welk meel?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

welk meel?

Bericht door Peetje »

Beste forumleden,
Na een tijdje minder bakken, ben ik weer actief aan het bakken.
Ik heb meel van de plaatselijke molen molen Pot uit Kropswolde. Bevalt prima. Alleen maar 2 soorten soort van biologisch (niet gecertificeerd).
Dan meel van de Vlijt, daar woont mijn zus. Ik word supergelukkig als ik daar binnen kom. Wat een assortiment. Smaak heerlijk.
Op proef van Soezie biologisch meel meegenomen: prachtig brood, maar vlak van smaak! Niets aan. De rest bak ik maar pannenkoeken van of zoiets..
Nu ben ik erg benieuwd naar het meel van de zandhaas. Helaas geen webwinkel. Lekkermelig had daar een mooie blog over. Maar ik las niets over de uiteindelijke smaak? Ben wel benieuwd.
Ook benieuwd waar jullie meel halen en hoe dat bevalt!
Bakze! Petra
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: welk meel?

Bericht door Rik59 »

Mij lijkt rouge de bordeaux wel wat...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door lekkermelig »

Ja, ik kom tegenwoordig zelden meer in de buurt van Santpoort, dus meel van de zandhaas heb ik hier niet zo vaak meer. Maar destijds was ik er erg enthousiast over. Goede bakeigenschappen, mooie kleur, goede smaak.

Ik koop tegenwoordig heel veel meel bij de zuidmolen, terwijl ik nog geen 2 km van de Vlijt af woon. Mooie molen, leuke mensen, maar ik ben gewoon niet zo gek op hun meel. Het bakt minder, dus moet je altijd met water gehaltes rommelen of met gluten. Je zal er vast lekker brood mee kunnen bakken, dat doen een aantal bakkers hier in de omgeving ook, en ook heel veel thuisbakkers. En het komt ook nog eens grotendeels van dichtbij, namelijk uit de Betuwe bij Hemmen zegt men.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

Re: welk meel?

Bericht door Peetje »

Bedankt! Ik ga dan ook maar eens de Zuidmolen proberen. Zij bezorgen zag ik.
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: welk meel?

Bericht door Bakker Henk »

Met verzendkosten wordt het wel duur.
Gebruikersavatar
Dalanjo
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door Dalanjo »

Bakker Henk schreef: wo 06 feb 2019, 18:33 Met verzendkosten wordt het wel duur.
Kijk anders eens bij Bouwhuis. Fantastische hoeveelheid producten, verzendkosten 5 euro ongeacht het gewicht en formaat.

https://www.bouwhuis.com/bestellen
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door BakkerGerrit »

Ik ben niet getrouwd met de Zuidmolen hoor, maar €6,25 verzendkosten tot een gewicht van 28kg vind ik netjes.
Anders ga je met de auto, je tankt in Duitsland je tank vol voor - €0,20 per liter en je maakt nog winst ook....... :roll:
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: welk meel?

Bericht door Rik59 »

BakkerGerrit schreef: vr 08 feb 2019, 09:19 Ik ben niet getrouwd met de Zuidmolen hoor, maar €6,25 verzendkosten tot een gewicht van 28kg vind ik netjes.
Anders ga je met de auto, je tankt in Duitsland je tank vol voor - €0,20 per liter en je maakt nog winst ook....... :roll:
"Bakker Gerrit... neemt U deze molen aan tot uw wettige echtgenoot. Wat is daarop uw antwoord??" :D, :D,

Gerrit ik zou een trapje meenemen als je die molen wil kussen.. verder raad ik je aan de bruiloft te plannen op een dag als het windstil is...

Excuus TS het moest er even uit... dat meel kost dalijk niets meer... en in dat geval zou ik voor rouge de bordeaux gaan..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: welk meel?

