Pagina 1 van 1

Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Geplaatst: wo 14 jul 2021, 13:27
door Eef
Een van de kleinkinderen wil vanmiddag rozijnenbollen maken, ik wou ze deze keer uit de broodbijbel bakken, maar zie dat er op 300 Gr bloem en 330 Gr rozijnen omgerekend 13 gram droge gist in moet. Dit lijkt me heel erg veel.

Wat denken jullie?

Alvast bedankt
Eef

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Geplaatst: wo 14 jul 2021, 13:44
door Gebaxke
Ja lijkt mij ook veel, 2% (6 gram in dit geval) droge gist is al meer dan genoeg normaal.

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Geplaatst: wo 14 jul 2021, 14:27
door Eef
Mmmm, lijkt mij weer wat weinig, vanwege de zware vulling dacht ik aan 10 gr. Dat heb ik dan ook maar gedaan, het ongeduldje kon niet meer wachten🙈

Ben benieuwd wat het gaat worden dan, 🤦🏻‍♀️zal het vanavond laten weten.

Bedankt voor de supersnelle reactie

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Geplaatst: vr 16 jul 2021, 23:28
door Levinebaktbrood
6 gram gist kan, 10 gram kan en 13 gram kan ook. Door de grote hoeveelheid vulling heeft het deeg wat meer moeite met rijzen. Minder gist = langere rijstijden. Wil je sneller klaar zijn dan gebruik je meer gist.

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Geplaatst: wo 21 jul 2021, 22:37
door Eef
Hoe meer gist hoe sneller het rijst dat is wel logisch, maar gaat meer gist niet ten koste van de smaak Levine? Dat was mijn gedachte eigenlijk.

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Geplaatst: do 22 jul 2021, 09:45
door lekkermelig
Langzamer laten rijzen is altijd beter voor de smaak. Maar voor broden met veel zoete ingrediënten denk ik dat je het verschil niet heel snel proeft, tenzij je er heel veel gist in stopt. Ik bak zelf zeer regelmatig levientjes (rozijnen, noten, koekkruiden). Vroeger bakte ik de poolish versie (dus met voordeeg van de avond ervoor) maar tegenwoordig de snelle versie, dus zonder voordeeg, omdat we niet zoveel verschil proeven.
Ik zou gewoon gebruiken wat je zelf handig vindt voor je timing. Voor broden met alleen meel water gist en zout zou ik wel voor een langzaam proces gaan.

Wil