Pagina 1 van 1

Ovensteen gebruiken

Geplaatst: vr 08 sep 2017, 09:56
door robh
Hallo,
Ik heb (eindelijk) een ovensteen gekocht. Ik heb een electrische oven met boven en onderverwarming en met evt ventilator.
Nu heb ik ooit eens gelezen hoe je bij gebruik van een ovensteen je oven moet verwarmen: boven én onderverwarming, alleen onderverwarming, juist wél of niet ventilator gebruiken. Maar ik kan het niet meer vinden.
Maakt het wat uit voor de ovensteen hoe je je oven verwarmt?

Ik lees nu dat ik mij eerst had kunnen voorstellen. Ik ben al een tijdje een enthousiaste thuisbakker, vooral met desembrood, maar mijn vloerbroden lukken niet altijd zo goed. Ik heb al een tijdje hier wat berichten gevolgd en veel gelezen over overstenen. Van de week dus zo'n steen gekocht. Wel erg nieuwsgierig of ze nu beter gaan worden. Wel wat twijfels even over hoe de steen te verwarmen.

groeten
Rob

Re: Ovensteen gebruiken

Geplaatst: vr 08 sep 2017, 11:46
door Bioloogje
Dag Rob, ik verwarm steen en oven met boven- en onderwarmte om de brood te kunnen bakken. Hiermee krijg ik de beste resultaten. 🥖

Re: Ovensteen gebruiken

Geplaatst: vr 08 sep 2017, 15:15
door hermessy
Ik doe hetzelfde als Bioloogje: alleen boven- en onderwarmte (geen ventilator). Ook als ik zonder steen brood bak gebruik ik diezelfde verwarmingsstand.

Re: Ovensteen gebruiken

Geplaatst: vr 08 sep 2017, 21:28
door Levinebaktbrood
Boven- en onderwarmte. Ik zet de oven met daarin de steen (3 cm dik) 1 uur voordat het deeg de oven ingaat aan. De steen moet nl. heel heet zijn als het deeg erop gaat. Ook verwarm ik een braadslede mee om stoom in te creëren. Zie ook de recepten op mijn blog (en in mijn boeken).

Re: Ovensteen gebruiken

Geplaatst: ma 11 sep 2017, 20:36
door robh
hallo,
dank voor jullie reacties.
in het weekend voor het eerst met de steen gebakken.
wel mooi resultaat, alleen ik kreeg niet echt een mooi knapperige korst.
zo uit de oven nog wel, maar na afkoelen snel wat slap.
Ik heb wel flink gestoomd, maar na 25 minuten was mijn braadslee leeg.
Moet ik dan nóg meer water in de oven doen??

groeten
Rob

Re: Ovensteen gebruiken

Geplaatst: di 12 sep 2017, 00:55
door Levinebaktbrood
Stoom alleen gedurende de 1e helft van de baktijd. Na ± 20 minuten, als het deeg gaat kleuren, moet de stoom uit de oven. Als je de stoom in de oven laat wordt de korst niet knapperig. Op tijd de braadslede uit de oven halen dus.