Bericht door Bakker Henk »

BakkerGerrit schreef: vr 08 feb 2019, 09:19 Ik ben niet getrouwd met de Zuidmolen hoor, maar €6,25 verzendkosten tot een gewicht van 28kg vind ik netjes.
Anders ga je met de auto, je tankt in Duitsland je tank vol voor - €0,20 per liter en je maakt nog winst ook....... :roll:

Als je eerst 160 km moet gaan rijden om € 0,20 per liter goedkoper uit te zijn, kun je beter in België tanken. Dat doe ik dan soms ook: €, 0,25 goedkoper. We kunnen ook naar Luxemburg? Ik ga liever naar de molen hier in de buurt: vanaf € 0,80 per kg (T55).
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: welk meel?

Bericht door Gebaxke »

Waar ook prima meel te halen is, in Boxtel of gewoon via hun webwinkel op internet.
Zelfbroodbakken.nl: https://www.zelfbroodbakken.nl

Belle meuniere T65, vind ik fijne, lekkere meel voor stokbrood.

Die leverde ook aan de genneper watermolen in Eindhoven, maar die winkel is er helaas niet meer.
Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

Re: welk meel?

Bericht door Peetje »

Heb vanmiddag meel gehaald in Feerwerd (korenmolen Joeswerd), wat een aardige molenaar! Volgens hem, kom ik vast terug, want hij heeft top meel. (Biologisch tarwemeel uit Rusland!).
Ik ben benieuwd!
Gebruikersavatar
chello79
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: za 16 feb 2019, 00:40

Re: welk meel?

Bericht door chello79 »

Wie heeft wel eens Patisseriebloem gebruikt en waarvoor allemaal.
Weet iemand dan toevallig waar dit meelsoort te verkrijgen is.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: welk meel?

Bericht door Rik59 »

chello79 schreef: za 16 feb 2019, 00:57 Wie heeft wel eens Patisseriebloem gebruikt en waarvoor allemaal.
Weet iemand dan toevallig waar dit meelsoort te verkrijgen is.

Als ik de info's links en rechts lees dan is het niet veel anders dan Zeeuwse bloem welke gebruikt wordt voor diverse koeksoorten en cakes...

https://rutgerbakt.nl/inspiratie/ingred ... wse-bloem/

https://www.startpagina.nl/v/eten-drink ... eriebloem/
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: welk meel?

Bericht door Koos de bakker »

Een patisserie bloem bevat veel minder eiwit dan een broodbloem. Daarom is een patiserie bloem niet geschikt om brood mee te bakken. Maar wordt gebruikt voor gebak en koekjes die juist krokant moeten zijn.

Bloem met een laag eiwitgehalte groeit in landen met een gematigd zeeklimaat. In Nederland is het bloem wat gemalen is van tarwe uit Zeeland hiervoor geschikt. Vandaar dat we het in Nederland kennen onder de naam Zeeuwse bloem.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: welk meel?

Bericht door KeesR »

Holland Meel uit Vriezeveen word ik wel blij van. Daarmee krijg je brood van professionele kwaliteit. Ze leveren aan bakkers. Helaas aan particulieren slechts zakken van 25 kg en niet kleiner.

Sommige bakkers willen je wel wat van hun meel verkopen, kan je eens experimenteren.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: welk meel?

Bericht door papagena »

Je kunt ook naar Vriezenveen rijden en daar zakken van 5 kilo halen. Het is bijna de meel-hemel.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: welk meel?

Bericht door KeesR »

papagena schreef: zo 17 feb 2019, 13:54 Je kunt ook naar Vriezenveen rijden en daar zakken van 5 kilo halen. Het is bijna de meel-hemel.
Ik ben daar geweest maar ze wilden mij alleen 25 kg zakken verkopen, ik heb gesproken met de vrouw van de eigenaar.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: welk meel?

Bericht door papagena »

Ach dat is nou jammer. Tot een paar jaar geleden verkochten ze nl. ook zakken van 5 kilo. Blijkbaar is dat veranderd.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: welk meel?

Bericht door KeesR »

Zeker jammer. Denkend dat jou info nieuw was heb ik ze een mail gestuurd om te vragen of ze nu juist wel 5 kg zakken verkopen. Ik laat nog wel weten wat het antwoord is.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: welk meel?

