Pagina 1 van 1

Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: zo 19 nov 2017, 10:30
door KeesR
Sinds kort verdiep ik me in het maken van cider en het valt me op dat er veel verschillende gistsoorten voor bier en cider zijn. Elke gistsoort geeft een ander brouwresultaat. Bestaan er ook verschillende gisten voor brood en maakt het uit voor het resultaat of je het ene of het andere gist gebruikt?

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: zo 19 nov 2017, 11:10
door Gebaxke
Voor bier is gist een mede bepalende factor hoe je bier gaat smaken.
Ik heb vele soorten biergist in brood geprobeerd omdat je na het gisten van het bier veel over houd. Het zinkt naar de bodem en blijft als een slurry achter als het bier gebotteld wordt. Dat spul kun je zuiveren door uit te wassen met water.
Dan heb je weer gewoon de gist zonder de bittere smaak van het bier wat in die slurry zit.
Heb er proefjes mee gedaan. Dezelfde broodjes bakken met andere gist soorten.
Wij proeven geen verschil. Hoe dat kan weet ik niet. Ik had ook verwacht dat er verschil te proeven zou zijn.

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: zo 19 nov 2017, 16:23
door KeesR
Dank voor je antwoord. Maakt het nog verschil met rijzen?

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: ma 20 nov 2017, 17:48
door Gebaxke
Ja dat wel, je hebt gisten die snel werken en wat langzamere.
Ondergisters weken bij een temperatuur van 6-14 graden optimaal. Bovengistend van 17-27 graden.
En ook in die twee categorieën heb je weer de wat snellere en langzamere typen.

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: di 28 nov 2017, 14:50
door Keesk
Zitten daar ook nog grote verschillen in per merk????

Momenteel werk ik zelf met die zakjes van Koopmans maar de volgende lading is van de Lidl en ook zie ik Bruggemans voorbij komen.
Zou dit onderlinge verschil nog van invloed zijn op de rijstijden?

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: vr 05 jan 2018, 22:37
door KeesR
Bij de broodbakgisten zie ik geen grote verschillen. Had altijd iets van de molen, kwam in een pondspak. Wilde eens wat anders proberen en heb gist genomen van Oetker in 7 gramszakjes. Ik zag geen verschil.
Onlangs heb ik brood gebakken met gist van MangroveJack voor mede. Dat is een gist dat veel langzamer op gang komt. Verder maakt t niet veel verschil in eindresultaat.

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: vr 05 jan 2018, 23:43
door papagena
Tja, ik bak bijna elke dag en dan zijn die kleine pakjes onhandig en duur. Gebruik dus altijd zo'n pondspak van Bruggemans. Nog nooit verschil opgemerkt tussen de verschillende merken.

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: za 06 jan 2018, 02:31
door Levinebaktbrood
Iets van de molen, een pondspak en gist van dr. Oetker is allebei instant gist. Ik gebruik of Bruggeman of Mauripan instant gist en dat is ook dezelfde gist. Het maakt allemaal geen fluit uit ^)^

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: za 06 jan 2018, 09:16
door Keesk
Kunnen dus rustig stellen dat de zakjes van Oetker je reinste financiële zelfmoord is.

De lidl is met de zakjes van 7 gram dus een perfect alternatief en als andere optie de 'bulk' van Bruggeman.
Deze laatste is gelukkig volop verkrijgbaar hier bij de Turkse winkels en ook hiervoor geldt dat 'shoppen' zeker loont. :2th:

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: za 06 jan 2018, 10:29
door Gebaxke
Dat klopt . Dr oetker is duur. Als je wat vaker bakt zijn de ponds pakken van Bruggeman of mauripan het goedkoopste.

Als bierbrouwer zijnde wordt ik pas geflest met gist.
De kosten voor 11 gram biergist kunnen oplopen tot 5 euro per zakje of 8 euro voor vloeibare gist (daar kun je dan 20-30 liter bier mee brouwen)
En waarom dat zoveel duurder is als broodgist kan niemand me uitleggen. :evil:

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: zo 07 jan 2018, 01:46
door Bakker Henk
Ik vind wel dat er een redelijk groot verschil zit tussen gedroogde gist en verse gist. Beide heb ik geprobeerd in een brioche en focaccia. En duidelijk was dat de verse gist (Koningsgist) heftiger gistte en uiteindelijk ook een luchtiger resultaat gaf dan droge gist (Bruggemans).
Wat me ook opvalt:
Als je gaat zoeken op Italiaanse broodrecepten. Dus googlen op pane, ricetta. Dan wordt er juist heel vaak biergist gebruikt.
Zie: Lievito di birra secco. Vreemd!

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: zo 07 jan 2018, 10:55
door KeesR
Ik geloof dat ze in Italië alle gist biergist noemen. Mijn vader noemde verse gist ook altijd biergist.

Re: Verschillende gistsoorten; maakt t verschil voor het brood?

Geplaatst: zo 07 jan 2018, 11:58
door Gebaxke
Je hebt heel veel verschillende gist stammen, Saccharomyces Cerevisiae is de biergist (cerveza = bier in het Spaans :B: ) dat kan ik me nog goed herinneren van de vakanties in lorret de mar, en aspirina hielp tegen de hoofdpijn, maar dat even terzijde ;-) Deze Saccharomyces Cerevisiae is ook gewoon broodgist.

Carlsbergensis is een echte biergist, gebruikt in ....

Een mooie pagina hierover: http://www.classofoods.com/pagina1_3.html

Iedere gist heeft zijn eigen smaakprofiel, ik denk doordat een brood maar kort gist ten opzichte van bier of wijn dat je dit verschil in smaak er niet uit haalt bij een brood.