Als ik een brood met zaden en pitten bak, laat ik de avond voordat ik ga bakken lijnzaad, zonnebloemenpitten en pompoenpitten wellen in kokend water in de verhouding 1:1
1 deel zaden en pitten op 1 deel water
Nu had ik laatst brood gebakken met kaas en pompoenpitten
ik heb de pompoenpitten laten wellen, weer met de verhouding 1:1
de volgende morgen was voor mijn gevoel heel weinig water opgenomen
daarom de vraag... moet je pompoenpitten wel laten wellen?
En verschilt de verhouding nog per soort pit of zaad?
pompoenpitten laten wellen in water?
- Edward
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: di 07 apr 2020, 19:33
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: pompoenpitten laten wellen in water?
Hmmm ik dacht dat Rik een handig lijstje had, met hoeveelheden per soort
- Joop130
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 54
- Lid geworden op: vr 07 mar 2014, 14:03
Re: pompoenpitten laten wellen in water?
Het lijstje wat al vaker is gepubliceerd hier op het forum :
Het handigste is zijn tabel, over hoeveel water elk zaadje nodig heeft, die ik je graag vertaal:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesam + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g harde griesmeelgries + 100 g water (semolina duro)
100 g grof tarwemeel + 100 g water (dat is de beste vertaling voor schrot, dit soort grof gebroken graan heb ik nog nooit in België te koop gezien)
100 g grofroggemeel + 100 g water dito
100 g grof speltmeel+ 100 g water dito
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 gr maisgriesmeel + 150 g water
100 g havermout + 100 g water
100 g gedroogde en fijngemalen broodkruimels + 250 g water
100g oud brood + 50 g water
Nu even een vraag , is het de bedoeling dit gebruikte water mee te tellen voor hydratatie, of gewoon voorzichtig zijn met toevoegen water aan het deeg?
Het handigste is zijn tabel, over hoeveel water elk zaadje nodig heeft, die ik je graag vertaal:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesam + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g harde griesmeelgries + 100 g water (semolina duro)
100 g grof tarwemeel + 100 g water (dat is de beste vertaling voor schrot, dit soort grof gebroken graan heb ik nog nooit in België te koop gezien)
100 g grofroggemeel + 100 g water dito
100 g grof speltmeel+ 100 g water dito
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 gr maisgriesmeel + 150 g water
100 g havermout + 100 g water
100 g gedroogde en fijngemalen broodkruimels + 250 g water
100g oud brood + 50 g water
Nu even een vraag , is het de bedoeling dit gebruikte water mee te tellen voor hydratatie, of gewoon voorzichtig zijn met toevoegen water aan het deeg?
Maak niet steeds dezelfde fouten , er is keus genoeg.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: pompoenpitten laten wellen in water?
Lijstje???
Indien water meetelt zou ik ook de droge stof (zaadjes) meetellen...
Maar zoals je zelf al aangeeft voorzichtigheid is moeder van de porseleinkast...
ofwel het deeg is lijdend
Indien water meetelt zou ik ook de droge stof (zaadjes) meetellen...
Maar zoals je zelf al aangeeft voorzichtigheid is moeder van de porseleinkast...
ofwel het deeg is lijdend
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
- Joop130
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 54
- Lid geworden op: vr 07 mar 2014, 14:03
Re: pompoenpitten laten wellen in water?
Het wellen , dan zal de garing beter worden en de bite van het zaad te goede komen.
Voor zaden op de bovenkant van het brood , lijkt het mij ook beter , is dit juist ?
Bij te veel gebruik van water , kan het overtollige vocht toch aan het water voor het mengen worden toegevoegd , zit mogelijk nog smaak aan.
Voor zaden op de bovenkant van het brood , lijkt het mij ook beter , is dit juist ?
Bij te veel gebruik van water , kan het overtollige vocht toch aan het water voor het mengen worden toegevoegd , zit mogelijk nog smaak aan.
Maak niet steeds dezelfde fouten , er is keus genoeg.
- Edward
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: di 07 apr 2020, 19:33
Re: pompoenpitten laten wellen in water?
Bedankt voor de snelle reacties en het lijstje, of beter, de lijst
en ik lees dat je ook walnoten moet wellen... nooit gedaan Ik maak walnoten, krenten en rozijnenbrood. krenten en rozijnen laat ik 20 minuten weken en dan een nachtje op een theedoek laten drogen... maar de walnoten voeg ik direct aan het deeg.
Goede tip. Ga ik proberen!!
en ik lees dat je ook walnoten moet wellen... nooit gedaan Ik maak walnoten, krenten en rozijnenbrood. krenten en rozijnen laat ik 20 minuten weken en dan een nachtje op een theedoek laten drogen... maar de walnoten voeg ik direct aan het deeg.
Goede tip. Ga ik proberen!!
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: pompoenpitten laten wellen in water?
Wellen OK maar zaden etc. van de buitenkant... NOOIT
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.