Rijsmandje

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Alexander
Jongste bediende
Berichten: 43
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 20:15

Rijsmandje

Bericht door Alexander » di 05 jul 2016, 20:44

Hoe gebruik je een rijsmandje? ik heb soms last dat mijn deeg blijft kleven erin ook al bestuif ik het op voorhand met bloem. Ik zoek tips om een hoog hydratiedeeg makkelijk zonder te beschadigen uit mijn rijsmandje te krijgen om dan af te bakken. Dit lukt me niet :?

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Rijsmandje

Bericht door Ballie » di 05 jul 2016, 22:41

Misschien is je deeg te nat en gebruik je te weinig bloem voor je mandjes.

Probeer een volgende keer eens om niet alleen het rijsmandje te bebloemen, maar ook het deeg.
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3449
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Rijsmandje

Bericht door lekkermelig » di 05 jul 2016, 23:41

Het maakt ook uit wat voor soort rijsmandjes je gebruikt. De houtvezel mandjes zijn heel makkelijk in gebruik, ook als je wat natter deeg hebt.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
jobwol
Chef stoffer en blik
Berichten: 11
Lid geworden op: vr 21 mar 2014, 13:39
Locatie: Doorn
Contacteer:

Re: Rijsmandje

Bericht door jobwol » zo 10 jul 2016, 21:30

Die houtvezel rijsmandjes zijn inderdaad veel minder gevoelig voor plakkend deeg, maar de afdruk in je brood is ook minder mooi. Ik bak zelf graag brood met een hydratatie van ongeveer 70%. Vaak doe ik twee halve broodjes in een bakblik zodat ik ze na het rijzen zonder problemen de oven in kan schuiven. Heb ook wel eens geprobeerd om in rijsmandjes te laten rijzen. De eerste keer mislukte volledig (en ik kon de rijsmandjes gaan uitbikken...). Tegenwoordig, als ik rijsmandjes gebruik, bestrooi ik ze rijkelijk met roggemeel. Met een theezeefje bestrooi ik het gevormde deeg (ook met roggemeel) voordat ik het in het mandjes doe. Nadeel van zo'n slap deeg is wel dat, als ze uit de mandjes komen vaak toch weer wat inzakken.
Bear Teddy | Rofco B10 | http://bakkenbijjob.nl

Martha
Chef stoffer en blik
Berichten: 5
Lid geworden op: do 29 dec 2016, 21:24

Re: nitwit in het brood bakken

Bericht door Martha » do 18 mei 2017, 08:36

Ik zou graag willen weten wat het voordeel is van een rijsmandje. Normaal laat ik deeg rijzen in een gewone kom met een douchemuts erover. Gr. Martha


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Laatst gewijzigd door Anna op do 18 mei 2017, 10:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Verplaatst naar het juiste forum

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 652
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Rijsmandje

Bericht door Bioloogje » do 18 mei 2017, 09:31

Ik gebruik een rijsmandje alleen bij de tweede rijs; het houdt de temperatuur en het vochtgehalte goed vast. Bovendien helpen ze bij het bereiken van een goede vorm van het deeg; zeker bij een wat natter deeg is dat een voordeel. Maar het is geen wet van Meden en Perzen hoor. Een vergiet met daarin een flink bebloemde theedoek werkt ook prima.


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies

Haverbrood
Deegkneder
Berichten: 100
Lid geworden op: di 25 apr 2017, 12:09

Re: Rijsmandje

Bericht door Haverbrood » di 17 okt 2017, 21:25

Nog een tip voor gebruik van rijsmandje, maakt niet uit welk je gebruikt.
Even met de plantenspuit licht vochtig maken en deze daarna met veel bloem bestrooien.
op laten drogen en daarna uit kloppen. jaren plezier daarna.
Na gebruik gewoon oplaten dogen.
:2th:
Linker en rechterhand, Maxima MPM 7L, desem starter 3-2013
Verlanglijstje, Famag Grilletta Manufacturer code: IM8/230/10V / 10 speed met 60m timer extra optie.

Gebruikersavatar
Dick
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 07 jul 2017, 13:54

Re: Rijsmandje

Bericht door Dick » di 09 jan 2018, 17:55

Heb ook rijsmandjes gekocht van houtvezel. Moet ik deze voor de eerste maal gebruik goed wassen en waarmee?
Groet,
Dick

Haverbrood schreef:
di 17 okt 2017, 21:25
Nog een tip voor gebruik van rijsmandje, maakt niet uit welk je gebruikt.
Even met de plantenspuit licht vochtig maken en deze daarna met veel bloem bestrooien.
op laten drogen en daarna uit kloppen. jaren plezier daarna.
Na gebruik gewoon oplaten dogen.
:2th:

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3449
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Rijsmandje

Bericht door lekkermelig » di 09 jan 2018, 18:02

Houtvezelmandjes kun je direct gebruiken. Beetje meel erin en bakken maar

https://www.weekendbakery.com/posts/het ... jsmandjes/
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Bakgraag
Jongste bediende
Berichten: 25
Lid geworden op: za 13 aug 2016, 13:31

Re: Rijsmandje

Bericht door Bakgraag » ma 26 feb 2018, 16:40

Ik heb ook een rijsmandje maar ik vraag mij af of je rijsmandjes hebt voor bv. 500 gr deeg en 750 gr deeg of hoe doen jullie dat? Kun je ook een kleine hoeveelheid deeg in een relatief groot rijsmandje doen?

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5077
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Rijsmandje

Bericht door Levinebaktbrood » ma 26 feb 2018, 17:13

Er bestaan rijsmandjes in verschillende maten. In een groot langwerpig mandje kan je wel een kleiner stuk deeg laten rijzen, de breedte van de mandjes zijn nl ongeveer hetzelfde. In een groot rond mandje is het niet zo handig om een kleiner deeg te laten rijzen. De diameter verschilt nl. Een kleiner stuk deeg zal dan meer uit kunnen zakken.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie