Pagina 1 van 1

Zelf gist maken

Geplaatst: za 04 apr 2020, 07:59
door TigerManZ
Hallo Bakkers, hopelijk alles goed met en bij jullie!

Door de Corona gekte wordt/werd er gehamsterd. Niet alleen toiletpapier maar ook pasta, bloem, meel en gist.
Dat laatste is blijkbaar goed zelf op te lossen met een beetje geduld. Je kunt een desem maken en daarmee bakken. Hoe dat moet is op dit forum te vinden.
Een alternatief is "gistwater" al heb ik daar zelf geen ervaring mee. Ook daar is hier wel wat van terug te vinden. Toch deel ik hier een linkje waar het e.e.a. uitgelegd wordt, weliswaar in Duits...

Hefe-selber-machen

Let goed op elkaar en blijf gezond!
🍀

Re: Zelf gist maken

Geplaatst: za 04 apr 2020, 08:58
door TigerManZ
Of met weizenbier aan de slag gaan...

Re: Zelf gist maken

Geplaatst: za 04 apr 2020, 10:35
door lekkermelig
Ja, met een beetje creativiteit heb je geen gist nodig omdat je het feitelijk zelf kan kweken. Mijn duitse bakvrienden klagen allemaal dat er vrijwel geen gist meer te krijgen is. Eerlijk gezegd weet ik niet eens of het in NL ook zo krap is. Ik weet dat de kleinverpakkingen van 125g droge gist van Bruggeman vrijwel niet te krijgen zijn. Mijn lokale Jumbo had vorige week gewoon nog een hele tray verse gistblokjes staan, en online zie ik bij diverse molens ook nog wel gist en droge gist verkrijgbaar, maar dan misschien van een ander merk.

Dus ik vroeg me af: hebben we hier in NL ook tekort? Of begint dat al weer wat normaler te worden (voorzover je de huidige situatie normaal durft te noemen.... )

Wil

Re: Zelf gist maken

Geplaatst: za 04 apr 2020, 13:40
door TigerManZ
Hallo Wil,
Bij de AH bij mij in het dorp was gedroogde gist op... Ben niet naar de Coop gegaan.
Heb nog gist liggen, is wat ouder dus poosje voor-weken in lauw water met een beetje suiker.
En het rijzen duurt straks misschien wat langer. Och... da’s goed voor de smaak 😉

Straks staat flammkuchen op het menu met eigen gemaakte verse bodem dus ben net na de middag gestart.

Re: Zelf gist maken

Geplaatst: za 04 apr 2020, 19:20
door KeesR
Als je een poolish maakt de avond tevoren heb je maar een snufje gist nodig. De volgende ochtend borrelt de poolish van heb ik jou daar.

Re: Zelf gist maken

Geplaatst: za 04 apr 2020, 21:50
door TigerManZ
Hoi Kees,
Ja dat klopt, zo bak ik de laatste tijd al mijn broden...

Flammkuchen waren geslaagd! Oude gist schuimde al snel in het lauw warme suikerwater :)

Dit was mijn inspiratie voor vandaag:
https://www.laurasbakery.nl/?s=flammkuc ... D%5B%5D=-1
Heb de traditionele gemaakt met ui en kaas, daarbij nog een met appel en spek en qals laatste de "Caprese" uitvoering, met mozzarella, tomaat en pesto... lekker hoor :)