Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Gebruikersavatar
Door KeesR
#59974
Ik gebruik mijn pizzasteen nu een aantal maanden. Ik bak alleen in het weekend 2 broden erop. De steen gaat nu stinken als vooral tijdens opwarmen en eerste fase van bakken. Hij is niet echt vies, paar zwarte vlekken maar niks bijzonders.
Hoe kan ik de steen het beste schoonmaken? Schoonschrapen is niet genoeg en ik heb ooit eens gelezen dat je ze beter niet met water wast.
Wat kan ik het beste doen?
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59975
Ik heb dat ook gehad. Toch gewoon schrobben met wat soda hoor. En goed laten drogen voor je hem weer gebruikt.
Gebruikersavatar
Door Rudolf
#59978
KeesR schreef:Ik gebruik mijn pizzasteen nu een aantal maanden. Ik bak alleen in het weekend 2 broden erop. De steen gaat nu stinken als vooral tijdens opwarmen en eerste fase van bakken. Hij is niet echt vies, paar zwarte vlekken maar niks bijzonders.
Hoe kan ik de steen het beste schoonmaken? Schoonschrapen is niet genoeg en ik heb ooit eens gelezen dat je ze beter niet met water wast.
Wat kan ik het beste doen?
Ha Kees,

Ik leg mijn brood altijd met een bakpapiertje op de pizzasteen. Misschien scheelt dat vervuiling. Dat is ook gemakkelijker met inschieten en uit de oven halen.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59980
Hmmm...... dit is nog maar een pizzasteen... wacht maar tot je een pizzaoven hebt!!
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#59984
Een pizzasteen kan prima met water worden schoongemaakt. Alleen mag een natte pizzasteen niet meteen voluit verwarmd worden. Het water in de steen gaat dan koken tot stoom waardoor de steen kan breken. Ook wordt een natte steen niet warmer dan 100 graden. Dus na schoonmaken eerst goed laten drogen en daarna voorzichtig opstoken.

Ik zou geen zeep of soda gebruiken bij het schoonmaken. Er kunnen dan resten schoonmaakmiddelen in de steen achterblijven die de smaak kunnen beinvloeden. Of dit in de praktijk proefbaar is weet ik niet maar een schoonmaakmiddel zal ook weinig toegevoegde waarde hebben.

Een echte pizza oven wordt nooit schoongemaakt maar schoon gebrand. Na afloop verspreid je de gloeiende kooltjes over de bodem en daarna is hij weer 'brandschoon' :lol:
Gebruikersavatar
Door KeesR
#59985
Dank voor jullie antwoorden. Gisteravond na het bakken heb ik ovendeur dicht gedaan waardoor de warmte beter blijft hangen en vandaag minder stank. Een soort van schoonbranden dus.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59993
Koos de bakker schreef:
ma 23 apr 2018, 17:17


Ik zou geen zeep of soda gebruiken bij het schoonmaken. Er kunnen dan resten schoonmaakmiddelen in de steen achterblijven die de smaak kunnen beinvloeden.
Sorry, ik vergat dat te vermelden. :oops: Ik gebruik altijd Baking Soda, ook voor schoonmaakklusjes. Minstens zo effectief als huishoudsoda maar wel voedselveilig.
mijn gebakken brood.

Wat maakt het ook uit hoe groot die pot is.......

Maxima Pizza Oven Expo XL

Dank voor de info. Hier kan ik wat mee. Hartelijk[…]

De baksels van Levine

Vanmiddag tijdens de workshop desembrood gebakke[…]

Weer eens wat gebakken.

G e w e l d i g, Cor, om weer wat van jou te zien.[…]