Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens en andere gereedschappen, zelfs rijskasten mogen hier.
Gebruikersavatar
Door Alexander
#50525
Hoe gebruik je een rijsmandje? ik heb soms last dat mijn deeg blijft kleven erin ook al bestuif ik het op voorhand met bloem. Ik zoek tips om een hoog hydratiedeeg makkelijk zonder te beschadigen uit mijn rijsmandje te krijgen om dan af te bakken. Dit lukt me niet :?
Gebruikersavatar
Door Ballie
#50528
Misschien is je deeg te nat en gebruik je te weinig bloem voor je mandjes.

Probeer een volgende keer eens om niet alleen het rijsmandje te bebloemen, maar ook het deeg.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#50529
Het maakt ook uit wat voor soort rijsmandjes je gebruikt. De houtvezel mandjes zijn heel makkelijk in gebruik, ook als je wat natter deeg hebt.

Wil
Gebruikersavatar
Door jobwol
#50574
Die houtvezel rijsmandjes zijn inderdaad veel minder gevoelig voor plakkend deeg, maar de afdruk in je brood is ook minder mooi. Ik bak zelf graag brood met een hydratatie van ongeveer 70%. Vaak doe ik twee halve broodjes in een bakblik zodat ik ze na het rijzen zonder problemen de oven in kan schuiven. Heb ook wel eens geprobeerd om in rijsmandjes te laten rijzen. De eerste keer mislukte volledig (en ik kon de rijsmandjes gaan uitbikken...). Tegenwoordig, als ik rijsmandjes gebruik, bestrooi ik ze rijkelijk met roggemeel. Met een theezeefje bestrooi ik het gevormde deeg (ook met roggemeel) voordat ik het in het mandjes doe. Nadeel van zo'n slap deeg is wel dat, als ze uit de mandjes komen vaak toch weer wat inzakken.
Door Martha
#56497
Ik zou graag willen weten wat het voordeel is van een rijsmandje. Normaal laat ik deeg rijzen in een gewone kom met een douchemuts erover. Gr. Martha


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Laatst gewijzigd door Anna op do 18 mei 2017, 10:12, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Verplaatst naar het juiste forum
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#56499
Ik gebruik een rijsmandje alleen bij de tweede rijs; het houdt de temperatuur en het vochtgehalte goed vast. Bovendien helpen ze bij het bereiken van een goede vorm van het deeg; zeker bij een wat natter deeg is dat een voordeel. Maar het is geen wet van Meden en Perzen hoor. Een vergiet met daarin een flink bebloemde theedoek werkt ook prima.


Groetjes, Annelies
Door Haverbrood
#57674
Nog een tip voor gebruik van rijsmandje, maakt niet uit welk je gebruikt.
Even met de plantenspuit licht vochtig maken en deze daarna met veel bloem bestrooien.
op laten drogen en daarna uit kloppen. jaren plezier daarna.
Na gebruik gewoon oplaten dogen.
:2th:
Gebruikersavatar
Door Dick
#58784
Heb ook rijsmandjes gekocht van houtvezel. Moet ik deze voor de eerste maal gebruik goed wassen en waarmee?
Groet,
Dick

Haverbrood schreef:
di 17 okt 2017, 21:25
Nog een tip voor gebruik van rijsmandje, maakt niet uit welk je gebruikt.
Even met de plantenspuit licht vochtig maken en deze daarna met veel bloem bestrooien.
op laten drogen en daarna uit kloppen. jaren plezier daarna.
Na gebruik gewoon oplaten dogen.
:2th:
Gebruikersavatar
Door Bakgraag
#59309
Ik heb ook een rijsmandje maar ik vraag mij af of je rijsmandjes hebt voor bv. 500 gr deeg en 750 gr deeg of hoe doen jullie dat? Kun je ook een kleine hoeveelheid deeg in een relatief groot rijsmandje doen?
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#59310
Er bestaan rijsmandjes in verschillende maten. In een groot langwerpig mandje kan je wel een kleiner stuk deeg laten rijzen, de breedte van de mandjes zijn nl ongeveer hetzelfde. In een groot rond mandje is het niet zo handig om een kleiner deeg te laten rijzen. De diameter verschilt nl. Een kleiner stuk deeg zal dan meer uit kunnen zakken.
zure desem

Niet met roggebloem, maar met een deel roggeMEEL v[…]

Even voorstellen ik ben Halfje Bruin

Je moet verse gist niet verwarren met gedroogde in[…]

oude bakster, nieuw forum :-)

Ik heb ook dat boek. Het trok mijn aandacht door d[…]

Brood zuur en verrimpeld

wel vitamine C is best handig. de rest bij lange f[…]