Pagina 1 van 1

Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: zo 01 dec 2019, 20:12
door Frens
Sinds een tijdje bak ik nu brood, busbrrood wel te verstaan. Mijn eerste simpel witbrood en volkorenbrood gemaakt volgens recept, broden waren erg compact, maar toch lekker. Gebruik op dit moment de patent tarwebloem en het volkoren meel van AH. En nu met 15 gram broodverbeteraar op 600 gram meel komt er voor mijn doen een perfect brood uit de oven. Nu gaat misschien het merendeel van jullie hier stijgeren maar ondanks supermarkt meelkwaliteit smaken de broden nog steeds overheerlijk. Heb wel om meer volumineuze broden te krijgen deze biologische broodverbeteraar van Avève toegevoegd.
Nu kom ik hier op het forum maar weinig tegen over het gebruik van een broodverbeteraar bij het bakken.
De vragen die dan gelijk in mij opkomen om een broodverbeteraar te gebruiken zijn dan;
is het een taboe of is het ongezond, zo ja wat moet of kan je dan wel allemaal doen om je brood (resultaat) te verbeteren c.q. te optimaliseren of een gelijkwaardig brood te creëren.
Natuurlijk lees ik hier veel over betere (biologische) meelsoorten , maar als beginnende bakker moet je ergens mee beginnen vandaar AH :D
Je wilt uiteindelijk beter en gezonder brood. Maar hoe dan, zonder zo’n broodverbeteraars :?: :!:

Graag jullie mening en evt. opties of alternatieven!

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 11:03
door Vitamine C
Hoi frens,

Broodverbeteraar gebruikte ik ook altijd maar na cursus eigenlijk niet meer.
Nu doe ik weinig gist gebruiken, langere rijstijden en lekkerder brood maken. Als bloem gebruik T65.

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 18:10
door BakkerGerrit
Wat maakt het uit wat anderen er van vinden. Als jij blij bent met jou broden dan is dat toch voldoende?

En wat is er tegen broodverbeteraar. Er zijn hier op het forum zelfs bakkers die medicijnen door hun brood malen...(vitaminepillen) :roll:

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 18:21
door Frens
@Bakkergerrit
Ja, dat zag ik inderdaad ook ergens voorbij komen. :o
Ik heb even naar de foto’s van je broden gekeken. Geweldig, als ze ook zo smaken zoals ze eruit zien dan weet ik het wel :clap:

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: ma 02 dec 2019, 20:52
door Vitamine C
BakkerGerrit schreef:
ma 02 dec 2019, 18:10
Wat maakt het uit wat anderen er van vinden. Als jij blij bent met jou broden dan is dat toch voldoende?

En wat is er tegen broodverbeteraar. Er zijn hier op het forum zelfs bakkers die medicijnen door hun brood malen...(vitaminepillen) :roll:
Wat andere er van vinden maakt idd niet uit. Maar het is niet nodig om met broodverbeteraar te werken om goed brood te krijgen.

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: wo 04 dec 2019, 10:56
door Frens
Je wilt uiteindelijk beter en gezonder brood. Maar hoe dan, zonder zo’n broodverbeteraars :?: :!:
Graag jullie mening en evt. opties of alternatieven!
Dat begrijp ik! Enkele tips zou ik dan ook fijn vinden! ;)

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: wo 04 dec 2019, 12:59
door Vitamine C
Frens schreef:
wo 04 dec 2019, 10:56
Je wilt uiteindelijk beter en gezonder brood. Maar hoe dan, zonder zo’n broodverbeteraars :?: :!:
Graag jullie mening en evt. opties of alternatieven!
Dat begrijp ik! Enkele tips zou ik dan ook fijn vinden! ;)
De beste broodverbeteraar is water. Je kan dus proberen met hogere hydratatie te werken.

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: wo 04 dec 2019, 17:19
door Frens
Wist niet dat het zo eenvoudig zou zijn :idea:

Re: Broodverbeteraar wel of niet?

Geplaatst: do 05 dec 2019, 18:29
door Gebaxke
Zelf een goede broodverbeteraar maken is simpel.
Meng ACTIEVE moutpoeder met vitamine C.
Op 5 gram moutpoeder 1 gemalen pilletje vitamine C toevoegen.
(100 gram moutpoeder mengen met 20 fijngestampte vitamine C pilletjes)

Gebruik hiervan 1% van het meel gewicht.

In actieve moutpoeder zitten de enzymen die nog hun werk doen bij het omzetten van zetmeel naar suiker. Die suiker wordt dan door de gist weer omgezet in alcohol en CO2.

https://www.unibrew-nederland.nl/moute ... -5-kg.html