Bericht door Koos de bakker »

Alleen zakken van 25 kg. Maar wel mooie bloem voor een nette prijs. Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door Levinebaktbrood »

Tip: voor wie niet naar Holland Meel in Vriezeveen wil rijden: ze verkopen bij Bouwhuis ook bloem en meel van Holland Meel. Wel alleen in zakken van 25 kg.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: welk meel?

Bericht door KeesR »

Ik kreeg net een mail terug dat ze geen kleine verpakkingen in Vriezeveen verkopen. Jammer.
Gebruikersavatar
Dalanjo
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door Dalanjo »

KeesR schreef: ma 18 feb 2019, 11:53 Ik kreeg net een mail terug dat ze geen kleine verpakkingen in Vriezeveen verkopen. Jammer.
In welke regio woon je? Ik bestel regelmatig volkorenmeel van die fabriek bij Bouwhuis en ik kan je zonder probleem een paar kilo overdoen.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: welk meel?

Bericht door KeesR »

Dat is heel aardig van je. Ik woon bij Coevorden aan de andere kant van de grens in Laar.
Gebruikersavatar
Dalanjo
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door Dalanjo »

KeesR schreef: ma 18 feb 2019, 21:00 Dat is heel aardig van je. Ik woon bij Coevorden aan de andere kant van de grens in Laar.
Oeps... ik woon in fryslân, dus dat is even uit de buurt.
Want om het met de post op te sturen wordt ook een dure business. :cry:
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: welk meel?

Bericht door Keesk »

Koos de bakker schreef: ma 18 feb 2019, 00:58 Alleen zakken van 25 kg. Maar wel mooie bloem voor een nette prijs. Afbeelding
Dit is hun Patent Extra Tarwebloem (25 kg)??????

Is dit een beetje goed voor witbrood en evt ook voor oliebollen????
Heb laatst van Soubry meel voor witbrood gehaald maar vond het wel heel erg luchtig en ben dus stiekem aan het kijken voor alternatief.
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: welk meel?

Bericht door Koos de bakker »

Dit is een prima bloem voor brood (wit of mengen met een volkorenmeel voor bruin). En ook de oliebollen van deze bloem smaken prima. Ik heb al vele zakken van 25 kg leeg gebakken.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: welk meel?

Bericht door Keesk »

Nou gaan het eens proberen [emoji4]
Als de oliebollen mislukken dit jaar weet ik je te vinden [emoji23]

Mochten er liefhebbers zijn om een paar kilo over te nemen........
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: welk meel?

Bericht door Rik59 »

Een paar kilo oliebollen Kees??...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: welk meel?

Bericht door Keesk »

:D

Mijn oliebollen zijn slechts voor een beperkt select gezelschap haha
Het meel dus, daar kan wel een paar kilo van worden doorgesluisd
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Dalanjo
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door Dalanjo »

In welke regio zit je? Ik wil anders wel een paar kilo overnemen.
Ik heb zelf een zak van 25 kg volkorenmeel van dezelfde fabriek, misschien leuk om ook eens te proberen?
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: welk meel?

Bericht door Keesk »

Amsterdam (nieuw) west

Ben zelf niet zo'n volkorenganger, dus dát aanbod sla ik even over :D
Heb evt ook nog wel een aardige hoeveelheid T-65 voor stokbroden liggen
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Dalanjo
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 12 jan 2016, 20:37
Contacteer:

Re: welk meel?

Bericht door Dalanjo »

Jammer, maar amsterdam is me net iets te ver weg.

Dan wordt het duur meel :-)
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: welk meel?

Bericht door Keesk »

Je gebruikt voor witbrood:

500 gr bloem / 300 gr water / 7 gr (droge) gist / 7 gr zout / 15 gr olie?????

De fabrikant komt namelijk met andere getallen in de bereidingswijze.
Koos de bakker schreef: vr 29 nov 2019, 18:12 Dit is een prima bloem voor brood (wit of mengen met een volkorenmeel voor bruin). En ook de oliebollen van deze bloem smaken prima. Ik heb al vele zakken van 25 kg leeg gebakken.
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Plaats reactie