Broodkruiden

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Broodkruiden

Bericht door Rik59 »

Ik zag in een topic hier een "gesprek" over broodkruiden...
Ik meng zelf regelmatig kruiden en voor m'n te bakken broodplan had ik wat nodig..
Na bestudering van de site die Will had gegeven... wat samengesteld..

Ik wil ze jullie niet onthouden...

Rikkie mix
• Koriander 20 gram
• Karwij 10 gram
• Venkel 20 gram
• Knoflookpoeder 10 gram
• Uienpoeder 10 gram
• Sesam, heel 100 gram
• Lijnzaad, heel 100 gram

Südtiroler Brotgewürz.
• Koriander 10 gram
• Karwij 10 gram
• Venkel, heel 50 gram
• Basilicum 40 gram
• Gember 20 gram
• Laurier 10 gram

Friese broodmix
• Komijn heel 40 gram
• Koriander 20 gram
• Kruidnagel 20 gram
• Oregano 50 gram

Have fun...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Broodkruiden

Bericht door KeesR »

Gebruik je zaadjes die je maalt of kruiden als poeders?
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Broodkruiden

Bericht door Rik59 »

Hallo kees,
Ik gebruik kruiden als poeders en als zaden (daar waar ze eetbaar zijn).

Veel kruiden kun je zelf mengen (en dan zonder de 66% zout zoals de producenten doen). Ik koop ze groot in dus heb vaak wel een theelepeltje :D .
De detailhandel publiceert tegenwoordig de ingrediënten dus een samenstelling is dan zo gemaakt.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Bart
Chef stoffer en blik
Berichten: 21
Lid geworden op: zo 14 aug 2016, 08:01

Re: Broodkruiden

Bericht door Bart »

Oud topic, ik vond het terug op zoek naar informatie over Brotgewürz, oftewel broodkruiden. Vooral Zuid-Duitse en Oostenrijkse bakkers maken er gebruik van. Zo bak ik regelmatig iets na van de site van Dieter Kappl (http://www.homebaking.at/), maar ik laat er tot nu toe altijd het Brotgewürz uit. Misschien moet ik er toch eens aan beginnen. Heeft iemand hier er ervaring mee, zo ja, aanrader?
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Broodkruiden

Bericht door Rik59 »

Bart schreef: do 31 jan 2019, 15:14 Misschien moet ik er toch eens aan beginnen. Heeft iemand hier er ervaring mee, zo ja, aanrader?
Een beetje... :D, :D,

Zie boven... zou beginnen met de onderste 2...
Mix 1 is havy of kan havy zijn..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 293
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Broodkruiden

Bericht door KeesR »

Brotgewürz ligt hier in Laar gewoon in de winkel. Ik gebruik het regelmatig. ik doe het altijd op de gok. Het moet net niet zo uitdrukkelijk aanwezig zijn dat je bij de eerste hap gelijk je mond vol kruiden hebt.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Broodkruiden

Bericht door Rik59 »

Er staan percentages voor het gebruik van kruiden...… zo rond de 1,2%...

Ik meng graag zelf maar meng niet alleen voor brood...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Plaats reactie