Ovensteen gebruiken

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
robh
Chef stoffer en blik
Berichten: 5
Lid geworden op: vr 08 sep 2017, 09:42

Ovensteen gebruiken

Bericht door robh » vr 08 sep 2017, 09:56

Hallo,
Ik heb (eindelijk) een ovensteen gekocht. Ik heb een electrische oven met boven en onderverwarming en met evt ventilator.
Nu heb ik ooit eens gelezen hoe je bij gebruik van een ovensteen je oven moet verwarmen: boven én onderverwarming, alleen onderverwarming, juist wél of niet ventilator gebruiken. Maar ik kan het niet meer vinden.
Maakt het wat uit voor de ovensteen hoe je je oven verwarmt?

Ik lees nu dat ik mij eerst had kunnen voorstellen. Ik ben al een tijdje een enthousiaste thuisbakker, vooral met desembrood, maar mijn vloerbroden lukken niet altijd zo goed. Ik heb al een tijdje hier wat berichten gevolgd en veel gelezen over overstenen. Van de week dus zo'n steen gekocht. Wel erg nieuwsgierig of ze nu beter gaan worden. Wel wat twijfels even over hoe de steen te verwarmen.

groeten
Rob

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 634
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Ovensteen gebruiken

Bericht door Bioloogje » vr 08 sep 2017, 11:46

Dag Rob, ik verwarm steen en oven met boven- en onderwarmte om de brood te kunnen bakken. Hiermee krijg ik de beste resultaten. 🥖
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
hermessy
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: ma 20 okt 2014, 14:17
Locatie: Midden van het land

Re: Ovensteen gebruiken

Bericht door hermessy » vr 08 sep 2017, 15:15

Ik doe hetzelfde als Bioloogje: alleen boven- en onderwarmte (geen ventilator). Ook als ik zonder steen brood bak gebruik ik diezelfde verwarmingsstand.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4663
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Ovensteen gebruiken

Bericht door Levinebaktbrood » vr 08 sep 2017, 21:28

Boven- en onderwarmte. Ik zet de oven met daarin de steen (3 cm dik) 1 uur voordat het deeg de oven ingaat aan. De steen moet nl. heel heet zijn als het deeg erop gaat. Ook verwarm ik een braadslede mee om stoom in te creëren. Zie ook de recepten op mijn blog (en in mijn boeken).
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
robh
Chef stoffer en blik
Berichten: 5
Lid geworden op: vr 08 sep 2017, 09:42

Re: Ovensteen gebruiken

Bericht door robh » ma 11 sep 2017, 20:36

hallo,
dank voor jullie reacties.
in het weekend voor het eerst met de steen gebakken.
wel mooi resultaat, alleen ik kreeg niet echt een mooi knapperige korst.
zo uit de oven nog wel, maar na afkoelen snel wat slap.
Ik heb wel flink gestoomd, maar na 25 minuten was mijn braadslee leeg.
Moet ik dan nóg meer water in de oven doen??

groeten
Rob

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4663
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Ovensteen gebruiken

Bericht door Levinebaktbrood » di 12 sep 2017, 00:55

Stoom alleen gedurende de 1e helft van de baktijd. Na ± 20 minuten, als het deeg gaat kleuren, moet de stoom uit de oven. Als je de stoom in de oven laat wordt de korst niet knapperig. Op tijd de braadslede uit de oven halen dus.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie