Ik heb vandaag voor de eerste keer broodkruiden in mijn deeg gedaan.
Ik had een mengsel gemaakt van komijn, venkel en koriander.
Heb niet veel geproefd, had ook maar een 5 gram op een kilo bloem/meel gebruikt omdat het de eerste poging was.
Zijn er nog forumleden die broodkruiden gebruiken, welke, en in welke hoeveelheid?
Beste groeten
Jean.
Broodkruiden
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Broodkruiden
Nee, heb ik nog nooit gebruikt, maar ik kan me voorstellen, wanneer je er meer door doet, dat je het wel proeft, Vooral de kruiden die je gebruikt hebt hebben over het algemeen veel smaak. Mits de kwaliteit van de kruiden natuurlijk goed is.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Broodkruiden
Ik was afgelopen zomer in Zuid Tirol, en daar gooiden ze het door heel veel broden. Dat maakte me nieuwsgierig en het is toch vooral een Zuidduits en Oostenrijks ding om je brood te kruiden. Als je op Duitse fora gaat zoeken vindt je gegarandeerd mensen die bepaalde mengsels en hoeveelheden aanbevelen, maar het blijft toch een kwestie van smaak.
Gisteren was ik toevallig op deze site aan het rondneuzen
https://www.backstars.de/gewuerzwelt/br ... -kraeuter/
Ik wist niet dat er nog zoveel verschillende smaken waren in broodkruiden. Oostenrijk, Beieren en Franken hebben allemaal hun eigen voorkeuren, en in ZuidTirol is het weer anders. Nou had ik tot een jaar geleden ook nog nooit van Brotklee gehoord...
Dus gewoon proberen wat je lekker vindt. Van mij mag het ook zonder kruiden...
Wil
Gisteren was ik toevallig op deze site aan het rondneuzen
https://www.backstars.de/gewuerzwelt/br ... -kraeuter/
Ik wist niet dat er nog zoveel verschillende smaken waren in broodkruiden. Oostenrijk, Beieren en Franken hebben allemaal hun eigen voorkeuren, en in ZuidTirol is het weer anders. Nou had ik tot een jaar geleden ook nog nooit van Brotklee gehoord...
Dus gewoon proberen wat je lekker vindt. Van mij mag het ook zonder kruiden...
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Inostrate
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 11
- Lid geworden op: za 23 jan 2016, 11:16
- Contacteer:
Re: Broodkruiden
Hallo Jean,
Ik gebruik ½ maattheelepel per 400 gram meel van bijvoorbeeld venkel, komijn, karwij, anijs.
Je kunt het zaad kneuzen of vijzelen voor extra smaak.
Succes met bakken! :G
Ik gebruik ½ maattheelepel per 400 gram meel van bijvoorbeeld venkel, komijn, karwij, anijs.
Je kunt het zaad kneuzen of vijzelen voor extra smaak.
Succes met bakken! :G
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Broodkruiden
Dank u wel voor de info.
Beste groeten.
Beste groeten.
- Aivlis
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 61
- Lid geworden op: di 29 apr 2014, 13:48
Re: Broodkruiden
Ik had in Zuid Tirol vorige zomer Brothklee meegenomen. Het ruikt heel kruidig, een beetje naar de Lavis (maggiplant).
Ik heb er vanmorgen Vinschgerl meegebakken volgens dit recept:
https://www.ploetzblog.de/2016/01/30/al ... inschgerl/
Het was een heeel nat deeg, ook nieuw was de tweede rijs zonder afdekken.
Maar, het is goed gekomen, ze zijn ongelofelijk lekker geworden.
Ik heb er vanmorgen Vinschgerl meegebakken volgens dit recept:
https://www.ploetzblog.de/2016/01/30/al ... inschgerl/
Het was een heeel nat deeg, ook nieuw was de tweede rijs zonder afdekken.
Maar, het is goed gekomen, ze zijn ongelofelijk lekker geworden.