Mijn bollen worden te hoog misvomd
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Mijn bollen worden te hoog misvomd
Sinds een week probeer ik zelf witte bolletjes te maken diverse recepten geprobeerd heb nu een goed recept.
Echter ondank dat de bolletjes groot, zacht en luchtig zijn worden ze te hoog.
Iemand tips waar dit aan kan liggen.
Recept
500 gram bloem voor witbrood met melkpoeder en broodverbeteraar.
21 gram verse gist
2 eetlepels suiker
Halve eetlepel zout
250 ml water
60 gram roomboter
Ik laat het eerst 1 rijzen in een ingevette kom
Dan verdeel ik het deeg in stukken van 80 gram en bol het op
Dan laat ik ze nog een klein uur rijzen op een bakplaat
Bak ze vervolgens in de voorverwarmde hetelucht over op 200 graden waar een bakje water in staat om stoom te genereren
Hoop dat iemand dit probleem herkent en een oplossing heeft
Verstuurd vanaf mijn SM-T800 met Tapatalk
Echter ondank dat de bolletjes groot, zacht en luchtig zijn worden ze te hoog.
Iemand tips waar dit aan kan liggen.
Recept
500 gram bloem voor witbrood met melkpoeder en broodverbeteraar.
21 gram verse gist
2 eetlepels suiker
Halve eetlepel zout
250 ml water
60 gram roomboter
Ik laat het eerst 1 rijzen in een ingevette kom
Dan verdeel ik het deeg in stukken van 80 gram en bol het op
Dan laat ik ze nog een klein uur rijzen op een bakplaat
Bak ze vervolgens in de voorverwarmde hetelucht over op 200 graden waar een bakje water in staat om stoom te genereren
Hoop dat iemand dit probleem herkent en een oplossing heeft
Verstuurd vanaf mijn SM-T800 met Tapatalk
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Hoi Simone, wat me niet duidelijk wordt: sla je het deeg terug voor je het in stukjes verdeelt? En: je kunt de bolletjes na het definitieve opbollen ook even met je vlakke hand iets platter maken. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
Groetjes, Annelies
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Dank je wel voor je reactie. Ik denk dat het daar fout gaat voor gewoon brood sla ik het wel terug maar met bolletjes maken niet. Ga dit vanmiddag proberen
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Laatst gewijzigd door Anna op vr 16 mar 2018, 15:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Het is niet nodig om een direct voorgaand bericht te quoten.
Reden: Het is niet nodig om een direct voorgaand bericht te quoten.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Ik ben benieuwd [emoji106]. Wat ik net nog vergat: tussen bulkrijs en vormrijs doe je ook meestal een tussenrijs. Dus: Na 1e rijs terugslaan en deeg in stukjes verdelen en voorlopig vormen. Dan 15 minuten laten rusten op het aanrecht (tussenrijs) waarna je de bolletjes definitief vormt en de vormrijs ingaat.
Laatst gewijzigd door Anna op vr 16 mar 2018, 14:59, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Het is niet nodig om een direct voorgaand bericht te quoten.
Reden: Het is niet nodig om een direct voorgaand bericht te quoten.
Groetjes, Annelies
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Nogmaals heel erg bedankt wat fijn dat dit er is. Ik zal dit meenemen bij mijn baksel vanmiddag[emoji106]
En zal vanzelfsprekend even laten weten of het gelukt is[emoji16]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
En zal vanzelfsprekend even laten weten of het gelukt is[emoji16]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Te hoog? Ik zie het probleem eigenlijk niet. Zo horen die broodjes te zijn.
Als je ze platter wilt dan druk je ze halverwege de rijstijd met een vlakke hand platter (zoals je ook bij hamburgerbroodjes doet), Zie dit recept op mijn blog.
Als je ze platter wilt dan druk je ze halverwege de rijstijd met een vlakke hand platter (zoals je ook bij hamburgerbroodjes doet), Zie dit recept op mijn blog.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Is op zich ook niet echt een probleem behalve dat ze niet in de broodtrommels van de kinderen passen zonder dat ik ze een paar cm platter druk met de deksel.
