Pagina 1 van 1

Zout & Gist

Geplaatst: za 21 dec 2019, 17:06
door Frens
Hier zijn de meningen zo over verdeeld dat je het niet meer weet! Je leest meestal dat gelijktijdig toevoegen de werking van het gist verslechterd.
Op welk moment in de deegbereiding voeg je dan nu het gist toe en wanneer het zout of misschien wel andersom of toch maar samen?! :crazy:

Re: Zout & Gist

Geplaatst: za 21 dec 2019, 23:28
door Vitamine C
Bij cursus ( die ook bakkers opleiding doet) gist en zout niet op elkaar leggen. Maar zodra je gist vermengd hebt met meel kan zout er al bij.

Re: Zout & Gist

Geplaatst: zo 22 dec 2019, 12:53
door lekkermelig
Zolang je geen zout over het gist strooit maakt het niet zoveel uit. Als ik niet met desem maar met gist werk gaat het er meestal gelijktijdig in. Ik kan met trouwens voorstellend dat verse gist nog iets gevoeliger is dan instant gist. Je zout even door het meel roeren en dan pas de gist erop lijkt me ook wel een veilige werkwijze.

Wil

Re: Zout & Gist

Geplaatst: zo 22 dec 2019, 13:33
door Frens
Kijk daar kan ik mee aan de slag! Beiden bedankt :thumbup:

Re: Zout & Gist

Geplaatst: zo 22 dec 2019, 16:33
door Rik59
Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie..
Net als je geen zout door een actieve desem mengt omdat die ook levend is..
Verse gist ook altijd oplossen..

Zo werd het mij op school geleerd..

Wat ik me wel afvraag is dit...

Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Hoe kan dit?? Hebben we dan nog wel met gist te maken of is het iets anders??

Re: Zout & Gist

Geplaatst: zo 22 dec 2019, 18:25
door Frens
Rik59 schreef: zo 22 dec 2019, 16:33 Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik! :roll:
Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
THT is dan verstreken denk ik :lol:

Re: Zout & Gist

Geplaatst: zo 22 dec 2019, 19:03
door Rik59
Frens schreef: zo 22 dec 2019, 18:25
Rik59 schreef: zo 22 dec 2019, 16:33 Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik! :roll:
Aangebroken en goed afgesloten 3 maanden en in niet geopende verpakking tot 2 jaar...

Had gezien dat je te weinig leesvoer had dus...
https://broodsmakelijk.nl/gist
Ben je met oud en nieuw ook onder de pannen...

Re: Zout & Gist

Geplaatst: zo 22 dec 2019, 20:17
door Vitamine C
Frens schreef: zo 22 dec 2019, 18:25
Rik59 schreef: zo 22 dec 2019, 16:33 Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik! :roll:
Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
THT is dan verstreken denk ik :lol:
Ik bewaar gist 250 Gr zak, in weckpot in koelkast. Werkt perfect.

Re: Zout & Gist

Geplaatst: ma 23 dec 2019, 03:29
door Levinebaktbrood
Zout en gist kunnen tegelijk aan deeg worden toegevoegd.

All-in broodmixen (waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen) zijn maanden houdbaar en daar zit gist en zout samen in de zak. Dus .......

Re: Zout & Gist

Geplaatst: ma 23 dec 2019, 12:59
door Halfje Bruin
Quote: "Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie.."


Eeeehm, levende bacterie?

Tijdens mijn opleiding tot diëtist de elementaire beginselen van de micro-biologie doorgeworsteld en geleerd dat gist tot de schimmels hoort. Maar dat zou in de 30 jaar die we nu verder zijn anders kunnen zijn. Dat wetenschappers door voortschrijdend inzicht tot de conclusie zijn gekomen dat het toch bacteriën zijn.
Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist

Re: Zout & Gist

Geplaatst: ma 23 dec 2019, 15:00
door Rik59
Halfje Bruin schreef: ma 23 dec 2019, 12:59 Quote: "Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie.."
Eeeehm, levende bacterie?

Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist
Wauw... het gevonden... super!!