Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door KeesR »

Ik heb gemerkt dat deeg op de juiste temperatuur toch net wat mooier rijst dan op kamertemperatuur. Zeker ook omdat wij ons huis niet zo warm stoken.
Hoe houden jullie je deeg op de goede temperatuur? Ik heb geprobeerd de over even te verwarmen en dan weer uit te zetten. Is toch lastig, temperatuur zit zo boven de dertig tot bijna 40 graden en de deur openzetten geeft ook niet snel de gewenste koeling.
Hoe doen jullie dat?
Gebruikersavatar
Br00dd00s
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 04 okt 2015, 23:35
Locatie: Berlijn

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Br00dd00s »

Ik haal goede resultaten door het deeg in de oven te laten rijzen met alleen het ovenlampje ingeschakeld. Als het erg koud is zet ik ook nog een bakje warm water in de oven.

Gesendet von meinem Handy



Pluk de dag ...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Levinebaktbrood »

Inderdaad lampje in de oven aan doen en evt. bord/schaaltje heet water erbij.

Of een grote plastic bak nemen en daar het deeg + een bakje kokend water onder zetten.

Overigens rijst deeg ook in een koudere omgevingstemperatuur, het duurt dan wel langer.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door KeesR »

Dank voor de reacties. Ik had dat ook geprobeerd maar lampje maakt oven snel te warm. 2e probleem is dat ik dan het deeg als het goed gerezen is eerst uit de oven moet halen om de oven te verhitten. Dan zakt het soms wat in. Hoe vangen jullie dat op?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Levinebaktbrood »

Als deeg inzakt dan heb je het te lang laten rijzen ......

Eerder uit de oven halen en op kamertemperatuur wegzetten en verder laten rijzen, oven voorverwarmen en als het brood goed gerezen is in de hete oven schuiven om af te bakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Br00dd00s
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 04 okt 2015, 23:35
Locatie: Berlijn

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Br00dd00s »

Mijn oma zette het deeg trouwens altijd in bed, onder de dekens. Zij deed dit vlak nadat ze was opgestaan, zodat het bed nog warm was. Ik deed dit tot een paar jaar geleden ook altijd met mijn oliebollenbeslag. Dat rees de pan uit [emoji14]

Gesendet von meinem Handy


Pluk de dag ...
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door KeesR »

Dank je. Beetje wat mijn vrouw zei: "Waarom doe je het niet onder het dekbed met de elektrische deken aan?"
Gebruikersavatar
willemsingapore
Deegkneder
Berichten: 159
Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door willemsingapore »

Je kan ook een rijskast maken, er zijn genoeg voorbeelden van op het net te vinden.

Of misschien nog een beter alternatief,: verhuis naar Singapore. Heb je je electrische deken ook niet meer nodig :rofl: :crazy: :rofl:

Groetjes,

Willem
Gebruikersavatar
Dick
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 07 jul 2017, 13:54

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Dick »

Ik laat het brood tegenwoordig rijzen in de magnetron. Ik zet er een groot dubbelwandig theeglas met kokend water in en doe de deur dicht. Zo krijg ik een heel goede rijs temperatuur. Heb nog niet gekeken hoe warm het precies wordt maar resultaten zijn heel goed. Vooral als het in huis nog niet zo warm is.
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Gebaxke »

In de vaatwasser nadat de vaat heeft gedraaid of ik gooi er kokend water in 1,5 liter uit de waterkoker.
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door Anna »

In de oven met een bakje heet water erbij, heb een oven zonder lampje (vanwege de grill) en eentje waar het lampje niet apart aan kan. Soms zet ik de oven van tevoren even, hooguit een minuut of twee, aan op de laagste stand.
Gebruikersavatar
zoomerseleeuw
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: di 05 dec 2017, 11:27

Re: Hoe houden jullie het deeg op de juiste temperatuur?

Bericht door zoomerseleeuw »

Br00dd00s schreef: zo 07 jan 2018, 03:24 Mijn oma zette het deeg trouwens altijd in bed, onder de dekens. Zij deed dit vlak nadat ze was opgestaan, zodat het bed nog warm was. Ik deed dit tot een paar jaar geleden ook altijd met mijn oliebollenbeslag. Dat rees de pan uit [emoji14]

Gesendet von meinem Handy
Heerlijk, dat doet me weer aan vroeger denken, daar ging alles wat rijzen moest het bed in en ook de rijstepap :G
Plaats reactie