Hallo
Ik lees redelijk wat over zoutgebruik op dit forum.
Kan er iemand zeggen hoeveel minimum zout er feitelijk best genomen wordt op 2 kg bloem en ook hoeveel gist?
Bedankt voor wat info!!
Brood bakken en zout
- Baido
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:45
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Brood bakken en zout
Hallo Baido,
Ga er altijd van uit dat de hoeveelheid bloem/meel 100% is, zo kun je ieder vast recept omrekenen naar de door jouw gewenste hoeveelheden.
Het normaal /wettelijk gebruik van zout is 1.8 % en we streven er naar om dit nog terug te brengen naar 1,5 %.
Zo kun je het zoutgebruik voor jouw 2 kg. bloem uitrekenen voor 1,8 % is dat 1,8 x 20/1 % = 36 gram en voor 1,5 % is dat 1,5 x 20/1 % = 30 gr. zout.
Voor gist is het wat anders...Gebruik je verse of droge gist? Voor verse gist kun je 1/3 tot de helft droge gist gebruiken.
De hoeveelheid gist is afhankelijk per recept, van normale tot zware luxe degen, waarin evt. ook nog vulling zoals krenten e/o rozijnen gebruikt worden.
Ga er altijd van uit dat de hoeveelheid bloem/meel 100% is, zo kun je ieder vast recept omrekenen naar de door jouw gewenste hoeveelheden.
Het normaal /wettelijk gebruik van zout is 1.8 % en we streven er naar om dit nog terug te brengen naar 1,5 %.
Zo kun je het zoutgebruik voor jouw 2 kg. bloem uitrekenen voor 1,8 % is dat 1,8 x 20/1 % = 36 gram en voor 1,5 % is dat 1,5 x 20/1 % = 30 gr. zout.
Voor gist is het wat anders...Gebruik je verse of droge gist? Voor verse gist kun je 1/3 tot de helft droge gist gebruiken.
De hoeveelheid gist is afhankelijk per recept, van normale tot zware luxe degen, waarin evt. ook nog vulling zoals krenten e/o rozijnen gebruikt worden.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Baido
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:45
Re: Brood bakken en zout
Hallo bakplaat, bedankt voor de info hoor. Is genoteerd!
Voor gist denk ik aan 42 gram verse gist voor 2 kg lichtbruin....
Voor gist denk ik aan 42 gram verse gist voor 2 kg lichtbruin....