88% water ipv 68% water? Huh? Wat is hier aan de hand?
Geplaatst: vr 01 feb 2019, 21:57
Goedenavond allen,
Ik bak al ruim 1,5 jaar mijn volkorenbrood met hetzelfde meel.
Volkoren GLX 25kg van Hollandmeel. Gemiddeld genomen doe ik ik 2 maanden met een zak meel van 25 kg en ik ben tegenwoordig zover dat ik blind een volkorenbrood kan maken met dit volkorenmeel.
Mijn normale bakroutine bestaat uit het kneden van 2 degen, 1 op basis van 1350 gr. Volkoren meel, en 1 op basis van 900 gr. Volkorenmeel.
Het grootste deeg eindigt dan in 3 broden en van mijn kleinste deeg maak ik 2 broden.
Mijn vaste recept:
Totale hoeveelheid meel 1.350 gr.=100%
Water 932 gr.=69%
Zout 20,3 gr. =1,5%
gedroogde gist 13,50 gr. = 1 %
Boter 81 gr. =6 %
Omdat ik dit vaak doe (gemiddeld genomen 1 x in de 5 tot 6 dagen) “weet” ik hoe 1350 gr. Meel eruit ziet. Vanmiddag (nadat ik een nieuwe zak had geopend) vond ik het er al anders uitzien, (de hoeveelheid dan)
Dus overnieuw gewogen. Ja, het was definitief 1350 gr. Daar heb ik vervolgens mijn 932 gr. Water op gedaan voor de autolyse. Even doormengen met de bisschopshaak, en wegzetten maar.
Toen ik na 2 uur mijn deeg wilde kneden, kwam ik tot de conclusie dat het deeg veeeeeel te droog was. Dus water erbij. En nog wat water erbij, en nog wat water erbij, en nog wat water erbij..... Eind van het liedje... Ik hield een deeg over van 3000 gr! In plaats van 2400 gr.... Dat is 600 gr. water meer! Dus 200 gr. water per brood.
Ik snap er niets van. Kan het aan het meel liggen? Ik heb tenslotte een nieuwe zak meel opengemaakt. Heb ik mij bij allebeide degen zo “vermeten” ?
Want ook het tweede deeg had heel wat extra water nodig...
Al met al kom ik op een waterpercentage uit van 88% op voor deze 3 broden. (En toen had ik een redelijk soepel deeg waar ik een vliesje van kon trekken)
Kortom, is er iemand die hier iets zinnigs op kan zeggen?
Ik bak al ruim 1,5 jaar mijn volkorenbrood met hetzelfde meel.
Volkoren GLX 25kg van Hollandmeel. Gemiddeld genomen doe ik ik 2 maanden met een zak meel van 25 kg en ik ben tegenwoordig zover dat ik blind een volkorenbrood kan maken met dit volkorenmeel.
Mijn normale bakroutine bestaat uit het kneden van 2 degen, 1 op basis van 1350 gr. Volkoren meel, en 1 op basis van 900 gr. Volkorenmeel.
Het grootste deeg eindigt dan in 3 broden en van mijn kleinste deeg maak ik 2 broden.
Mijn vaste recept:
Totale hoeveelheid meel 1.350 gr.=100%
Water 932 gr.=69%
Zout 20,3 gr. =1,5%
gedroogde gist 13,50 gr. = 1 %
Boter 81 gr. =6 %
Omdat ik dit vaak doe (gemiddeld genomen 1 x in de 5 tot 6 dagen) “weet” ik hoe 1350 gr. Meel eruit ziet. Vanmiddag (nadat ik een nieuwe zak had geopend) vond ik het er al anders uitzien, (de hoeveelheid dan)
Dus overnieuw gewogen. Ja, het was definitief 1350 gr. Daar heb ik vervolgens mijn 932 gr. Water op gedaan voor de autolyse. Even doormengen met de bisschopshaak, en wegzetten maar.
Toen ik na 2 uur mijn deeg wilde kneden, kwam ik tot de conclusie dat het deeg veeeeeel te droog was. Dus water erbij. En nog wat water erbij, en nog wat water erbij, en nog wat water erbij..... Eind van het liedje... Ik hield een deeg over van 3000 gr! In plaats van 2400 gr.... Dat is 600 gr. water meer! Dus 200 gr. water per brood.
Ik snap er niets van. Kan het aan het meel liggen? Ik heb tenslotte een nieuwe zak meel opengemaakt. Heb ik mij bij allebeide degen zo “vermeten” ?
Want ook het tweede deeg had heel wat extra water nodig...
Al met al kom ik op een waterpercentage uit van 88% op voor deze 3 broden. (En toen had ik een redelijk soepel deeg waar ik een vliesje van kon trekken)
Kortom, is er iemand die hier iets zinnigs op kan zeggen?