Vloerbrood

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Vloerbrood

Bericht door Vitamine C »

Heeft iemand misschien goed recept voor vloerbrood? (gebakken op ovensteen) Wil een beetje rustiek brood, maar bij mij wordt het witbrood een gladde ronde bal :S :lol:
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vloerbrood

Bericht door Levinebaktbrood »

Dat jouw brood een ronde bal wordt hoeft niet te liggen aan het recept maar aan je werkwijze. Laat het deeg niet te lang rijzen, snij op de juiste wijze in enz.

Op mijn blog staan meerdere recepten voor vloerbrood, b.v. deze en deze en deze.

In plaats van het deeg voor het vloerbrood met de naad naar boven in een rijsmandje te laten rijzen kan je het ook met met de naad naar beneden in een rijsmandje laten rijzen. Vlak voor het bakken 'kieper' je het deeg uit het mandje. De naad ligt nu weer boven. Insnijden hoeft dan niet. Het bak vanzelf wat wilder open.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C »

Thx Levine,

Ik ga op je website kijken. Het volkorenbrood van je site was super gelukt. :)
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C »

Oh en wat is het voordeel van een Poolish?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vloerbrood

Bericht door Levinebaktbrood »

Poolish geeft het brood meer smaak, je kunt iets minder gist gebruiken en het brood blijft langer vers.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C »

Hmmm. Brood gemaakt maar reisde 0,0 in oven. Helaas niet eetbaar, stevig brood niet luchtig. Foto zal ik later nog toevoegen.

2e reistijd 45 min, volgende keer is korter proberen.

Zou het met Amerikaans patent beter gaan?
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Vloerbrood

Bericht door papagena »

Welk recept heb je precies gebruikt en hoe lang heb je het deeg laten rijzen?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Vloerbrood

Bericht door Vitamine C »

Eerste link van post Levine.

Dit was brood poging 1. Rijstijden, poolish 8 uur, 1e rijs 60min, 30 autolyse, 2e rijs 45-50 min.

Afbeelding

2e poging: Zelfde rijstijden, 2e rijs ingekort, ca 30 min.

Afbeelding

Stuk beter gelukt, helaas iets te los opgemaakt/ te weinig ingesneden.
Plaats reactie