Pagina 1 van 1

Zaden en pitten

Geplaatst: di 13 apr 2021, 17:19
door syl1612
Als ik wat zaden en pitten door mijn brood wil doen moet ik die dan weken?
Zoja hoelang?

Re: Zaden en pitten

Geplaatst: di 13 apr 2021, 17:33
door hjeverts
Weken is mogelijk, wat extra water toevoegen aan je recept werkt vaak ook prima.

Via de volgende link kan je hier wat meer informatie over vinden:

Linkje

Re: Zaden en pitten

Geplaatst: wo 14 apr 2021, 11:40
door PePo
Ik laat mijn zaden en piten fermenteren:
150 gr. Zonnebloem en pompoenpitten in een droge pan roosteren (poppen). 70 gr roggedesem mengen met 100 gr koud water en daar de geroosterde pitten doorroeren. 4-5 dagen laten fermenteren bij kamertemperatuur, dagelijks doorroeren.

Deze pittenmassa voeg ik dan de laatste 5 min van het kneden toe aan het deeg. Door het fermenteren zijn de pitten zachter, en daardoor ‘snijden’ ze niet zo erg in het deeg, waardoor deeg beter blijft.

Re: Zaden en pitten

Geplaatst: wo 14 apr 2021, 11:45
door Victory
Ik gebruik meestal een deel water uit het recept van Levine of de broodbijbel om de zaden en pitten ±15 minuten te weken. Soms moet je daardoor wel wat extra water toevoegen omdat het deeg te droog wordt. Denk er wel om dat je geen koud water gebruikt. Anders wordt je deeg te koud om fijn te kneden. Je kunt het natuurlijk ook in een autolyse erbij gooien.
Meestal verhouding zaden/water 1:1,5-2

Re: Zaden en pitten

Geplaatst: wo 14 apr 2021, 17:03
door lekkermelig
Het linkje naar homebaking.at is echt heel nuttig. Geeft gewoon prima aan hoeveel vocht bepaalde zaden en pitten nodig hebben. Dan hoef je meestal vrijwel niets te corrigeren in vocht.
Het fermenteren van zaden is ook een leuk en lekker idee. Om de een of andere reden heb ik dat nog nooit gedaan, maar zou idd ook prima kunnen werken.

Qil