Pagina 1 van 1

Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 22 sep 2018, 19:59
door Demian
Ben geïntrigeerd door die kleine graanmolens om zelf meel te malen. Hier & daar staat er iets over te lezen in het forum. Stel voor om de informatie meer te bundelen.
- Wie heeft er een?
- Welk merk en waarom?
- Handbediend of elektrisch?
- Wat zijn de ervaringen?
- Gebruik je de molen vaak?
- Enz, enz.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 22 sep 2018, 20:36
door Rik59
Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde niet van die molens... of je moet goed weten wat je doet..

Ik zie het molenaar zijn als een vak...
Hij / zij weet precies welke granen ze moeten hebben om de goede bakeigenschappen te verkrijgen.
Verder kom ik graag bij de molenaar.. hij heeft buiten meel en bloem ook de andere producten voor me. Ja, we zijn hier erg verwend..
Daarnaast als ik bij de molenaar geweest ben doe ik even tanken en boodschappen in België en neem ik vers vlees voor mijn hondjes mee naar huis..

Als ik dat allemaal ook met die molen kan ga ik er meteen één halen :D, :D,


Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 22 sep 2018, 21:57
door Demian
Ik neem aan Rik dat diezelfde vakman/vrouw aan mij granen verkoopt met dezelfde goede bakeigenschappen ;-)

Bij mij strijden bij de koop van bepaalde artikelen de emotie en ratio met elkaar. Zoals bij producten die ik niet per se nodig heb, want graan kan ik immers overal ook gemalen kopen. Met het stijgen der jaren wint/won de ratio vaker, maar tegenwoordig wil ik mijn gevoel ook regelmatig een kans geven, vooral na weer een uitvaart.

Het enige pluspunt van een graanmolen is de mogelijkheid van versgemalen meel.

Mijn zoektocht/indrukken tot nu toe. Esthetisch gezien geef ik de voorkeur aan hout in plaats van kunststof en eerder een vierkant dan een rond model. Uit gemakzuchtig oogpunt een elektrische. Gegeven mijn broodproductie lijkt mij een molen die per minuut maximaal 100 gram verwerkt voldoende. Omdat ik ook hardere producten, zoals mais, niet wil uitsluiten, lees ik dat daarvoor minstens een zogenaamde 360 watt motor nodig is.
Merken en modellen die mij aanstaan zijn:
- Hawos Billy 100
- Schnitzer Cerealo 125
- KoMo Fidibus Medium
- KoMo Fidibus Classic (prachtig, met zwaluwstaart verbindingen)
- Schnitzer Kombimühle Vario (tevens vlokkenmolen)
- Waldner Mona
- Salzburger Max (een van de mooiste, maar ook de duurste)

Graag hoor ik van andere forumleden die een graanmolen bezitten hoe zij de toegevoegde waarde ervaren.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 22 sep 2018, 22:15
door Rik59
Demian schreef: za 22 sep 2018, 21:57 Ik neem aan Rik dat diezelfde vakman/vrouw aan mij granen verkoopt met dezelfde goede bakeigenschappen ;-)


Ik hoop het voor je.... maar dan moet je wel weten welke bakeigenschappen je wil hebben... eiwit, as etc. etc. (ben geen kenner op het gebied van meel/bloem)
Er lopen er hier wel een paar rond...

Ik denk dat ik in jou geval voor een spiraalkneder en / of een ruime Rofco oven zou gaan..

Desalniettemin nobel streven om een graanmolen te willen... :2th:


Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 22 sep 2018, 23:47
door Demian
Rik59 schreef: za 22 sep 2018, 22:15 Ik denk dat ik in jou geval voor een spiraalkneder en / of een ruime Rofco oven zou gaan..

Ook ik heb nog mijn twijfels aangaande de toegevoegde waarde van een graanmolen, maar je angst voor het graan begrijp ik niet goed. Als het graan hetzelfde is als dat waar de molenaar zijn van meel maalt, wat is dan het risico! Daarbij koop ik meestal bij vertrouwde adressen. Bovendien experimenteer ik graag en eigenlijk mislukt het nooit helemaal. Bon, het lukt niet altijd precies zoals ik in gedachten had, maar het ziet er wel nog altijd appetijtelijk uit en het smaakt lekker.

Ik heb een goede kneder en wat bedoel je met een ruime Rofco oven! Is het een van je grapjes Rik? Wat moet ik met een oven van bijvoorbeeld 6 of meer broden. Ik heb geen zin om zoveel broden tegelijk te maken en waar moet ik ze laten? Invriezen! Daar voel ik niets voor.
Ja, ik weet dat er forumleden zijn die dergelijke ovens gebruiken en (veel) meer broden tegelijk bakken. Alle respect daarvoor, echter zoals je elders kan lezen, bak ik bijna dagelijks, voorheen in de BBM en nu in de oven, een à twee broden (bijna geen dag hetzelfde brood) waarvan ik vaak een brood weggeef aan vrienden en buren.

