Pagina 1 van 1

Droge gist is geen instant gist?!

Geplaatst: do 28 nov 2019, 18:02
door Frens
Wil met de recepten uit het boek van Levin beginnen. Nu loop ik tegen het volgende probleem aan, namelijk weet even niet goed welke gist ik moet gebruiken in de recepten?!

Immers, las ik het volgende; "Droge gist is geen instant gist"

De producten "droge gist" en "instant gist" worden, begrijpelijkerwijs, als een en hetzelfde product gezien. Dit is niet juist. Hoewel instant gist ook "droog" is moet je dit niet verwarren met het product wat droge gist wordt genoemd.
Droge gist wordt in Nederland nauwelijks aangeboden maar wel in Belgiƫ.
Droge gist zijn korrels die groter en dikker zijn dan instant gist. Instant gist lijkt, wat vorm betreft, een beetje op chocoladehagelslag maar dan heel veel kleiner, de afmetingen zitten tussen zout en suikerkorrels.
Droge gist kan je ook niet meteen gebruiken maar moet je juist wel eerst een papje van maken.

Nu, als het al om de bovengenoemde droge gist gaat, zie ik nergens in een recept dat er eerst een papje van wordt gemaakt. Of zie ik iets over het hoofd?
Tot nu heb ik altijd instant "Gist Levure" van Dr. Oetker gebruikt om brood te bakken. Moet ik dit nu ook gebruiken i.v.p. droge gist? :think:

Re: Droge gist is geen instant gist?!

Geplaatst: do 28 nov 2019, 19:19
door Rik59
Frens..

Als je zo'n onderwerp als dit aansnijd is het wel makkelijk als je aangeeft waar je het gelezen hebt...

Ik kan me niet voorstellen dat er intussen een nieuwe bakkersgist ontwikkeld is dus denk ik dat er tussen instant en droge gist geen verschil is in deze..
Hier op het forum en ik denk door de meeste thuisbakkers wordt bij droge of instant gist gebruik gemaakt van Bruggeman gist..
Dus kun je er ook vanuit gaan dat het Levine bij droge gist om deze gist gaat..

SUC6!!

Re: Droge gist is geen instant gist?!

Geplaatst: do 28 nov 2019, 20:19
door lekkermelig
Er is wel degelijk verschil. Maar in NL is er inderdaad vrijwel alleen instant gist te krijgen.
Droge gist moet je eerst hydrateren/activeren en instant gist kan je zo bij je meel kieperen. Veel makkelijker en daarom gebruikt iedereen instant gist. Ik ken trouwens ook best veel mensen die liever verse gist gebruiken, maar dat is vooral in Duitsland, waar het ook beter te krijgen is (alhoewel onze jumbo en Marokkaanse super het ook wel hebben.

Dit linkje geeft volgens mij wel een heel aardig overzicht, met foto's zelfs.
https://broodsmakelijk.nl/verschil-drog ... stant-gist

Wil

Re: Droge gist is geen instant gist?!

Geplaatst: do 28 nov 2019, 20:32
door Frens
@lekkermelig
Daar heb ik de info ook vandaan. Maar ja ik weet nog steeds niet wat ik moet m.b.t. de recepten van Levine, want daar staat immers droge gist (papje dus?! wel/niet? Toch maar Instant gist en welk merk heeft de voorkeur? :roll:

Re: Droge gist is geen instant gist?!

Geplaatst: do 28 nov 2019, 21:24
door lekkermelig
Ik vermoedde al zoiets.
Maar heb je dan droge gist? Dan zie je in dat artikel ook hoe je je rijstijden zou kunnen aanpassen.
Maar ik zou me er niet zo druk om maken. Als de hoeveelheden iets afwijken gaat het gewoon wat langzamer of sneller. Maar dat zelfde geldt voor de temperatuur, en die controleer je vast ook niet heel nauwkeurig (dat doe ik nou meestal wel trouwens). Je moet gewoon kijken wanneer je deeg goed is, dat is altijd leidend.
Voor omrekening van droge gist naar verse gist en dergelijke gebruikt de een bv ook een factor 3, en anderen weer 2,5. Bakken in winter of zomer levert grotere verschillen.
Ik gebruik voor alle recepten van Levine instant gist. Merk doet er niet zo toe, ik heb hier meestal Bruggeman. Als je nou toevallig droge gist heb maak je gewoon met een deel van het vocht en een klein beetje suiker gewoon eerst een papje. Werkt vast ook wel.
En ik durf rustig te zeggen dat de hoeveelheden gist in het eerste boek van Levine ook niet altijd perse consequent zijn. Voor sommige degen kan je best minder gist gebruiken, je moet het dan alleen warmer wegzetten of iets langer laten staan. Als je regelmatig bakt zie je het vanzelf wel.

Wil

Re: Droge gist is geen instant gist?!

Geplaatst: do 28 nov 2019, 21:40
door Frens
@Meesterbakker Wil
Heb op dit moment zoals ik al aangaf instant gist Levure, werkt prima. Ik weet nu definitief waar we het over hebben: instant gist ;).
Maar het is goed te weten dat ik deze nog verder kan gebruiken, ook in de recepten van Levine. Als hij op is ga ik instant gist van Bruggeman proberen. En jawel hoor ik controleer zowel meel als water temp. als ik ga bakken om een streeftemp van 27 graden voor het deeg te krijgen. Toen ik dit forum nog niet ontdekt had heb ik me wel uren ingelezen op dit forum. Ik zie hier dat sommigen niet zo gecharmeerd zijn van broodsmakelijk.nl. Voor mij als beginnend broodbakker en trouwens voor een ieder die begint met broodbakken bevat deze site een schat aan informatie!

Jij nog bedankt voor je snelle reactie :thumbup: