Zout & Gist

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Frens
Deegkneder
Berichten: 122
Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10

Zout & Gist

Bericht door Frens »

Hier zijn de meningen zo over verdeeld dat je het niet meer weet! Je leest meestal dat gelijktijdig toevoegen de werking van het gist verslechterd.
Op welk moment in de deegbereiding voeg je dan nu het gist toe en wanneer het zout of misschien wel andersom of toch maar samen?! :crazy:
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)

“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zout & Gist

Bericht door Vitamine C »

Bij cursus ( die ook bakkers opleiding doet) gist en zout niet op elkaar leggen. Maar zodra je gist vermengd hebt met meel kan zout er al bij.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zout & Gist

Bericht door lekkermelig »

Zolang je geen zout over het gist strooit maakt het niet zoveel uit. Als ik niet met desem maar met gist werk gaat het er meestal gelijktijdig in. Ik kan met trouwens voorstellend dat verse gist nog iets gevoeliger is dan instant gist. Je zout even door het meel roeren en dan pas de gist erop lijkt me ook wel een veilige werkwijze.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Frens
Deegkneder
Berichten: 122
Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10

Re: Zout & Gist

Bericht door Frens »

Kijk daar kan ik mee aan de slag! Beiden bedankt :thumbup:
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)

“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Zout & Gist

Bericht door Rik59 »

Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie..
Net als je geen zout door een actieve desem mengt omdat die ook levend is..
Verse gist ook altijd oplossen..

Zo werd het mij op school geleerd..

Wat ik me wel afvraag is dit...

Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Hoe kan dit?? Hebben we dan nog wel met gist te maken of is het iets anders??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Frens
Deegkneder
Berichten: 122
Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10

Re: Zout & Gist

Bericht door Frens »

Rik59 schreef: zo 22 dec 2019, 16:33 Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik! :roll:
Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
THT is dan verstreken denk ik :lol:
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)

“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Zout & Gist

Bericht door Rik59 »

Frens schreef: zo 22 dec 2019, 18:25
Rik59 schreef: zo 22 dec 2019, 16:33 Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik! :roll:
Aangebroken en goed afgesloten 3 maanden en in niet geopende verpakking tot 2 jaar...

Had gezien dat je te weinig leesvoer had dus...
https://broodsmakelijk.nl/gist
Ben je met oud en nieuw ook onder de pannen...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zout & Gist

Bericht door Vitamine C »

Frens schreef: zo 22 dec 2019, 18:25
Rik59 schreef: zo 22 dec 2019, 16:33 Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik! :roll:
Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
THT is dan verstreken denk ik :lol:
Ik bewaar gist 250 Gr zak, in weckpot in koelkast. Werkt perfect.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zout & Gist

Bericht door Levinebaktbrood »

Zout en gist kunnen tegelijk aan deeg worden toegevoegd.

All-in broodmixen (waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen) zijn maanden houdbaar en daar zit gist en zout samen in de zak. Dus .......
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Zout & Gist

Bericht door Halfje Bruin »

Quote: "Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie.."


Eeeehm, levende bacterie?

Tijdens mijn opleiding tot diëtist de elementaire beginselen van de micro-biologie doorgeworsteld en geleerd dat gist tot de schimmels hoort. Maar dat zou in de 30 jaar die we nu verder zijn anders kunnen zijn. Dat wetenschappers door voortschrijdend inzicht tot de conclusie zijn gekomen dat het toch bacteriën zijn.
Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Zout & Gist

Bericht door Rik59 »

Halfje Bruin schreef: ma 23 dec 2019, 12:59 Quote: "Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie.."
Eeeehm, levende bacterie?

Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist
Wauw... het gevonden... super!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Plaats reactie