Het klinkt misschien wat wrevelig, maar zo bedoel ik het niet. Wel dwaal ik af en wil ik terug naar het onderwerp van de topic.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 04:07
door Rik59
Demian schreef: za 22 sep 2018, 23:47
Rik59 schreef: za 22 sep 2018, 22:15 Ik denk dat ik in jou geval voor een spiraalkneder en / of een ruime Rofco oven zou gaan..

Bovendien experimenteer ik graag en eigenlijk mislukt het nooit helemaal. Bon, het lukt niet altijd precies zoals ik in gedachten had, maar het ziet er wel nog altijd appetijtelijk uit en het smaakt lekker.


Je bent er eentje naar m'n hart!! De mouwen omhoog en gaan met die banaan!!

Ik geef je wel een voorbeeld:
Mijn beroep is kok en ik had een tijdje een jongen bij mij inwonen.. hij kookte vers.. maar alleen omdat hij moest eten.. hij gaf niets om "het culinaire".
Ik ging dagelijks met hem koken en ja, ik bereikte dat hij interesse kreeg voor de bereiding. Maar dacht je dat hij nu kookt zoals ik kook?? Ruim 40 jaar verschil in keukenervaring...
Ik bak nu ook een tijdje en dacht je dat ik bak zoals Levine of die bakker om de hoek?? OK heb ook een beetje bakken in mijn opleiding gehad..

Hmm.. je hoeft de Rofco B40 niet te pakken.. B10 is ook goed..
Nee.. ze slurpen nogal wat energie en aanschaf.. dus blijf lekker zo bakken..

Enne hmmm…dagelijks een vers broodje.. kun je niet mijn buurtje worden?? Dan stop ik met bakken...
Moet er niet aan denken!! Stoppen met bakken bedoel ik hè!! :oops: :oops:

OK de molen.. ik vind die KoMo Fidibus Classic (zwaluwstaart) erg mooi, maar dat moet geen leidraad zijn..
-Ga eens met die molenaar praten..
-Let op het binnenwerk van het apparaat.. (dat wat jou graan tenslotte moet malen)..
-En dan zou ik me toch gaan verdiepen in de granen.. Russisch, Duitse en/of Zuid-Afrikaanse tarwe.. het is toch wel anders.

Ik vond wat voor je: http://www.veldverkenners.be/gespot-op- ... over-graan

Ik heb hier boekweit die ik (voor mij) in Polen gekocht wordt.. Dacht je dat ik hier dezelfde kwaliteit kon kopen??
Mijn schoonmoeder (de lieve schat wordt straks 90) kijkt met haar ervaren blik naar de kwaliteit..
Als ik nu daar ben zegt ze dat als ik voor haar kook en piepers schil.. dat ik te dik schil!! Das andere koek :D, :D,

SUC6 met de aanschaf en ik hoop hier je ervaringen te lezen!!

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 11:58
door lekkermelig
Om even terug te komen op graanmolens en al dan niet zelf malen.
Even een paar nadelen:

Bijna alle thuismolens worden te heet, dat is niet echt goed voorde bakeigenschappen van je meel.
Met een thuismolen kan je nooit zo fijn malen als een meelfabriek of molenaar. Misschien wil je dat ook helemaal niet, maar het is goed om dat te beseffen.
Je hebt alleen volkorenmeel, dat kan je natuurlijk wel zeven, maar verwacht geen meel met keurig vastgelegd eiwitgehalte en drogestof gehalte. Dat krijg je trouwens bij een aantal van de nederlandse hobbymolens ook helemaal niet, maar in het buitenland of sommige goede molens vaak wel.

En dan wat andere zaken
Je meel is dan wel vers, en dat zal je mogelijk proeven, maar in principe moet meel helemaal niet vers zijn, maar een aantal dagen staan voordat het betere bakeigenschappen heeft. Daar verschillen de Duitsers en de Fransen bijvoorbeeld nog wel van mening. In Duitsland worden veel meer thuismolens gebruikt.

Zijn die molens dan nutteloos als de kwaliteit van gekocht meel zoveel beter is?
Nou nee, want als je zelf maalt weet je wel beter wat er inzit, alhoewel dat bij biologische spullen niet zoveel zal verschillen. En als je van volkoren en heel grof spul houdt, kan je het in elke fijnheid malen die je handig vindt. Ook van minder bekende granen.
Zelf zou ik best een molentje willen hebben, maar dan vooral voor de toevoegingen en bijzondere granen, niet omdat je beter meel hebt bij zelf malen.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 13:21
door Demian
Bedankt Rik voor die link met weetje over graan.

