bakblikken

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
spikey1973
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 09 apr 2021, 16:52

bakblikken

Bericht door spikey1973 »

hallo, allen hier net nieuw op t forum met bakken en me braaf voorgesteld.

nu zit ik met de vraag over welke bakvormen zijn het best.. ik kom allerlei materialen tegen.
- staal.
- alustaal
- tefloncoated
- siliconen
- enz....

als het gaat om brood en cak bakken wat is dan in jullie mening / ervaring het beste (de prijs qualiteit verhouding niet te vergeten)

groetjes

Matthieu
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: bakblikken

Bericht door hjeverts »

Zelf vind ik de alusteel bussen het meest gebruiksvriendelijk verder zijn blauwstalen bussen ook goed mits op en juiste manier ingebrand.

Deze type bussen gaan lang mee en vooral de alusteel bussen hebben vrijwel geen onderhoud nodig.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: bakblikken

Bericht door Bantam »

Welke de beste zijn hangt ook af van de persoonlijke voorkeur denk ik.
Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.
Als je veel bakt zullen de stalen en/of alustalen bakvormen het meeste geschikt zijn.
Persoonlijk bak ik de meeste van mijn broden in siliconen bakvormen.
Op de tweede plaats komen mijn twee alusteel bakvormen met coating. (Hifficiency)

Hier is ook een glazen Pyrex bakvorm. Die doet het goed. Als je die invet met een spuitbus tegen het kleven is die heel goed.
En je ziet de binnenkant van het brood bruinen. :-)
Maar dat glas is een beetje zwaar en vooral glad. 'k Ben dikwijls bang dat die uit mijn handen glipt.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: bakblikken

Bericht door Koos de bakker »

In de professionele wereld wordt blauwstaal gebruikt. Verdeeld de warmte goed, broden lossen perfect en gaat een mensenleven mee. Neem wel blauwstaal van voldoende dikte.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
spikey1973
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 09 apr 2021, 16:52

Re: bakblikken

Bericht door spikey1973 »

gezien ik nog niet echt de ervaring heb en de wetenschap of ik veel of weinig ga bakken lijkt mij momenteel siliconen dan een goede start optie. lijkt me makkelijk te lichten en ook goede prijs kwaliteit verhouding. natuurlijk zal dat niet zo lang in leven blijven als een (alu)stalen blik.. maar oke om te beginnen voor nu.

bedankt koos, bantam en hjeverts
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: bakblikken

Bericht door Bantam »

Als een siliconen bakvorm niet boven de 230 C° komt gaat die vele jaren mee.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: bakblikken

Bericht door Victory »

Spikey,
Ikzelf zal nooit voor een siliconen of glazen bakvorm gaan. Simpelweg omdat die de warmte slechter doorgeven. Als ik bvb een tulband in een siliconen vorm mik, dan is de korst minder bruin en duurt het langer dan dat ik een metalen vorm gebruik. Cupcakes evenzo... Ikzelf heb 4 Kaiser bakblikken. Ik wilde wel over naar alusteel, maar het bakblik dat ik zag was te smal. (Standaard formaat) Kaiser bakt prima, gewoon niet in de vaatwasser mikken of afwassen, alleen olie eruit vegen na het lossen. De 2 MasterChef bakblikken voor 900 gram brood ben ik ook tevreden over.

Het is maar net wat je prefereert succes ermee.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: bakblikken

Bericht door Halfje Bruin »

Toen ik net was begonnen met brood bakken heb ik ooit een 'blauwstalen' vorm meegenomen bij de Action. Voor die paar euro een perfect ding. Goed instrijken met olie en brood komt altijd perfect los. Bij mijn laatste bestelling bij de Zuidmolen heb ik een alusteel vorm erbij besteld. Elke keer flink olie op de bodem en wanden gestreken maar het brood komt nooit goed los. Moet altijd aan de slag met mijn (gelukkig zeer flexibele) paletmes om het brood eruit te krijgen en meestal zijn het dan een paar brokken en geen heel brood meer. Ik heb ook al een aantal keer een smalle reep bakpapier onderin gelegd om het brood er makkelijk uit te kunnen krijgen maar dan nog steeds plakt het vast aan de wanden.
Wat doe ik verkeerd?
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: bakblikken

Bericht door hjeverts »

Heb je al bakspray geprobeerd waarbij je het teveel aan olie weghaalt met een keukenrol papiertje?
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Lang delfje
Gaat de goede kant op
Berichten: 52
Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56

Re: bakblikken

Bericht door Lang delfje »

Als je invet met geklaarde boter gaat het beter. Olie wordt plakkerig als het langdurig verhit wordt. Boter heeft daar geen last van.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: bakblikken

Bericht door lekkermelig »

In ieder geval schijn je NOOIT olijfolie te moeten gebruiken voor het invetten.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Adriaantje54
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: do 08 dec 2022, 15:38

Re: bakblikken

Bericht door Adriaantje54 »

Waarom kun je geen olijfolie gebruiken??
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: bakblikken

Bericht door lekkermelig »

Omdat je broden dan niet goed lossen. Olijfolie kan ook niet echt hele hoge temperaturen hebben.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Lang delfje
Gaat de goede kant op
Berichten: 52
Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56

Re: bakblikken

Bericht door Lang delfje »

Ligt eraan welke olijfolie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt
Plaats reactie