Pagina 1 van 1

Rijsmandje

Geplaatst: di 05 jul 2016, 20:44
door Alexander
Hoe gebruik je een rijsmandje? ik heb soms last dat mijn deeg blijft kleven erin ook al bestuif ik het op voorhand met bloem. Ik zoek tips om een hoog hydratiedeeg makkelijk zonder te beschadigen uit mijn rijsmandje te krijgen om dan af te bakken. Dit lukt me niet :?

Re: Rijsmandje

Geplaatst: di 05 jul 2016, 22:41
door Ballie
Misschien is je deeg te nat en gebruik je te weinig bloem voor je mandjes.

Probeer een volgende keer eens om niet alleen het rijsmandje te bebloemen, maar ook het deeg.

Re: Rijsmandje

Geplaatst: di 05 jul 2016, 23:41
door lekkermelig
Het maakt ook uit wat voor soort rijsmandjes je gebruikt. De houtvezel mandjes zijn heel makkelijk in gebruik, ook als je wat natter deeg hebt.

Wil

Re: Rijsmandje

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 21:30
door jobwol
Die houtvezel rijsmandjes zijn inderdaad veel minder gevoelig voor plakkend deeg, maar de afdruk in je brood is ook minder mooi. Ik bak zelf graag brood met een hydratatie van ongeveer 70%. Vaak doe ik twee halve broodjes in een bakblik zodat ik ze na het rijzen zonder problemen de oven in kan schuiven. Heb ook wel eens geprobeerd om in rijsmandjes te laten rijzen. De eerste keer mislukte volledig (en ik kon de rijsmandjes gaan uitbikken...). Tegenwoordig, als ik rijsmandjes gebruik, bestrooi ik ze rijkelijk met roggemeel. Met een theezeefje bestrooi ik het gevormde deeg (ook met roggemeel) voordat ik het in het mandjes doe. Nadeel van zo'n slap deeg is wel dat, als ze uit de mandjes komen vaak toch weer wat inzakken.

Re: nitwit in het brood bakken

Geplaatst: do 18 mei 2017, 08:36
door Martha
Ik zou graag willen weten wat het voordeel is van een rijsmandje. Normaal laat ik deeg rijzen in een gewone kom met een douchemuts erover. Gr. Martha


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Re: Rijsmandje

Geplaatst: do 18 mei 2017, 09:31
door Bioloogje
Ik gebruik een rijsmandje alleen bij de tweede rijs; het houdt de temperatuur en het vochtgehalte goed vast. Bovendien helpen ze bij het bereiken van een goede vorm van het deeg; zeker bij een wat natter deeg is dat een voordeel. Maar het is geen wet van Meden en Perzen hoor. Een vergiet met daarin een flink bebloemde theedoek werkt ook prima.


Groetjes, Annelies

Re: Rijsmandje

Geplaatst: di 17 okt 2017, 21:25
door Haverbrood
Nog een tip voor gebruik van rijsmandje, maakt niet uit welk je gebruikt.
Even met de plantenspuit licht vochtig maken en deze daarna met veel bloem bestrooien.
op laten drogen en daarna uit kloppen. jaren plezier daarna.
Na gebruik gewoon oplaten dogen.
:2th:

Re: Rijsmandje

Geplaatst: di 09 jan 2018, 17:55
door Dick
Heb ook rijsmandjes gekocht van houtvezel. Moet ik deze voor de eerste maal gebruik goed wassen en waarmee?
Groet,
Dick

Haverbrood schreef: di 17 okt 2017, 21:25 Nog een tip voor gebruik van rijsmandje, maakt niet uit welk je gebruikt.
Even met de plantenspuit licht vochtig maken en deze daarna met veel bloem bestrooien.
op laten drogen en daarna uit kloppen. jaren plezier daarna.
Na gebruik gewoon oplaten dogen.
:2th:

Re: Rijsmandje

Geplaatst: di 09 jan 2018, 18:02
door lekkermelig
Houtvezelmandjes kun je direct gebruiken. Beetje meel erin en bakken maar

https://www.weekendbakery.com/posts/het ... jsmandjes/

Re: Rijsmandje

Geplaatst: ma 26 feb 2018, 16:40
door Bakgraag
Ik heb ook een rijsmandje maar ik vraag mij af of je rijsmandjes hebt voor bv. 500 gr deeg en 750 gr deeg of hoe doen jullie dat? Kun je ook een kleine hoeveelheid deeg in een relatief groot rijsmandje doen?

Re: Rijsmandje

Geplaatst: ma 26 feb 2018, 17:13
door Levinebaktbrood
Er bestaan rijsmandjes in verschillende maten. In een groot langwerpig mandje kan je wel een kleiner stuk deeg laten rijzen, de breedte van de mandjes zijn nl ongeveer hetzelfde. In een groot rond mandje is het niet zo handig om een kleiner deeg te laten rijzen. De diameter verschilt nl. Een kleiner stuk deeg zal dan meer uit kunnen zakken.