Zeker Wil, het is goed om alle voor- & nadelen duidelijk te hebben. Ik las reeds dat de meeste thuismolens niet goed in staat zijn om zeer fijn te malen, maar ik houd meer van grof gemalen meel. Ook het té warm worden en het een aantal dagen laten rusten hebben mijn aandacht. Zag een proefje met 3 thuismolens; direct na het malen varieerde de temperatuur van het meel van 38 °C tot 41 °C.

Vond topics uit 2013 & 2015. Ik plaats deze links hier voor de volledigheid.
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=1502
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=3614

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 23:15
door Levinebaktbrood
Ik heb de Komo Fidibus Classic 21, daarbij ook een elektrische zeef en een handzeef. Gebruik hem eerlijk gezegd te weinig. Niet omdat de molen niet goed is maar omdat ik te weinig tijd heb. Brood met zelfgemalen meel is zeer smakelijk. In het volkorenmeel dat ik koop ontbreekt de kiem en juist daardoor krijgt het brood meer smaak.

Wat betreft zelfgemalen meel gebruiken en bewaren: ik maal het graan en gebruik het of meteen of als dat niet kan dan bewaar ik het eerst 2 weken en ga het dan pas gebruiken. Maar daarover verschillen de meningen.

Hieronder een filmpje dat ik gemaakt heb van het malen van spelt (en ja, ik weet het, ik heb mijn telefoon verkeerd om gehouden. Ik hoor in gedachten mijn zoon zeggen "Mammmmm, je doet het weer verkeerd!". Inmiddels heb ik mijn leven gebeterd ^)^ ).


Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 23:41
door bakplaat
Levinebaktbrood schreef: zo 23 sep 2018, 23:15
In het volkorenmeel dat ik koop ontbreekt de kiem en juist daardoor krijgt het brood meer smaak.

Als je weer volkorenmeel bestelt Levine , bestel er dan meteen ook tarwekiemen bij:

https://www.de-zuidmolen.nl/webwinkel/z ... e=FUZZYAND

Voeg ze dan in geweekte toestand aan je deeg toe.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 23:50
door bakplaat
Het topic gaat dan wel over graanmolens ;B Maar een nuttige tip tussendoor, (voor zover je er evt. zelf nog niet aan gedacht hebt) moet denk ik toch wel kunnen.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 02:51
door Rik59
Hoeveel % voeg je dan toe Cor??
ps. FIJN JE TE ZIEN!!

Excuus TS Cor heeft lang.. te lang in de kreukels gelegen..
In vind de discussie erg leuk!![/color]

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 10:49
door Demian
@ Levine. Dank je voor het filmpje. Geeft ook een indicatie van het te verwachten geluid. Geen apparaat om midden in de nacht te gebruiken. Het geluid bij het malen van de (zachtere) spelt valt nog mee, maar het andere graan, kon de naam niet verstaan, in de grove stand is wel heftig.

Dat wel of niet direct gebruiken zou ik proefondervindelijk proberen vast te stellen. Door tegelijk een brood te bakken met 2 à 3 weken bewaard maalsel en een brood direct na het malen.

@ bakplaat & Rik, tip 1: nuttige tips zijn altijd welkom ;) Overigens, gebruik ik vaak op molenstenen gemalen volkoren tarwemeel grof van De Zuidmolen en daar zit alles in.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: di 25 sep 2018, 20:41
door Demian
Aanvulling op de discussie: is het beter om meel direct na het malen te verwerken of een paar dagen/weken laten rusten?

De Duitser Wolfgang Mock tot voor enkele jaren betrokken bij de graanmolen merken Hawos & Komo en tegenwoordig eigenaar van het merk Mockmill, zegt op de vraag: Wat zijn de voordelen is van versgemalen volkoren?

"Wenn nach dem Mahlen sofort gebacken wird, gibt es keine Schädigung durch Oxidation für die Sauerstoff-empfindlichen Vitamine, Fettsäuren und die sekundären Pflanzenstoffe. Wozu auch die Aromastoffe gehören, die zu einem besseren Geschmack frisch gemahlener Getreideprodukte führen – wie man es auch bei frisch gemahlenem Kaffee bevorzugt."

"Frisch mahlen und sofort verwenden. Geht auch mit Bohnen, Erbsen, Amaranth, Teff und anderen. Dem Sauerstoff keine Chance zum Abbauen wichtiger Inhaltsstoffe geben. Selbst bei -20°C beginnt frisch gemahlenes Vollkorn abzubauen (Studie aus 2017 des Departments of Grain and Science and Industry der Kansas State University)."

