Als ik wat zaden en pitten door mijn brood wil doen moet ik die dan weken?
Zoja hoelang?
Zaden en pitten
- syl1612
- Jongste bediende
- Berichten: 26
- Lid geworden op: ma 12 apr 2021, 09:00
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Zaden en pitten
Weken is mogelijk, wat extra water toevoegen aan je recept werkt vaak ook prima.
Via de volgende link kan je hier wat meer informatie over vinden:
Linkje
Via de volgende link kan je hier wat meer informatie over vinden:
Linkje
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- PePo
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: vr 08 jan 2021, 12:20
Re: Zaden en pitten
Ik laat mijn zaden en piten fermenteren:
150 gr. Zonnebloem en pompoenpitten in een droge pan roosteren (poppen). 70 gr roggedesem mengen met 100 gr koud water en daar de geroosterde pitten doorroeren. 4-5 dagen laten fermenteren bij kamertemperatuur, dagelijks doorroeren.
Deze pittenmassa voeg ik dan de laatste 5 min van het kneden toe aan het deeg. Door het fermenteren zijn de pitten zachter, en daardoor ‘snijden’ ze niet zo erg in het deeg, waardoor deeg beter blijft.
150 gr. Zonnebloem en pompoenpitten in een droge pan roosteren (poppen). 70 gr roggedesem mengen met 100 gr koud water en daar de geroosterde pitten doorroeren. 4-5 dagen laten fermenteren bij kamertemperatuur, dagelijks doorroeren.
Deze pittenmassa voeg ik dan de laatste 5 min van het kneden toe aan het deeg. Door het fermenteren zijn de pitten zachter, en daardoor ‘snijden’ ze niet zo erg in het deeg, waardoor deeg beter blijft.
Peter
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Zaden en pitten
Ik gebruik meestal een deel water uit het recept van Levine of de broodbijbel om de zaden en pitten ±15 minuten te weken. Soms moet je daardoor wel wat extra water toevoegen omdat het deeg te droog wordt. Denk er wel om dat je geen koud water gebruikt. Anders wordt je deeg te koud om fijn te kneden. Je kunt het natuurlijk ook in een autolyse erbij gooien.
Meestal verhouding zaden/water 1:1,5-2
Meestal verhouding zaden/water 1:1,5-2
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zaden en pitten
Het linkje naar homebaking.at is echt heel nuttig. Geeft gewoon prima aan hoeveel vocht bepaalde zaden en pitten nodig hebben. Dan hoef je meestal vrijwel niets te corrigeren in vocht.
Het fermenteren van zaden is ook een leuk en lekker idee. Om de een of andere reden heb ik dat nog nooit gedaan, maar zou idd ook prima kunnen werken.
Qil
Het fermenteren van zaden is ook een leuk en lekker idee. Om de een of andere reden heb ik dat nog nooit gedaan, maar zou idd ook prima kunnen werken.
Qil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl