Pagina 1 van 1

Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: za 17 jan 2015, 23:29
door boinkie
He bah, vandaag een recept gebruikt uit het nieuwe boek van Levine, het speltbrood met lijnzaad. Rijzen prachtig gelukt en bakken ook, vervolgens blijven beide broden muurvast in de vorm zitten. Zowel het deeg als de vormen heb ik van tevoren ingevet met zonnebloemolie. De blikken zijn van Masterclass (naadloos) en Chicago metallic. Ik had er de laatste tijd vaker problemen mee, maar zo vast hebben ze nog nooit gezeten. De gehele bodems en zijkanten zijn bedekt met een laag aangebakken brood en ik moest de broden uit de vorm snijden..... Toen ik de vormen net nieuw had lukten de broden prima en gleden ze zo uit de vorm, maar na een keer of 10 werd het moeilijker. Nu is het onmogelijk om de broden uit de vorm te krijgen. De vormen worden na het bakken alleen met keukenpapier uitgeveegd, ik heb ze nog nooit met sop gewassen. Hoogstens met heet water.

Heeft er iemand een tip voor het invetten? Ik heb begrepen dat beide vormen anti-aanbak zijn, maar misschien zou ik ze toch moeten inbranden....

Groeten, Anja

Re: Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: zo 18 jan 2015, 10:11
door Melinda
Het probleem had ik vroeger ook. Door het gebruik van Pancoating is dat nu verleden tijd. Ik heb ook anti-aanbak broodvormen, maar toch gebruik ik de bakspray. Gaat prima.

Re: Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: zo 18 jan 2015, 15:13
door atjong
Ik gebruik bakpapier in mijn broodvormen. Daarmee heb je hier en daar wel een lijn in je brood waar een vouw van het papier gezeten heeft, maar het brood zit nooit meer vast. Dit was voor mij het ei van Columbus, waar ik door mijn dochter van 15 op gewezen werd (die af en toe taarten bakt). Bakpapier is goedkoop, minder dan 1 euro voor een rol van 8 meter bij Action, en ik gebruik zo een 20 cm per keer. Als je meerdere broden achter elkaar bakt kun je het bakpapier ook een 2e keer gebruiken.

Re: Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: zo 18 jan 2015, 21:23
door bakplaat
boinkie schreef:He bah, vandaag een recept gebruikt uit het nieuwe boek van Levine, het speltbrood met lijnzaad. Rijzen prachtig gelukt en bakken ook, vervolgens blijven beide broden muurvast in de vorm zitten. Zowel het deeg als de vormen heb ik van tevoren ingevet met zonnebloemolie.
De blikken zijn van Masterclass (naadloos) en Chicago metallic.
Ik had er de laatste tijd vaker problemen mee, maar zo vast hebben ze nog nooit gezeten. De gehele bodems en zijkanten zijn bedekt met een laag aangebakken brood en ik moest de broden uit de vorm snijden..... Toen ik de vormen net nieuw had lukten de broden prima en gleden ze zo uit de vorm, maar na een keer of 10 werd het moeilijker. Nu is het onmogelijk om de broden uit de vorm te krijgen. De vormen worden na het bakken alleen met keukenpapier uitgeveegd, ik heb ze nog nooit met sop gewassen. Hoogstens met heet water.

Heeft er iemand een tip voor het invetten? Ik heb begrepen dat beide vormen anti-aanbak zijn,maar misschien zou ik ze toch moeten inbranden....
Hallo Anja.

Met de door jou bovengenoemde bakvormen (Chicago metallic) heb ik geen ervaring...Het probleem van het vast bijven zitten van brood in de bus ken ik zelf dus niet,omdat ik nooit andere broodbussen gehad heb,dan mijn zwarte stalen broodbussen die in de bakkerij ook nog steeds door veel bakkers gebruikt worden:

Afbeelding

Deze bussen zijn ooit een keer ingebrand geweest en daarna nooit meer en al mijn broden rollen er nog steeds onbeschadigd uit. :2th:

Het is NIET aan te raden om jouw broodbussen in te branden Anja...Er is hier ooit iemand op dit forum geweest met de zelfde broodbussen en hetzelfde probleem.Hij heeft ze toen ook ingebrand en kon er daarna helemaal niks meer mee. :mrgreen: en heeft hij ze van ellende gratis aangeboden.

Maak ze nog eens goed schoon met enkel heet water en als je ze dan door en door laat drogen in de (lauwwarme) oven,of op de verwarmingsradiator smeer ze dan in met sla of zonnebloemolie of gebruik de Pancoatingspray die Melinda adviseert.
Mocht het dan nog niet lukken kun je ze alsnog met bakpapier bekleden zoals atjong dat ook doet.

Succes er mee. :!:

Re: Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: ma 19 jan 2015, 03:08
door Levinebaktbrood
Wat jammer Anja!

Ik gebruik beide bakblikken (Chicago metallic en Masterclass) al jaren zonder problemen. Ik vet ze net als Melinda in met Pancoating. In de supermarkt is dit te koop in de rode busjes van dr. Oetker. Deze bakblikken mogen absoluut niet ingebrand worden.

Re: Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: ma 19 jan 2015, 12:04
door miesje1959
Ik heb alleen broodbussen van Chicago metallic. Na een tijdje ging het lossen ook wat moeilijker. Op advies van Melinda gebruik ik nu ook pancoating en ik kan de broden gewoon uit de vorm pakken.
Het werkt echt subliem :2th:

Re: Brood blijft vastzitten in vorm

Geplaatst: wo 18 feb 2015, 20:37
door boinkie
Bedankt voor alle tips!
De bakblikken die zo enorm zijn aangebrand heb ik uiteindelijk weg gegooid en ik heb van beide zelfde merken nieuwe besteld.
Op dit moment gaat het prima, ik gebruik nu inderdaad pancoating.

Groetjes, Anja