Als iemand het Duits niet kan lezen, wil ik het wel vertalen.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 06:17
door Rik59
Duidelijk dat oxidatie nadelig kan zijn... het zou mooi zijn als je wist wat nog meer veranderd als je langer bewaard.. ik bedoel de meesten gaan niet iedere keer voor een pondje meel maar hebben meer in huis..

Vond wat info over spelt en malen met de echte molen..
Misschien zitten er dingen tussen die voor de "kleine molenaar" ook bruikbaar zijn..

http://www.speltwinkeltje.be/molenkroniek.htm

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 08:35
door lekkermelig
Ja, en elke hollandse,franse en amerikaanse molenaar weet dat je meel betere bakeigenschappen krijgt als het een tijdje staat. Er zijn zelfs Duitsers die dat doorhebben, maar die verkopen geen molens.

Wat er nog meer veranderd aan meel als het lang staat? Het wordt ranzig door de olieachtige verbindingen in meel. Dat verschilt per meelsoort, maar vooral volkoren wordt snel oud als het van de volle korrel gemalen is (en niet terug gemixt naar volkoren zoals vrijwel alles wat niet bij een molen vandaan komt)

Er zijn zowel voordelen aan kant en klaar meel als aan zelf gemalen meel.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 11:42
door Demian
@ Rik, boeiend om te lezen en leerzaam. Goed om weer eens te beseffen wat er allemaal bij komt kijken voor dat zoiets in de winkel ligt. Overigens, ik ben geen liefhebber van Spelt.

@ Wil, het zal waarschijnlijk een welles nietes blijven tussen voor- en tegenstanders en er zullen ongetwijfeld voor- en nadelen zijn.
Stel dat versgemalen graan direct tot brood verwerken (iets) nadeliger is, maar de maker is er van overtuigd (of beeld zich in) dat het brood lekkerder smaakt, dan is dat toch prima.
Als het ook nadelig is voor de gezondheid, dan zal dat pas een issue worden als iemand op brood alleen leeft, dunkt mij. Hetgeen sowieso niet gezond is :?

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 11:59
door lekkermelig
Ik verwacht ook niet dat het enorm verschil maakt en op gezondheidsgebied ben ik dan geen expert, maar ik kan me niet voorstellen dat het veel uitmaakt.

Ik weet wel dat versgeplette graanvlokken bijvoorbeeld minder gezond zijn dan bewerkte vlokken. In vers graan zitten stofjes die bepaalde sporenelementen binden in je voeding waardoor je uiteindelijk tekorten zou kunnen krijgen als je dat veel eet. Je graan eerst een paar uur weken lost het probleem al op schijnt het ( wat mijn lieve proefpanel buitengewoon vies vind trouwens :-) ), en met gekochte muesli heb je dat probleem ook niet omdat die vlokken al voorbewerkt zijn met stoom o.i.d
Schijnt allemaal in Duitsland onderzocht te zijn, het verhaal heb ik ooit gehoord van Lutz van ploetzblog. Ben jammer genoeg wel vergeten waar je dit zelf na kan lezen.
Kan me heel misschien voorstellen dat met vers graan ook zoiets speelt. Maar bij het bakken van brood heb je met zoveel enzymatisch en temperatuur geweld te maken dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat de nadelige werking van onbewerkt graan nog steeds geldig is.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 14:35
door Rik59
Demian schreef: wo 26 sep 2018, 11:42 @ Rik, boeiend om te lezen en leerzaam. Goed om weer eens te beseffen wat er allemaal bij komt kijken voor dat zoiets in de winkel ligt. Overigens, ik ben geen liefhebber van Spelt.
Spelt was bijzaak.. het ging mij om het proces..

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 14:55
door Demian
Ja, ja, Rik het was mij duidelijk wat u bedoelde. Dat ik niet van spelt houd flapte ik er per ongeluk uit, mijn welgemeende excuses; Sowas kommt von sowas :lol:

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 15:04
door Demian
lekkermelig schreef: wo 26 sep 2018, 11:59 Ik weet wel dat versgeplette graanvlokken bijvoorbeeld minder gezond zijn dan bewerkte vlokken. Schijnt allemaal in Duitsland onderzocht te zijn, het verhaal heb ik ooit gehoord van Lutz van ploetzblog. Ben jammer genoeg wel vergeten waar je dit zelf na kan lezen. Wil

Dat van die geplette graankorrels heb ik ook gelezen, waarschijnlijk ook op het Plötzblog. Duitsers hebben überhaupt veel meer met Bio, Naturkost en gezondheid.

