Pagina 1 van 1

poolish

Geplaatst: do 07 mar 2019, 22:19
door Peetje
Beste mensen,
Ik heb nu een poolish ingezet van 500 meel, 500 water en 0.5 gram gist.
Na ongeveer 20 uur ga ik er brood van bakken. Heeft iemand een goed advies hoeveel gist ik er morgen in moet doen?
Er komt nog 500 meel en 100 water bij + zout en olie, pitjes of rozijnen als ik daar zin in heb...
Bedankt alvast voor het meedenken. Groet, Petra

Re: poolish

Geplaatst: vr 08 mar 2019, 07:06
door StefanDijle
Hoi,

Normal doe je dan nog 1% van het totale blom bij. Dus 10g voor het kilo bloem wat je dan gaat hebben. Maar 50% poolish is veel, normaal maak je van ca 20% van het bloem een poolish. En 60% water is wat weinig.

Groetjes
Stefan

Re: poolish

Geplaatst: wo 13 mar 2019, 21:51
door Levinebaktbrood
Als er nog 500 gram bloem bij komt dan kan je nog 0,8% gist toevoegen = 4 gram. Als je een poolish gebruikt kan in het algemeen iets minder gist in het hoofddeeg gebruiken.

Een poolish 20 uur laten staan is vrij lang. Je moet een poolish gebruiken voordat hij weer in gaat zakken. Let daarom goed op de temperatuur waarop je hem wegzet (vrij koel dus).

60% vocht is wel wat weinig, zeker als je meel (en dus geen bloem)gebruikt en er ook nog pitjes aan wil toevoegen. Meel neemt meer water op dat bloem en pitjes enz nemen ook nog vocht op uit het deeg. Als je rozijnen gebruikt dan eerst wellen in lauw water.

Re: poolish

Geplaatst: do 12 dec 2019, 20:48
door Frens
Als je rozijnen gebruikt dan eerst wellen in lauw water.
Klopt het dat je deze dan nog iets vochtige rozijnen ook nog beter even in bloem kunt wentelen om uitzakken in het deeg/vorm te voorkomen waardoor ze minder snel aan de zijkanten van de vorm verbranden?

Re: poolish

Geplaatst: do 12 dec 2019, 21:37
door Rik59
Frens schreef:
do 12 dec 2019, 20:48
Als je rozijnen gebruikt dan eerst wellen in lauw water.
Klopt het dat je deze dan nog iets vochtige rozijnen ook nog beter even in bloem kunt wentelen om uitzakken in het deeg/vorm te voorkomen waardoor ze minder snel aan de zijkanten van de vorm verbranden?
Met bloem ga je de verhouding van je deeg verstoren...

Beter is 24 uur tevoren wellen... 12 uur tevoren zeven.. vlak voor het bakken evt. even nadrogen in een doek..

Dus als je 's morgens 7 uur wil gaan bakken is 24 uur daarover ook 's morgens 7 uur en 12 uur 's avonds om 7 uur...

Verder neem ik aan dat je deeg maakt en geen beslag heb ik nog nooit krentjes of rozijntjes in deeg welke kant dan ook op zien zakken..