60 min afgedekt rijzen, dan kan ik dezelfde tijd aanhouden in de oven met stoom op 40 graden?
Mapanima
Kortom, als het recept zegt, 60 min afgedekt rijzen, dan kan ik dezelfde tijd aanhouden in de oven met stoom op 40 graden?
Mapanima
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Rijzen in de stoomoven
Als het recept zegt 60 minuten rijzen is dat een RICHTLIJN. Je moet altijd kijken of het deeg voldoende gerezen is. Veertig graden is eigenlijk te warm, optimale deegtemperatuur is meestal 27 °C en de omgevingstemperatuur 2 graden hoger. Dus ik zou zeker bijtijds kijken of het niet te hard gaat
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Rijzen in de stoomoven
In de oven ben ik meestal met 45 min. klaar soms een kwartiertje langer.. hangt van het deeg af..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- mapanima
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: wo 16 sep 2020, 08:55
Re: Rijzen in de stoomoven
thx,
mijn leercurve schiet leuk omhoog vandaag. Haal er net 3 stokbroden uit, zijn super gelukt, moet ze alleen nog even proeven
mijn leercurve schiet leuk omhoog vandaag. Haal er net 3 stokbroden uit, zijn super gelukt, moet ze alleen nog even proeven
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Rijzen in de stoomoven
Foto????
AUB in de gebakken-sectie..... mag je een eigen topic aanmaken en alle gelukte en vooral mislukte pogingen plaatsen.... mislukte zijn leermomentjes...
AUB in de gebakken-sectie..... mag je een eigen topic aanmaken en alle gelukte en vooral mislukte pogingen plaatsen.... mislukte zijn leermomentjes...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- mapanima
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: wo 16 sep 2020, 08:55
Re: Rijzen in de stoomoven
ik lees je bericht te laat, bij mij thuis krijgt het brood niet de kans om af te koelen, dus hier geen brood voor de eendjes. Ik zal de volgende sessie zeker even wat foto's maken... en nogmaals bedankt voor het advies.
- mapanima
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: wo 16 sep 2020, 08:55
Re: Rijzen in de stoomoven
Wederom goed gelukt echter koop ik zo’n mooi insnij mesje; moet je hem wel gebruiken!!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.