Ben er nog niet uit of en welke graanmolen ik koop. Hoewel mijzelf kennende, gaat die molen er vroeg of laat komen. Het staat wel vast dat ik ook meel blijf kopen. Maar regelmatig een brood van zelfgemalen graan lijkt me aantrekkelijk. Het is meer werk, maar ik houd wel van zaken waarbij het doel iets omslachtiger te bereiken is. Vergelijk het met instant muziek van Spotify of het zorgvuldig ceremonieel schoonmaken en opzetten van een langspeelplaat.

Of ik ook het meel eerst wil laten “besterven” weet ik nog niet. Het lijkt mij een heel gedoe met een aantal voorraadbussen en dateren. Hangt ook af van de smaak, want dat is een kwestie van een A/B vergelijking en zelfs dat is nog redelijk subjectief. Ja, ja, so isses wohl. Klare Sache und damit hopp. Na dann, sei froh *

* Een paar van de talloze citaten uit het boek ”Tadellöser & Wolff" van Walter Kempowski.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 20:50
door Demian
Na het nodige gelezen te hebben en bekeken op YouTube, zie ik geen echt grote verschillen in maalkwaliteit tussen de diverse graanmolens. Overigens kan ik die maalkwaliteit niet echt controleren, want winkels, waar diverse merken in werking te zien zijn en ik het maalresultaat visueel en tactiel kan beoordelen, zijn er niet.
De ene molen heeft een wat sterkere motor, belangrijk als je veel en/of sneller wilt malen of ook mais. De andere heeft wat grotere stenen, waarbij men beweerd dat het maalsel niet zo warm wordt.

Het komt er voornamelijk op neer, hoeveel en wat wil ik gaan malen, wat is de koopprijs en hoe belangrijk vind ik het uiterlijk.

Op dit ogenblik heb ik twee graanmolens in het vizier. Namelijk de Komo Fidibus Classic en een molen met een totaal andere vormgeving; de Hawos Novum. Allebei met een 360 watt motor (voldoende voor mijn behoefte) en met 85 mm (Komo) & 100 mm stenen (Hawos). Beide merken zijn in het ‘huishoud graanmalen’ oude en vertrouwde merken met 12 respectievelijk 10 jaar garantie.

De houten Komo Classic bevalt door de zeer sobere vormgeving en de mooie zwaluwstaart verbindingen. De kunststof Hawos Novum, en dan bedoel ik uitsluitend de transparante uitvoering, imponeert door een moderne vormgeving en het meer industriële karakter. Een nadeel is dat dit model toch wel een slag groter is dan de Classic; hetgeen op bijgaande afbeelding niet te beoordelen is.

Afbeelding

Afbeelding

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 26 sep 2018, 23:16
door lekkermelig
Ik heb er ook wel eens een hele studie van gemaakt.
Qua maalkwaliteit ontloopt het elkaar niet extreem, alhoewel ik ooit wel eens een test gelezen heb waar bepaalde molens veel fijner malen dan andere.
Wel handig om op te letten: of de fijnheid makkelijk in te stellen is. Vooral handig als je schrot met een bepaalde grootte wil produceren voor het groffere volkoren werk (of een aantal mooie roggebroden). En sommige machines maken iets meer herrie. Lawaai maken ze allemaal, maar ik weet niet of het echt veel uit maakt.

Zelf was ik vooral op zoek naar een molen die makkelijk schrot kon maken van al die aparte granen, maar dat kan zelfs de goedkoopste molen wel. Bij sommige keukenmachines zoals Kitchenaid of Kenwood kan je ook molens kopen. Dat is meestal staal, maar Kenwood heeft ook een molen in de aanbieding met steen.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 27 sep 2018, 00:57
door oudbakken
vandaag mijn komo gebruikt ging prima.
ik vang het meel op langs een rvs glijbaan.
zo koelt het meel goed.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 27 sep 2018, 03:36
door Rik59
oudbakken schreef: do 27 sep 2018, 00:57 vandaag mijn komo gebruikt ging prima.
ik vang het meel op langs een rvs glijbaan.
zo koelt het meel goed.
Heb je ook een wip en een schommel?? :DB2: :DB2:

Sorry grapje.. mag wel hè??

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 27 sep 2018, 09:36
door Demian
oudbakken schreef: do 27 sep 2018, 00:57 vandaag mijn komo gebruikt ging prima.
ik vang het meel op langs een rvs glijbaan.
zo koelt het meel goed.

Met alle respect oudbakken, is dat niet wat overdreven! Het uitlooppijpje van de Komo Medium is ongeveer 14 cm hoog, hoelang is die RVS-glijbaan dan?

