Proba

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Proba

Bericht door 1md65 »

Kan ik Proba (vetsotf) ook gebruiken voor brood of is dit enkel om bladerdeeg te maken ?
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door bakplaat »

Hallo Marie
Dit kan altijd hoor, maar omdat Proba een specifieke margarine is voor Blader-/Korstdeeg, is het niet echt aan te bevelen...Waarom dan niet?
Deze margarine is beduidend harder dan andere margarinesoorten, wat nodig is om voldoende stevige blader-laagjes te vormen.Zou je die in een Brooddeeg verwerken, dan duurt de kneedtijd wat langer dan normaal om er een soepel deeg van te kneden,(zeker als dit machinaal gebeurt) en dan zou je deeg zomaar te warm kunnen worden.
Uiteraard kun je dit wel gebruiken in getoerd/gerezen/deeg, zoals bijv. voor Croissants.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Proba

Bericht door 1md65 »

Dank voor je antwoord :P
En Silsa kan ik dit in brood gebruiken ?
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door bakplaat »

Silsa 4040 C/10 K van ranson.be is een (extra) fijne Patisseriemargarine.
Deze lijkt me zacht genoeg om ook in een Brooddeeg te gebruiken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Proba

Bericht door 1md65 »

Dank voor je antwoord, ga nu op zoek waar ik deze kan kopen daar vorige winkel waar ik deze kon kopen is failliet :yugh:
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Proba

Bericht door CJ-Petra »

Waarom gebruik je niet gewoon boter? Dat is toch veel lekkerder.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Proba

Bericht door 1md65 »

Ik denk dat dit iets vettiger is ?
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door bakplaat »

Vind ik zelf ook :2th: Maar er was vraag naar ;B
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Proba

Bericht door 1md65 »

Dan kan ik de Silsa ook gebruiken voor cake ?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door Levinebaktbrood »

Bakplaat schreef:
Silsa 4040 C/10 K van ranson.be is een (extra) fijne Patisseriemargarine.
Het antwoord op je vraag is dus al gegeven. Het is wel handig als je eerst alle antwoorden goed leest voordat je weer een vraag gaat stellen :o .

En dan ga ik ook nog eens vragen wat er ook al eerder is gezegd: waarom gebruik je geen roomboter? Is veel lekkerder dan margarine.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 274
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Proba

Bericht door 1md65 »

Sorry voor mijn vraag, en zoals ik al schreef vind ik roomboter te vettig
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door Levinebaktbrood »

Je vroeg
Ik denk dat dit iets vettiger is ?
en niet dat je dat zo vindt.

Op die vraag is nog geen antwoord gegeven ^)^.

In het algemeen: Margarine bevat niet minder vet dan roomboter, het heeft alleen een ander vet (plantaardig ivp dierlijk vet). Het aantal calorieën van margarine en roomboter is gelijk. Hoe dat zit met de genoemde Silsa weet ik niet, ik ken de samenstelling niet.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door bakplaat »

Levinebaktbrood schreef: In het algemeen: Het aantal calorieën van margarine en roomboter is gelijk.
Hoe dat zit met de genoemde Silsa weet ik niet, ik ken de samenstelling niet.
Silsa 4040 C/10 K van ranson.be is: (zoals ik ook al eerder zei) een (extra) fijne Patisseriemargarine.

Conclusie...Of je nu Roomboter of Silsa/(Margarine) gebruikt...het aantal calorieën zou dan hetzelfde moeten zijn. ;B
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Proba

Bericht door papagena »

Misschien gaat het wel helemaal niet om de calorieën maar om de toevoegingen. Ik vermoed zomaar dat er transvet is gebruikt in Silsa, net zoals in veel margarines. Transvetten kun je maar beter mijden.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door Levinebaktbrood »

Eindconclusie: je kunt beter roomboter gebruiken ^)^.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Proba

Bericht door lekkermelig »

Levinebaktbrood schreef:Eindconclusie: je kunt beter roomboter gebruiken ^)^.
Dierlijke vetten, oooooh zoooo slecht.... :rofl2: En dan vleeswaren op je boterbroodje, een gevaarlijke combinatie.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie