Pagina 1 van 1

gietijzeren pan

Geplaatst: zo 10 aug 2014, 12:48
door Jacob
Iemand wel eens brood gebakken in een gietijzeren pan?
Vooral het "brood voor luie mensen"spreekt me erg aan...
Oven voorverwarmen met de pan erin, die wordt dus bloedheet.
Dan je deeg erin en de deksel erop.
Simpel...
400 g speltmeel
50 g roggemeel of gemalen lijnzaad
375 ml lauwwarm water
20 g verse gist of 7 g gedroogde gist
1 eetl. honing
2theelepel zeezout
Roer in een grote kom het zout door het meel.
Los het gist samen met de honing op in het water.
Roer het water door het meel.
Het is klaar als er geen los meel meer in de kom zit.
Dat is dus al heel snel.
Het deeg is wat natter dan je gewend bent maar dat is niet erg.
Je hoeft dus niet te kneden. Even een minuutje roeren is genoeg.
Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 12 tot 18 uur rijzen
op een plek op kamertemperatuur.
Als je het langer wilt laten rijzen kun je het in de koelkast zetten.
Iemand ervaring? Graag Uw advies/mening.

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: zo 10 aug 2014, 13:05
door Jacob

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: zo 10 aug 2014, 13:24
door Levinebaktbrood
Het zogenoemde No knead bread. Kijk maar eens hier en hier en hier.

Bak het eigenlijk nooit meer omdat ik de structuur van het brood niet prettig vind.

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: zo 10 aug 2014, 14:10
door CJ-Petra
Het brood van maart 2013 heeft er ook wel iets van weg, het is ook in een gietijzeren pan gebakken.
Zie: http://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=183&t=904

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: ma 11 aug 2014, 08:31
door freggel33
Ik vind persoonlijk dat je er veel te veel gist in doet als je het 12 uur laat rijzen.
Structuur is inderdaad wat grof, Levine, maar korst is super!
Maak het af en toe, van Janneke Vreugdenhil, : http://www.nrcnext.nl/koken/2007/02/06/het-luie-deeg/

Paul

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: ma 11 aug 2014, 17:09
door Levinebaktbrood
Oeps, hoeveelheid gist had ik overheen gelezen. Dat is inderdaad errug veeeeeeeeel (7 gram). Als je deeg zo lang wilt laten rijzen kun/moet je veel minder gist gebruiken. Een snuf gist is dan genoeg, of als je het wilt afmeten in een maatlepel: ¼ theelepel.

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: di 12 aug 2014, 16:53
door Jacob
Nou dat was me het broodje wel weer...
Gisterochtend het deeg aangemaakt zoals ik boven aangaf.
Vanmiddag 2 uur de oven met de pan erin aangezet, na een uur het deeg de pan in.
Na 25 minuten even spieken, zag er goed uit. Even voelen aan de korst,
het voelde een beetje zompig aan en ik begreep dat het deeg niet helemaal droog was.
Baktijd 20 minuten verlengd en daarna de pan zonder deksel nog een kwartier laten gaan.
Dan de pan uit de oven, en op een rooster gezet omdat mijn werkplek niet hittevast is.
Na een half uur was de pan voldoende afgekoeld om aangeraakt te kunnen worden.
Even voelen, en bleek dat het brood flink vast in de pan zat.
Even friemelen met een brede platte spaan, en het brood kwam los.
Nog even afkoelen en toen doorgesneden.
En ja hoor, nog vochtig. Wel heel lekker van smaak en besloot ik
het brood nog een kwartier op het rooster in de oven te leggen
op 100 graden. De korst is heerlijk knaperig, de smaak is uitstekend,
maar toch nog wat klam van structuur.
En dan die grinnikende kop van mijn vrouw met haar heerlijke speltbrood :rofl:
uit de BBM... (populaire godslastering)
Snuf.... waarom lukt het me toch niet...? :crazy:

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: di 12 aug 2014, 17:22
door Bakmiep
Voor brood in een pan bakken hou ik aan een half uur bakken met deksel op de pan en daarna nog 10 à 20 minuten bakken zonder deksel. Brood checken met kernthermometer. Bij zo'n 95 graden is het brood goed. Brood heb ik er gelijk uitgehaald en op rooster laten afkoelen.

Re: gietijzeren pan

Geplaatst: di 12 aug 2014, 17:26
door Bakmiep
Brood wat ik pan bak is trouwens wel gewoon brood wat je moet kneden en met minder water als het recept in deze topic.