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 27 sep 2018, 19:55
door oudbakken
hallo Demian,

ik heb gelezen dat meel wat je zelf maal, niet te warm mag worden.
en ik heb al eens en temperatuur gemeten van bijna 40 graden.
dus ik laat het meel naar beneden glijden van een r.v.s. glijbaan (90cm lang).
de komo staat op en tafel glijbaan er tegen en het meel glij zo in een r.v.s. emmer die op de grond sta.
overdreven humm goede vraag.
mijn meel is niet warmer dan 20graden.
ik hoor graag andere en andere theorie :G

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 27 sep 2018, 21:34
door lekkermelig
Ik vraag me af of dit wel zin heeft. Als je maalt wordt je meel nog steeds veel te warm Dat het daarna afkoelt is niet relevant.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: vr 28 sep 2018, 01:08
door Demian
oudbakken schreef: do 27 sep 2018, 19:55 hallo Demian,
ik heb gelezen dat meel wat je zelf maal, niet te warm mag worden.
en ik heb al eens en temperatuur gemeten van bijna 40 graden.
dus ik laat het meel naar beneden glijden van een r.v.s. glijbaan (90cm lang).
de komo staat op en tafel glijbaan er tegen en het meel glij zo in een r.v.s. emmer die op de grond sta.
overdreven humm goede vraag.
mijn meel is niet warmer dan 20graden.
ik hoor graag andere en andere theorie :G

Als de korst van het brood bij het bakken verbrand, kan je het brood wel snel uit de oven halen en geforceerd koelen, maar de korst blijft verbrand.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: vr 28 sep 2018, 16:22
door Haverbrood
als deze te warm wordt, mijn gedachte gaat dan naar,

het hoef niet in een keer gelijk goed te zijn je kunt het ook in 2 of 3 gangen malen. Malen is een Proces
Als ik door een fabriek loop gaat er altijd een heel proces aan vast.
Moet het dan thuis maar wel in eens van graan naar meel/bloem gaan :shy:

Code: Selecteer alles

Een proces is een ontwikkelingsgang, verloop of voortgang van gebeurtenissen waarbij
 een product ontstaat uit een of meer vooraf bestaand objecten. Bij de in de tijd geordende 
reeks van gebeurtenissen wordt een ingangsproduct omgezet in een al of niet bedoeld uitgangsproduct.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 29 sep 2018, 17:46
door Demian
Belangrijk vind ik dat een keukenapparaat altijd binnen handbereik is, makkelijk in gebruik en eenvoudig & vlot te reinigen. Liefst permanent op de aanrecht. Bij ons is het dringen op de aanrecht. Ik heb een kartonnen mock-up op ware grootte gemaakt van de molen die ik op het oog had en enkele dagen op de aanrecht gezet. Hoewel de standmolen niet echt groot is, is het samen met de verschillende andere keukenmachines teveel een uitstalling. Dus op zoek naar een alternatief.

Voor de hand ligt het KitchenAid graanmolen voorzetstuk. Echter het maalwerk van de KA graanmolen is van staal en dat schijnt een minder fijn maalsel te produceren!?
De ‘Mockmill Grain Mill Attachment for KitchenAid’ heeft een ‘stenen’ ø 80 mm (korund-keramiek) maalwerk. Is compact, met 1.2 kg vrij licht (idem als de KA), snel & eenvoudig aan te sluiten. Simpel te reinigen en behoeft weinig plaats in de keukenlade. Een nadeel is de maalsnelheid. Voor mij geen probleem en daarbij heeft dat bezwaar ook een voordeel, want het maalsel schijnt niet warmer te worden dan 37 °C omdat de KA 7850 maar maximaal met 200 tpm draait. Terwijl elektrische stand-graanmolens op een snelheid tussen de 1100 & 1350 tpm werken.

Overigens, zag ik een test met onder ander 5 verschillende standmolens. Waarvan de temperatuur van het meel, na het malen van 200 gram graan, varieerde van 43,9 °C tot 57.4 °C Terwijl de kunststof voorzethulpstukken met een stalen maalwerk van Kenwood & Ankarsrum; 36.2 & 36.6 °C noteerden.
Ter informatie: het meel van de Komo Fidibus Medium (dezelfde graanmolen als de Komo Classic maar dan zonder zwaluwstaartverbinding) liet een temperatuur van 46,5 °C zien.

Het ‘Mockmill Grain Mill Attachment For KitchenAid’ heeft een behuizing van metaal, is niet goedkoop, maar minder prijzig dan de meeste standmolens. Ontworpen door Wolfgang Mock & Paul Labeau, twee goeroes op keukengraanmalers gebied en in 2015 op de markt gekomen; dus ik verwacht dat de kinderziekten er uit zijn gehaald.

Schroom niet om kritiek op mijn keuze te uiten. Tot morgenavond kan ik mij nog bedenken, dan bestel ik het Mockmill KA attachment.

