Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 293
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Als ik het volkorenbrood dat ik bak vergelijk met dat wat je in de winkel koopt dan valt me op dat het volkorenbrood dat ik bak veel donkerder is dan het volkorenbrood dat je koopt. Brood mag allen volkoren heten als het dat ook is.
Mijn vraag is dan ook wat voor volkoren meel professionele bakkers gebruiken.
Mijn vraag is dan ook wat voor volkoren meel professionele bakkers gebruiken.
- Hans0166
- Deegkneder
- Berichten: 100
- Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 14:17
- Locatie: Tholen
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
volkoren hoeft niet zo heel donker te zijn .. kijk eens op je verpakking of er toevoegingen inzitten.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Als ik volkorenbrood bak van zelfgemalen meel is het donkerder dan dat ik het bak van gekocht volkorenmeel. Het meeste volkorenmeel dat je koopt wordt gemaakt door graan te malen, er vervolgens van alles uit te zeven en er daarna weer een deel van het uitgezeefde spul bij te doen. De kiem wordt er vaak uitgelaten. In de kiem zitten vetstoffen die ervoor kunnen zorgen dat het meel sneller ranzig wordt. Door de kiem eruit te laten is het meel langer houdbaar.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Er wordt in volkorendegen meestal een of meer broodverbetermiddelen gebruikt. Een belangrijke ervan is gluten, dit helpt voornamelijk om het deeg elastischer en daardoor beter behandelbaar te maken. Terwijl bijv. mout(poeder) voor een wat donkerder gekleurd deeg/brood zorgt.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 293
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Vreemd dat het dan nog volkoren mag heten. Niet alles wordt er blijkbaar weer in terug gestopt. Ik haal mijn meel bij de molen in Dalen en dan krijg ik heel donker brood, zelfs als ik half gebuild en half volkoren meel gebruik. De smaak van het brood is best wel sterk. Echt ranzig vind ik het overigens niet. Laatst heb ik brood gebakken met volkoren durummeel en rimacinata bloem. Dat brood werd een beetje gelig en smaakt een stuk minder sterk dan het volkoren van de molenaar hier. Het brood werd bijna cake-achtig.Levinebaktbrood schreef: ↑za 23 sep 2017, 22:54 Als ik volkorenbrood bak van zelfgemalen meel is het donkerder dan dat ik het bak van gekocht volkorenmeel. Het meeste volkorenmeel dat je koopt wordt gemaakt door graan te malen, er vervolgens van alles uit te zeven en er daarna weer een deel van het uitgezeefde spul bij te doen. De kiem wordt er vaak uitgelaten. In de kiem zitten vetstoffen die ervoor kunnen zorgen dat het meel sneller ranzig wordt. Door de kiem eruit te laten is het meel langer houdbaar.
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
kijk eens op het etiket, voegt je molenaar misschien iets van gerstemoutmeel toe ?
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- desempedia
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: do 27 mar 2014, 13:09
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
de kiem wordt eruit gehaald en duur verkocht aan de farmceutsche industrie. het meel volkorenmeel kun je 6 maanden bewaren.
- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 293
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
- Bakker Jan
- Deegkneder
- Berichten: 114
- Lid geworden op: za 13 aug 2016, 08:38
- Locatie: Maas en Waal
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Ik gebruik Meneda Lelie volkorenmeel. Erg goed is mijn ervaring, hoog eiwitgehalte en een mooie bakaard.
Warme bruine kruimkleur. Als ik het donkerder wil hebben gaat er moutpoeder bij.
Te koop bij de Zuidmolen in 25 kg verpakking.
Warme bruine kruimkleur. Als ik het donkerder wil hebben gaat er moutpoeder bij.
Te koop bij de Zuidmolen in 25 kg verpakking.
Bear Teddy en een gewone combi inbouwoven van Siemens
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Je bedoelt denk ik Linde van Meneba. Lelie is tarwebloem.
Linde heeft middelfijne tarwezemelen en geeft het brood een warme bruine kruimkleur.
Linde kenmerkt zich door soepel en droog deeggedrag, hoge eiwitkwaliteit en een uitmuntende bakaard.
Het brood heeft een uitstekende malsheid en kruimsamenhang.
Ingrediënten
volkorenTARWEmeel, GERSTEmoutmeel, enzymen (TARWE), meelverbeteraar E300, TARWEmout.
Linde heeft middelfijne tarwezemelen en geeft het brood een warme bruine kruimkleur.
Linde kenmerkt zich door soepel en droog deeggedrag, hoge eiwitkwaliteit en een uitmuntende bakaard.
Het brood heeft een uitstekende malsheid en kruimsamenhang.
Ingrediënten
volkorenTARWEmeel, GERSTEmoutmeel, enzymen (TARWE), meelverbeteraar E300, TARWEmout.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Er wordt toch nog wel aardig gerommeld met volkorenmeel. Bij mijn plaatselijke molen vroeg ik erom en kreeg een pak ‘poldermeel’ mee, volgens de winkelbediende hét lokale biologische meel voor Volkoren broden. Uiteindelijk bleek het een premix van tarwe, haver, sesamzaad, zout. E322 en E300. Geeft wel een lekker broodje, daar niet van. Maar was toch bij lange na niet waarom ik vroeg.
Groetjes, Annelies
- Bakker Jan
- Deegkneder
- Berichten: 114
- Lid geworden op: za 13 aug 2016, 08:38
- Locatie: Maas en Waal
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Als de kiem eruit gehaald is, is het geen volkorenmeel maar tarwemeel.desempedia schreef: ↑wo 27 sep 2017, 18:52 de kiem wordt eruit gehaald en duur verkocht aan de farmceutsche industrie. het meel volkorenmeel kun je 6 maanden bewaren.
Bear Teddy en een gewone combi inbouwoven van Siemens
- Bakker Jan
- Deegkneder
- Berichten: 114
- Lid geworden op: za 13 aug 2016, 08:38
- Locatie: Maas en Waal
Re: Wat voor volkorenmeel gebruiken professionele bakkers?
Idd LindeLevinebaktbrood schreef: ↑za 14 okt 2017, 01:08 Je bedoelt denk ik Linde van Meneba. Lelie is tarwebloem.
Linde heeft middelfijne tarwezemelen en geeft het brood een warme bruine kruimkleur.
Linde kenmerkt zich door soepel en droog deeggedrag, hoge eiwitkwaliteit en een uitmuntende bakaard.
Het brood heeft een uitstekende malsheid en kruimsamenhang.
Ingrediënten
volkorenTARWEmeel, GERSTEmoutmeel, enzymen (TARWE), meelverbeteraar E300, TARWEmout.
Ben er zeer tevreden over.
Bear Teddy en een gewone combi inbouwoven van Siemens