Vraag over oven steen

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Vraag over oven steen

Bericht door Bakben »

De mensen die op steen bakken, wat gebruiken jullie om op de steen te strooien zodat het deeg niet blijft plakken ?
Is dat griesmeel of gebruiken jullie wat anders?

Ik heb het geweten, maar ben beginnen twijfelen dus vandaar mijn vraag.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Vraag over oven steen

Bericht door lekkermelig »

Ik strooi niets op mijn steen, want normaal brooddeeg blijft niet plakken. Ik strooi wel wat semolina op een schietplank.
En als je broden met veel vet of veel suiker bakt kan je ook beter niet direct op een steen bakken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vraag over oven steen

Bericht door Levinebaktbrood »

Op de steen strooi ik niets. Op schietplank strooi ik rijststrooimeel, daar gerezen deeg op en hup op de steen in de oven. Het rijststrooimeel is om het deeg niet aan het schietplankje te laten plakken. Als de steen heet genoeg is zal het deeg er niet aan vast plakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Re: Vraag over oven steen

Bericht door Bakben »

Ok top, dank u voor het antwoord.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Vraag over oven steen

Bericht door KeesR »

Ik gebruik rijsmandjes en strooi wat meel op het gerezen deeg vlak voor ik de mandjes omkeer op de steen.
Plaats reactie