Afbeelding

Afbeelding

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 29 sep 2018, 22:25
door Rik59
Bijkeuken bouwen...
Kun je de apparaten weer wat verspreiden :shy: :shy:
En dan tevens plek voor spiraalkneder, Rofco oven, rijskast...broodsnijmachine.. :zip: :zip:
Als laatste wat zonnepanelen... ;B ;B

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 29 sep 2018, 23:58
door Demian
Een bijkeuken? Help!! Waarschijnlijk wordt het binnenkort een appartement. Rust & lezen, wandelen met de hond & fietsen en regelmatig een of twee broden bakken, in plaats van de tuin en al dat schilderwerk :grin:

Een broodsnijmachine? Heb onlangs een ‘Robert Herder Grandmoulin broodmes met olijfhouten heft’ bij het Kookpunt gekocht :lol:

Niet teveel afdwalen Rik. Wohl vom Wahnsinn umjubelt, was? ;) Over triviaal gesproken, wist jij dat Wolfgang Mock van het 'Mockmill attachment' de ‘Wo’ in HaWo en de ‘Mo’ in KoMo, twee van de bekendste merken huishoud graanmolens, is!

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 15:50
door Rik59
bakplaat schreef: zo 23 sep 2018, 23:41
Levinebaktbrood schreef: zo 23 sep 2018, 23:15 In het volkorenmeel dat ik koop ontbreekt de kiem en juist daardoor krijgt het brood meer smaak.

Als je weer volkorenmeel bestelt Levine , bestel er dan meteen ook tarwekiemen bij:
https://www.de-zuidmolen.nl/webwinkel/z ... e=FUZZYAND
Voeg ze dan in geweekte toestand aan je deeg toe.
Volgens mij is Demian druk aan het malen...

En Cor weer niet weg te slaan bij de visstek want het percentage kiemen blijft geheim.. ;B ;B

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 16:49
door Demian
Rik59 schreef: wo 03 okt 2018, 15:50 Volgens mij is Demian druk aan het malen...

Wel malende, maar nog niet aan het malen! De maalmachine wordt pas maandag bezorgd. De Mockmill is in Nederland, zover ik kon nagaan, (nog) niet te koop. Dus week ik uit naar onze oosterburen.

Tevens een Lacor 68340 4 Austauschbare Masche-Sieb 20 cm gekocht. Natuurlijk geen professionele analyse zeef. Dat kan ook niet voor de prijs die ik betaalde. De maaswijdte bedraagt: 9, 12, 20 & 40 mesh, ongeveer: 2,5, 1,8, 0,8 & 0,4 mm.

Vrijdag ga ik op de fiets (tja, als je zelf maalt, moet het ook verantwoord vervoerd worden) naar een molen wat verder weg, voor graan. Gezuiverde en speciaal geselecteerde baktarwe, aldus de mulder.

Afbeelding

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 17:28
door Rik59
Als het een nepfiets is.. dus met accu.. dan zonder zonnepanelen nog niet verantwoord..
Op de fiets die molen halen das pas.. verantwoord! :D,
Ik fiets , als ik thuis ben, regelmatig ohne accu..

Dat worden broden met stempels erop!!
Goedgekeurd door de NVSH en zeker ook KEMA keur!

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 19:10
door Levinebaktbrood
De Mockmill is wel in Nederland leverbaar, zowel de Mockmil 100 als de 200. Zie deze pagina, zij leveren ook in Nederland.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 20:57
door lekkermelig
Als iets in Nederland niet te koop is, betekent dat nog niet dat het in Nederland niet leverbaar is :-). Of het nou vanuit Duitsland of België verscheept wordt lijkt me niet zo relevant.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 21:16
door Demian
Je vergist je. Nog steeds niet in Nederland, naar mijn weten, maar wel naar Nederland. Sinds zeer kort dus ook vanuit België, zie ik nu op de site van Mill & Mix.
Ik heb e-mail contact gehad met Mill & Mix over de Komo Classic. De eigenaar van M&M kondigde in zijn reactie ook de komst van de Mockmill 100 & 200 aan, maar het was mij niet duidelijk wanneer.

Ik zie dat het ‘Mockmill Grain Mill Attachment for KitchenAid’ dat ik kocht, er niet bij staat. Toen ik afgelopen zondagavond de Mockmill bestelde, stond ook de Mockmill 100 & 200 nog niet op de site van M&M. Overigens, ik heb het attachment reeds besteld bij onze oosterburen en dat had, indien bij M&M aanwezig, zomaar onze zuiderbuur kunnen zijn.

