Pagina 1 van 1

Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: di 26 nov 2019, 10:22
door Rik59
Bruin brood noemden we vroegahh Tarwebrood

In tegenstelling tot volkorenbrood bestaat dit brood uit bloem en volkorenmeel..

Nu zou je denken dat bestaat uit 50% volkorenmeel en 50% bloem..
Echter in veel recepturen zie je dat het bestaat uit 60% volkoren en 40% bloem of 66,6% volkoren en 33,3% bloem

Wellicht is hier een reden voor... anders dan dat het goedkoop is..
Weet iemand misschien waarom dit is??

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: di 26 nov 2019, 14:31
door Vitamine C
Bruin brood is een beetje vage term. Alles kan bruinbrood zijn als je mout toevoegd.

Alleen volkorenbrood is beschermd, dit moet zijn gemaakt van 100% volkorenmeel.

(desumbrood kan bijvoorbeeld ook maar klein beetje desum zijn gebruikt en alsnog gist.)

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: di 26 nov 2019, 18:34
door Rik59
Dat een en ander niet beschermd is Marijn, weten de meesten wel.. anders doet een abbotje op de uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde de oogjes wel open..

Gelukkig hebben de pro-bakkers Yakult nog niet ontdekt... een doorbraak en (ondanks alles cq. goedgelovig Nederland) zou dat goed zijn geweest voor vele €uro's

Waar het mij om gaat is... waarom die verhouding 60% bloem en 40% volkorenmeel??

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: di 17 dec 2019, 21:02
door Flourpower
Rik59 schreef: di 26 nov 2019, 18:34
Waar het mij om gaat is... waarom die verhouding 60% bloem en 40% volkorenmeel??

Omdat volkorenmeel lastiger is om brood mee te bakken op industriële schaal.
Veruit de meeste bakkerijen zijn jaren 'verwend' geweest met een mengsel van witte bloem, zemelen, donkere mout en wat verbeteraars ..
Krijg je plofbrood van, maar blijkbaar vinden (de meeste) mensen dat lekker.. :shh:

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: wo 18 dec 2019, 23:09
door Levinebaktbrood
Rik, waar haal je die recepturen met de verhouding 60% bloem en 40% volkorenmeel eigenlijk vandaan?

Je kunt ook bruin brood bakken van gedeeltelijk uitgezeefd volkorenmeel, ook wel lemairemeel of gebuild meel genoemd.

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: do 19 dec 2019, 07:43
door Rik59
Levine... veelal pro-sites ook in Duitsland en Nederlandse hobbysites zie ik het wel en begon ik me dus af te vragen waarom..

Het antwoord gaf onze Belgische molenaar.. wat een logisch antwoord is buiten een lagere inkoop..

Ik zie dat je tegenwoordig 's nachts slaapt :D :D

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: vr 20 dec 2019, 01:28
door Levinebaktbrood
Ik denk dat het gewoon toeval is dat jij die percentages ziet :D, het is mij nog nooit opgevallen.

En dat 's nachts slapen dat is nog wel een dingetje hoor :lol:

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: vr 20 dec 2019, 06:50
door Rik59
Levinebaktbrood schreef: vr 20 dec 2019, 01:28 Ik denk dat het gewoon toeval is dat jij die percentages ziet :D, het is mij nog nooit opgevallen.
Hmmm.... nou.... :D :D

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... brood.html

Re: Bruin brood ofwel Tarwebrood

Geplaatst: vr 20 dec 2019, 13:14
door guzzi
Leuke vraag Rik, ik heb me hetzelfde wel eens afgevraagd...
Eigenwijs als ik ben, ben ik toch gewoon de bruinbroden 50/50 gaan bakken, wel zo makkelijk met kilopakken meel/bloem, dan gaat het gelijk op.

Ik heb geen verschuiving in het ruimte tijd continuum opgemerkt of andere aanwijzingen dat ik tegen een natuurwet aan het werken was, dus ik neem aan dat het gewoon een keuze is voor reuk/smaak/kosten en geen wet van meden en persen.