E300 in oliebollen

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

E300 in oliebollen

Bericht door Keesk »

Lotgenoten,

Even een vraagje voor op de valreep van het oude jaar.
Nu wil ik oliebollen gaan bakken in mijn huismerk broodmeel.
Hier zit echter E300 in.

Elders op internet zie ik dat er bloem gebruikt dient te worden zónder E300.
Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen???

Alvast dank.

Gr Kees
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: E300 in oliebollen

Bericht door bakplaat »

Nou Kees, maak je geen zorgen hoor, de door jou gevreesde(?) E 300 is niks meer of minder dan
Ascorbinezuur oftewel Vitamine C

Al zit dit o.a. ook in jouw huismerk broodmeel, je kunt er ongetwijfeld mooie en lekkere Oliebollen mee bakken.Laat je resultaat maar zien, zodra je er klaar mee bent.
Succes en een gezellige Jaarwisseling. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Keesk »

Dank voor je snelle reactie.

Was ook niet bang voor E300 (vitamine c) hoor, het stond er alleen wel heel erg expliciet vermeld. Vandaar dus even de dubbelcheck ;-)

Zodra de ballen uit de olie zijn laat ik het weten.

Alvast ook een fijne jaarwisseling
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

E300 in oliebollen

Bericht door Bioloogje »

Ik werd wat nieuwsgierig door je vraag dus heb even zitten neuzen en kom dit artikel tegen bij bakkerswereld.nl: http://www.bakkerswereld.nl/de-bakkerij ... k-10144418. Met name deze quote vond ik interessant :
'De Gildebakker wil geen ascorbinezuur (E300) op de bloem, net zo min als grondstoffen waar E300 inzit, zoals vruchtenbroodpoeder. E300 veroorzaakt bij langer kneden koppige beslagen die zich lastiger laten verwerken. ‘Ik zeg altijd: maak de oliebol die je oma bakte. Zo traditioneel mogelijk’, zegt Scholtens.'
Dan denk ik: wellicht toch gewone supermarktbloem?

O, en ik was het vergeten maar er is een draadje over E300 op het forum waarin Anna exact hetzelfde citaat gebruikt. Wellicht word je daar ook iets wijzer van. Vitamine C (ascorbinezuur)
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=2624
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Levinebaktbrood »

Klopt dat oliebollenbakkers bloem gebruiken zonder ascorbinezuur/E300.

Ik heb jarenlang oliebollen gebakken met Amerikaanse patent en daar zit ascorbinezuur in. Gaat prima. Dit jaar bloem gebruikt met hoog eiwit en zonder ascorbinezuur. Zijn ook prima oliebollen geworden.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Keesk »

Oops, draadje gemist :-(

Kwam het inderdaad op die site tegen.
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Bioloogje »

Ik heb jarenlang oliebollen gebakken met Amerikaanse patent en daar zit ascorbinezuur in. Gaat prima. [/quote]
Gelukkig! Heb nl aardig wat voorraad van Amerikaans patent in huis. En wil toch nog wel wat oliebollen bakken...
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Keesk »

Gaan het gewoon proberen, de keuken zal er niet van afbranden lijkt mij :G
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Keesk »

Afbeelding

Afbeelding

Of het baktechnisch OK is, heb geen idee.
Gruwelijk lekker zijn ze wel :-)
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

E300 in oliebollen

Bericht door Bioloogje »

Zien er mooi uit! Ik geloof dat ik aan de andere kant nog aandacht aan mijn vormgevingskwaliteiten moet besteden [emoji85]Afbeelding Of zal ik de schuld aan de E300 geven? [emoji13]. Erg lekker, dat wel! Recept van Levine naar het recept van Eetschrijver. Met o.a. cranberries en gekonfijte sinaasappel. Voor iedereen hier een heel fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2018!
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Keesk
Opboller
Berichten: 178
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: E300 in oliebollen

Bericht door Keesk »

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor een ieder.

Nu was ik even verder aan het googlen en kwam toch nog het een en ander tegen wat hiermee verband houdt.

"Gebruik' onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur.
Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen."

"Gebruik patentbloem zonder ascorbinezuur. U kunt dan langer kneden zonder problemen te krijgen met scheppen of doseren.
* Langer kneden geeft een betere structuur, bakaard en eeteigenschappen."

https://www.kokswereld.nl/patisserie/fr ... ollen.html

P.s. mijn bollen zijn de lekkerste die ik tot nu toe heb afgeleverd, dus (mijn) 'huismerk' bloem mèt E300
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Maxima MPM-7
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom
Plaats reactie