Desem 2e rijs vertragen, deeg vormt vel
Geplaatst: vr 30 nov 2018, 12:18
Ik ben aan het experimenteren met mijn desemdeeg de 2e rijs in de koelkast te laten doen. Dat vind ik wel zo makkelijk omdat ik dan de volgende dag kan bakken wanneer het me uitkomt. En, het schijnt de smaak ook nog ten goede te komen. Anyways, laatst weer gedaan met een volkoren desem (Hamelman's recept), en toen viel het me op dat het insnijden erg lastig ging. Er had zich toch iets van een hard vel op het brood gevormd, ondanks het feit dat ik het deeg in rijsmandjes in een plasticzak bewaar zodat er niet teveel verdamping plaats kan vinden.
Nu vroeg ik mij af: ik laat mijn deeg rijzen in houtpulp mandjes, zouden die de boosdoener kunnen zijn? Ik voel ook dat ze zwaarder geworden zijn nadat ik het deeg eruit haal. Ik zet ze regelmatig in de oven terwijl die afkoelt nadat ik brood gebakken heb, en dan komt er aardig wat vocht uit, getuige de condensvorming op de ovendeur. Zou het helpen om met iets natter deeg te werken? Of moet ik overstappen op rijsmandjes van riet?
Iemand hier ervaring mee?
Groeten,
Koen
Nu vroeg ik mij af: ik laat mijn deeg rijzen in houtpulp mandjes, zouden die de boosdoener kunnen zijn? Ik voel ook dat ze zwaarder geworden zijn nadat ik het deeg eruit haal. Ik zet ze regelmatig in de oven terwijl die afkoelt nadat ik brood gebakken heb, en dan komt er aardig wat vocht uit, getuige de condensvorming op de ovendeur. Zou het helpen om met iets natter deeg te werken? Of moet ik overstappen op rijsmandjes van riet?
Iemand hier ervaring mee?
Groeten,
Koen