Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59140
Ik kwam dit recept tegen op ons grote WWW.. en als ik het goed bekijk zit ik (als ik alleen bloem en meel tel) op 75% vocht of moet ik de havervlokken ook bij de bloem/meel meetellen??

Mueslibrood

Ingrediënten:
• 500 gram volkorenmeel
• 150 gram havervlokken
• 75 gram gemengde pitten (mijn mix bevatte pijnboom-, zonnebloem- en pompoenpitten)
• 75 gram rozijnen (afgespoeld en gedroogd) (de volgende keer verdubbel ik deze hoeveelheid)
• 14 gram (bakkers)zout
• 597 gram lauwwarm water
• 300 gram tarwebloem
• 45 gram honing
• 7 gram instant gist
• 40 gram zachte roomboter op kamertemperatuur

Bericht aangepast door Levine (werkwijze verwijderd). Het is ivm copyright niet toegestaan om recepten letterlijk over te nemen van blogs/websites.

Bron: http://www.baksels.net/site/mueslibrood/
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#59143
Dat klopt, (bijna) 75% vocht. Daar is op zich niks mis mee, een deeg met die hoeveelheid vocht. En de havervlokken nemen ook nog eens veel vocht op.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59145
Dank voor je antwoord Levine.. sorry voor het foutje.. (wist dit niet).
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59146
Vlokken en pitten tellen inderdaad nooit mee bij de totale hoeveelheid MEEL, waar je bakkerspercentage op berekend wordt.
Daarom zal een brood met pitten altijd een hogere hydratatie hebben, omdat je ook water moet toevoegen om de pitten en vlokken te verzadigen, anders wordt je brood te droog.

Dietmar Kappl van homebaking.at heeft daar ooit wel eens een mooi stukje over geschreven, wel auf Deutsch...
http://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/

Richtwerte von Wasseraufnahmen bei Saaten und Körnern:
100g Sonnenblumenkerne + 50g Wasser
100g Kürbiskerne + 50g Wasser
100g Leinsamen + 150g Wasser
100g Sesam + 50g Wasser
100g Walnüsse + 50g Wasser
100g Soja + 100g Wasser
100g Haselnüsse + 50g Wasser
100g Mandeln + 50g Wasser
100g Weizenkleie + 200g Wasser
100g Kartoffelflocken + 400g Wasser
100g Hartweizengrieß + 100g Wasser
100g Weizenschrot + 100g Wasser
100g Roggenschrot + 100g Wasser
100g Dinkelschrot + 100g Wasser
100g Hirse +240g Wasser
100g Quinoa + 100g Wasser
100g Buchweizen + 100g Wasser
100g Maisgrieß + 150g Wasser
100g Haferflocken + 100g Wasser
100g getrocknete und fein vermahlene Brotbrösel + 250g Wasser
100g Altbrot + 50g Wasser

Wil
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#59147

Bericht aangepast door Levine (werkwijze verwijderd). Het is ivm copyright niet toegestaan om recepten letterlijk over te nemen van blogs/websites.

Bron: http://www.baksels.net/site/mueslibrood/

De werkwijze mag dan wel verwijderd zijn (Levine) Maar via de link heb ik deze even ingezien en zag daar een storende fout in ;B

Er wordt o.a. verteld bij punt 1 de vulling (gemengde pitten en rozijnen) meteen toe te voegen. Vervolgens lees ik bij punt 3, van de rest van ingrediënten een soepel deeg te kneden, waarvan na 10 minuten een vliesje getrokken kan worden.

Nou probeer dat maar eens uit :o ...Een deeg waarbij de vulling reeds inclusief is, laat zich onmogelijk tot een vliesje trekken, het zal al heel spoedig gaan scheuren.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59148
Dank voor de info en leerzame zaken allemaal!!

We zullen morgen weer eens een poging wagen wat bakstenen... uh.. broodjes te bakken :shy:

M'n desem borrelt al weer stevig voor straks een voordeegje voor wat grof volkoren met gebroken tarwe en daarna wagen we ons aan het muesli-experiment...

Gelukkig wonen hier in de omgeving mensen met sterke tanden die ook brood lusten...

Heb beneden nog een voorbeeld liggen die volgens mij een trilplaat makkelijk overleeft... :) :)
Zonder kneder?

Haha, Soms wil je wel eens wat nieuws proberen. I[…]

Hallo allemaal! Al enkele maanden ontzettend fana[…]

Pizzasteen

Interessant hoor die platen van RVS. Blijf vooral […]

weer terug

Welkom terug! Ook de standaardbroden zijn leuk om […]