Pagina 1 van 1

Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: zo 30 sep 2018, 13:33
door Dalanjo
Zo, vandaag wezen neuzen in mijn nieuwe bakboek en weer veel inspiratie opgedaan.

Nu wordt er in dat boek regelmatig verwezen naar een Baksteen of een pizza steen. Volgens de schrijver moet die 4 uur van te voren in de hete oven gelegd worden zodat hij goed warm wordt.
Nou ja, dat snap ik :-)

Nu hebt ik geen Baksteen of pizzasteen en om die 4 uur in de oven te hebben liggen, wat ook de nodige stroom kost, tja daar hik ik best wel tegen aan.

Nu mijn vraag: Voegt een Baksteen of Pizzasteen echt heel veel toe en zijn er manieren om hierom heen te werken? Kan ik het erg merken in het bakresultaat als ik die steen niet gebruik?

Zijn er alternatieven die ook goed werken?

Wie oh Wie wil er zijn gedachten er eens over heen laten gaan?

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: zo 30 sep 2018, 14:02
door Levinebaktbrood
Een steen 4 uur opwarmen is wel heel erg lang. Ik verwarm de steen (3 cm dik) 1 uur op en dat is voldoende.

Er is zeker verschil in tussen op een bakplaat bakken en op een steen. De korst wordt o.a. dunner en knapperiger. Dat betekent echter niet dat je perse een steen moet gebruiken. Op een bakplaat kan je ook prima brood bakken.

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: zo 30 sep 2018, 17:09
door Demian
Het verschil in smaak van een brood gebakken op 'mijn' (pizza)steen of op een bakplaat proef ik niet. Ik heb een goedkope steen van ongeveer 1 cm dik van Lidl en verwarm die ongeveer een half uur langer.

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: ma 01 okt 2018, 09:10
door lekkermelig
Een van de belangrijkste dingen van een steen is dat je oven de warmte langer vast houdt omdat er een steen in ligt. Bij inschieten is ie eerder op temperatuur, en dat is voor sommige broodsoorten zoals baguette wel essentieel.

Wil

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: di 02 okt 2018, 12:07
door Demian
Ook van een ‘gewoon’ brood op steen gebakken wordt de bodemkorts iets krokanter, echter als je maar één sessie bakt, dan heeft het langer vasthouden van de warmte geen nut. Nou ja, in de winter hoeft dan tijdelijk de verwarming iets minder hoog ;)

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: di 02 okt 2018, 12:14
door lekkermelig
Tuurlijk heeft het wel nut.
Als je vlak voor je eerste baksel je oven open doet om te stomen ben je zonder steen je warmte direct kwijt. Met steen is je oven weer veel sneller op temperatuur.

Wil

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: di 02 okt 2018, 22:35
door Demian
Juist, dan heb je profijt van een steen, maar... Laat maar ;)

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 10:46
door lekkermelig
Nou wordt ik toch nieuwsgierig Demian :-) Maar zonder steen kan je ook vast wel fatsoenlijk brood bakken.

Wil

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 11:34
door Demian
Het was een grapje Wil.

Overigens, stuurde ik je een PB, maar de PB staat niet in ‘Postvak uit’ en/of ‘Verzonden berichten’!!

Re: Baksteen of pizza steen.

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 22:55
door StefanDijle
Hi,

Een goed voorverwarmde baksteen heeft 2 effecten. 1. een betere korst van beneden en 2. betere ovenrijs. Het voorverwarmen hoefd zeker geen 4uur. Het gaat over goede verdeling van de warmte. Ik wacht altijd tot de verwarming van de oven een 2de keer uit gaat. Dat is bij mijn oven na 45min. Het is ook zo, dat de energieverbruik niet zo enorm veel groter is. Want eens dat de steen waarm is, duurt het dan heel lang, tot de oven terug begint te verwarmen. Bovendien is ook deze warmte geen 100% verlies in de winter want je huis word warmer daarvan. Dus dat beetje wat de oven aan echte verlies maakt is eigen brood zeker waard. Gezien dat in België een bio desem brood gemakkelijk 4euro kost, denk ik dat ik met alle kosten zelfs nog goedkoper uitkom (hoewel ik konsequent bio ingrediënten gebruik). Ik vrees wel, dat de bilanz tegenover het goedkoopste wit brood in de supermarkt minder gunstig gaat uitvallen.

VG

Stefan