Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59424
Sinds een week probeer ik zelf witte bolletjes te maken diverse recepten geprobeerd heb nu een goed recept.
Echter ondank dat de bolletjes groot, zacht en luchtig zijn worden ze te hoog.
Iemand tips waar dit aan kan liggen.

Recept
500 gram bloem voor witbrood met melkpoeder en broodverbeteraar.
21 gram verse gist
2 eetlepels suiker
Halve eetlepel zout
250 ml water
60 gram roomboter

Ik laat het eerst 1 rijzen in een ingevette kom

Dan verdeel ik het deeg in stukken van 80 gram en bol het op

Dan laat ik ze nog een klein uur rijzen op een bakplaat

Bak ze vervolgens in de voorverwarmde hetelucht over op 200 graden waar een bakje water in staat om stoom te genereren

Hoop dat iemand dit probleem herkent en een oplossing heeftAfbeeldingAfbeelding

Verstuurd vanaf mijn SM-T800 met Tapatalk

Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59429
Hoi Simone, wat me niet duidelijk wordt: sla je het deeg terug voor je het in stukjes verdeelt? En: je kunt de bolletjes na het definitieve opbollen ook even met je vlakke hand iets platter maken. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59430
Dank je wel voor je reactie. Ik denk dat het daar fout gaat voor gewoon brood sla ik het wel terug maar met bolletjes maken niet. Ga dit vanmiddag proberen


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Laatst gewijzigd door Anna op vr 16 mar 2018, 15:00, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Het is niet nodig om een direct voorgaand bericht te quoten.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59431
Ik ben benieuwd . Wat ik net nog vergat: tussen bulkrijs en vormrijs doe je ook meestal een tussenrijs. Dus: Na 1e rijs terugslaan en deeg in stukjes verdelen en voorlopig vormen. Dan 15 minuten laten rusten op het aanrecht (tussenrijs) waarna je de bolletjes definitief vormt en de vormrijs ingaat.
Laatst gewijzigd door Anna op vr 16 mar 2018, 14:59, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Het is niet nodig om een direct voorgaand bericht te quoten.
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59432
Nogmaals heel erg bedankt wat fijn dat dit er is. Ik zal dit meenemen bij mijn baksel vanmiddag

En zal vanzelfsprekend even laten weten of het gelukt is


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
#59433
Te hoog? Ik zie het probleem eigenlijk niet. Zo horen die broodjes te zijn.

Als je ze platter wilt dan druk je ze halverwege de rijstijd met een vlakke hand platter (zoals je ook bij hamburgerbroodjes doet), Zie dit recept op mijn blog.
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59438
Is op zich ook niet echt een probleem behalve dat ze niet in de broodtrommels van de kinderen passen zonder dat ik ze een paar cm platter druk met de deksel.

Maar doe de dingen graag zo goed als mogelijk is. Daar bedoel ik mee dat ik mijn billen graag zou zien zoals de witte bolletjes die je bij de bakker haalt kwa vorm en hoogte.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Door Gebaxke
#59440
SimoneS schreef:
vr 09 mar 2018, 16:12
Daar bedoel ik mee dat ik mijn billen graag zou zien zoals de witte bolletjes die je bij de bakker haalt kwa vorm en hoogte.
Kadetjes dus.

Een typefout of een automatische correctie kan af en toe heel grappig zijn :D
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59441
Een typefout of een automatische correctie kan af en toe heel grappig zijn :D[/quote]

WhahaAfbeeldingAfbeelding

Was me nog niet eens opgevallen was inderdaad auto correct


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59442
SimoneS schreef:
vr 09 mar 2018, 16:12
Maar doe de dingen graag zo goed als mogelijk is. Daar bedoel ik mee dat ik mijn billen graag zou zien zoals de witte bolletjes die je bij de bakker haalt kwa vorm en hoogte.
Hmm.. typefout.. dan denken ze ook nog dat je dat gelooft...
Je kan die aaifoon niet overal de schuld van geven...
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#59487
Hallo Simone...

80 gram is naar mijn bescheiden mening wel wat zwaar. ;B Toen ik zelf nog werkzaam was in de bakkerij, was het (deeg)gewicht van de meeste broodjessoorten, maximaal tussen 65-70 gram. De tip om de bolletjes wat plat te drukken is helemaal goed, maar doe dat dan pas nadat ze ± 10 minuten op de plaat staan en wat aangerezen zijn.

Hier enkele voorbeelden van mijn zachte Broodjes:

Zachte witte Melkbollen:

Afbeelding

Zachte tarwe/Melkbollen 50/50 bloem/meel:

Afbeelding

Krente/Rozijnenbollen:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59488
Hoi

Ik zag ze inderdaad al langskomen en wou die in eerste instantie ook maken echter heeft mijn zoon een melk allergie en bij mij lijd zuivel vaak tot ontstekingen. Is het ook mogelijk om jou recept te gebruiken maar dan ipv melk water toe te voegen of minder melk?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#59492
Wat spijtig Simone, dat je samen met je zoon last hebt van melk. Je kunt zonder problemen de melk uit je deeg houden en er water voor gebruiken. De broodjes zullen van een waterdeeg wat minder fraai kleuren tijdens het afbakken.
Je kunt dan ook wat losgeklopt ei in je deeg gebruiken en om ze zacht te houden, gebruik je dan iets meer vetstof (margarine en/of zonnebloemolie)...Een lekker stukje Roomboter zal dan denk ik ook wel taboe zijn?
Gebruikersavatar
Door SimoneS
#59493
Roomboter in appeltaart kan ik ook niet verdragen maar in de broodjes tot op heden geen last van. Dank je wel voor je reactie ik ga ze vanavond proberen te maken.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Even voorstellen

Welkom op het forum Antoinette :G

zure desem

Hier wat tips om je desem meer of minder zuur te m[…]

Desh stoom

Ik heb de Desh stoo sinds een paar weken in gebru[…]

Brood met kool

Om brood zo zwart te maken kan je dit poeder geb[…]