Tenslottte, het oog wil ook wat. Puur kwa uiterlijk had ik voor een Komo Classic gekozen en hoogstwaarschijnlijk bij M&M gekocht, maar sowieso niet die Mockmill 100 & 200. Voor het Mockmill Grain Mill Attachment vind ik het uiterlijk minder belangrijk, want die verdwijnt bij niet gebruik uit het zicht in een lade.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 03 okt 2018, 22:10
door Demian
lekkermelig schreef: wo 03 okt 2018, 20:57 Als iets in Nederland niet te koop is, betekent dat nog niet dat het in Nederland niet leverbaar is :-). Of het nou vanuit Duitsland of België verscheept wordt lijkt me niet zo relevant.
Wil

Is ook niet relevant, in zoverre dat ik het voor bepaalde producten, die wat meer service gevoelig zijn, liever in de buurt koop.

Overigens, reageerde ik in bovenstaande posting # 61644 op de post van Levine # 61641. Omdat ik 'Plaats een reactie' lang had openstaan, moest even weg, en pas veel later postte, zag ik jouw reactie pas na het plaatsen.

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 04 okt 2018, 06:32
door Rik59
lekkermelig schreef: wo 03 okt 2018, 20:57 Als iets in Nederland niet te koop is, betekent dat nog niet dat het in Nederland niet leverbaar is :-). Of het nou vanuit Duitsland of België verscheept wordt lijkt me niet zo relevant.
Wil
Hmm.. tegen welke prijs moet je er dan wel bij zetten... ik weet dat ik een stopper bestelde (jawel ik maak mijn eigen worst) en kon € 27,00 verzendkosten aftikken.. Hmm das een volle zak meel!! ;B ;B

Verder rijd er nogal wat rond voor onze pakketjes wat de "schone " gedachte diep de kop indrukt en de wegen verder volduwt..
De handel wil geen voorraad wat ook het vervoer opschroeft..
Het is wel ook zo dat soms bepaalde zaken om de hoek niet te halen zijn..
Hier ligt wel ruimte voor de slimme ondernemer..

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: do 04 okt 2018, 09:46
door lekkermelig
Het loont altijd de moeite om even rond te kijken als je iets vanuit Duitsland of Belgie besteld. Verzendkosten verschillen enorm, soms is het net twee euro meer en soms betaal je de hoofdprijs.
Dat geldt andersom ook. Ik moest laatst 40 kilo meel in zuid duitsland hebben. Paste niet meer in de auto, en koste me nog geen twee euro extra.

Wil

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: di 09 okt 2018, 20:35
door Demian
Afgelopen zaterdag ontving ik de 'Mockmill Attachment graanmolen voor de KitchenAid'. Heb er een paar keer graan mee gemalen, maar ik ben niet tevreden met het resultaat. Het maalsel is van een andere structuur als het meel van de molen dat ik gewend ben. Het zelfgemalen meel voelt tussen mijn vingers minder vlokkerig, maar meer aan als fijn droog zand.

Ook smaakt & ruikt het brood van de zelfgemalen tarwe niet beter; hetgeen door veel zelfmalers beweerd wordt. Wij, mijn gezinsleden en ik, vonden het eerder minder lekker. Misschien wordt daarom geadviseerd om het meel enige tijd te laten rusten.

Het kan een verschil in tarwe zijn tussen het meel van de molen, dat ik bij De Zuidmolen bestel, en het graan (speciaal geselecteerde baktarwe!) dat ik bij een andere molen kocht. Mogelijk dat er granen zijn die wel goed aanvoelen en beter smaken, maar voor die zoektocht bedank ik.

Vandaag heb ik molen teruggestuurd. Voor mij geen huishoud graanmolen meer!!!!!

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: di 09 okt 2018, 22:21
door Levinebaktbrood
Hè wat jammer!

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: wo 10 okt 2018, 17:33
door oudbakken
ik ben net nieuw in brood bakken,
laat staan iets van mijn komo fidibus medium op of aan te merken.
een ding staat vast, ik maal steeds meer met de komo.
vind ik dan dat het brood beter is,... zou het niet weten.
maar meel/bloem maken in eigen beheer heeft zijn ...... ja wat zal ik zeggen. hobby :G
zeker de kennis vergaren wat een precies en graan korrel is.. :D

Re: Graanmolen: wie, welke & hoe!

Geplaatst: za 28 dec 2019, 20:44
door Anne
Demian, ik heb mij dezelfde dingen afgevraagd. Wat jammer dat je die houten niet geprobeerd hebt. Kan je dat niet alsnog doen.....?

Ik hou van zelfvoorzienend leven en nostalgie. Dat is ook de reden dat ik zelf brood wil bakken met eigen desem. Het liefst zou ik zelf ook het graan verbouwen en dus ook malen. Heb ooit een zicht en een piklat gekocht, filmpjes gemaakt hoe je die moet gebruiken. En die houten graanmolens zien er prachtig uit.

Maar Demian jij vond het dus niets?