Maar doe de dingen graag zo goed als mogelijk is. Daar bedoel ik mee dat ik mijn billen graag zou zien zoals de witte bolletjes die je bij de bakker haalt kwa vorm en hoogte.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Maar doe de dingen graag zo goed als mogelijk is. Daar bedoel ik mee dat ik mijn billen graag zou zien zoals de witte bolletjes die je bij de bakker haalt kwa vorm en hoogte.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 197
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Een typefout of een automatische correctie kan af en toe heel grappig zijn [/quote]
Whaha[emoji23][emoji23]
Was me nog niet eens opgevallen was inderdaad auto correct
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Whaha[emoji23][emoji23]
Was me nog niet eens opgevallen was inderdaad auto correct
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Hmm.. typefout.. dan denken ze ook nog dat je dat gelooft...
Je kan die aaifoon niet overal de schuld van geven...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Hier even de vordering aan de hand van de tips die ik heb gekregen
Dank jullie wel ik ben enorm blij[emoji16][emoji106]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Dank jullie wel ik ben enorm blij[emoji16][emoji106]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Die zien er lekker uit! Dat wordt smullen dit weekend.
Ik zie dat je een siliconen mat gebruikt. Handig!
Ik zie dat je een siliconen mat gebruikt. Handig!
Groetjes, Annelies
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Hou van die matjes kan er nooit teveel van hebben[emoji3]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Hallo Simone...
80 gram is naar mijn bescheiden mening wel wat zwaar. ;B Toen ik zelf nog werkzaam was in de bakkerij, was het (deeg)gewicht van de meeste broodjessoorten, maximaal tussen 65-70 gram. De tip om de bolletjes wat plat te drukken is helemaal goed, maar doe dat dan pas nadat ze ± 10 minuten op de plaat staan en wat aangerezen zijn.
Hier enkele voorbeelden van mijn zachte Broodjes:
Zachte witte Melkbollen:
Zachte tarwe/Melkbollen 50/50 bloem/meel:
Krente/Rozijnenbollen:
80 gram is naar mijn bescheiden mening wel wat zwaar. ;B Toen ik zelf nog werkzaam was in de bakkerij, was het (deeg)gewicht van de meeste broodjessoorten, maximaal tussen 65-70 gram. De tip om de bolletjes wat plat te drukken is helemaal goed, maar doe dat dan pas nadat ze ± 10 minuten op de plaat staan en wat aangerezen zijn.
Hier enkele voorbeelden van mijn zachte Broodjes:
Zachte witte Melkbollen:
Zachte tarwe/Melkbollen 50/50 bloem/meel:
Krente/Rozijnenbollen:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Hoi
Ik zag ze inderdaad al langskomen en wou die in eerste instantie ook maken echter heeft mijn zoon een melk allergie en bij mij lijd zuivel vaak tot ontstekingen. Is het ook mogelijk om jou recept te gebruiken maar dan ipv melk water toe te voegen of minder melk?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Ik zag ze inderdaad al langskomen en wou die in eerste instantie ook maken echter heeft mijn zoon een melk allergie en bij mij lijd zuivel vaak tot ontstekingen. Is het ook mogelijk om jou recept te gebruiken maar dan ipv melk water toe te voegen of minder melk?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Wat spijtig Simone, dat je samen met je zoon last hebt van melk. Je kunt zonder problemen de melk uit je deeg houden en er water voor gebruiken. De broodjes zullen van een waterdeeg wat minder fraai kleuren tijdens het afbakken.
Je kunt dan ook wat losgeklopt ei in je deeg gebruiken en om ze zacht te houden, gebruik je dan iets meer vetstof (margarine en/of zonnebloemolie)...Een lekker stukje Roomboter zal dan denk ik ook wel taboe zijn?
Je kunt dan ook wat losgeklopt ei in je deeg gebruiken en om ze zacht te houden, gebruik je dan iets meer vetstof (margarine en/of zonnebloemolie)...Een lekker stukje Roomboter zal dan denk ik ook wel taboe zijn?
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- SimoneS
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: di 06 mar 2018, 20:19
Re: Mijn bollen worden te hoog misvomd
Roomboter in appeltaart kan ik ook niet verdragen maar in de broodjes tot op heden geen last van. Dank je wel voor je reactie ik ga ze vanavond proberen te maken.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk